Toyota Proace 4x4 Dangel

Ajoneuvot Koeajo 12.3.2021

Maistiainen: Toyota Proace 4×4 – ranskalainen neliveto

Toyota Proace 4×4 valmistuu mielenkiintoisesti kahdella eri tehtaalla Ranskassa. Ajoimme sen maantien lisäksi myös hieman haastavammille metsäteille.

Toyota Proace 4×4 valmistetaan lähtökohtaisesti muiden Proace-mallien, ja konsernisisarten Citroën Jumpyn ja Peugeot Expertin kanssa, Ranskassa Sevel Nordin tehtaalla etuvetoiseksi. Tästä se kuljetetaan Alsacen alueelle Dangelin tehtaalle. 

Dangel on tullut jo vuosikymmeniä takaperin tunnetuksi taidostaan rakentaa Peugeotin perusmalleista nelivetoisia ja maastokykyisiä. Sittemmin Dangelista on muotoutunut niin sanottu toisen vaiheen valmistaja, joten esimerkiksi nelivetoisen Toyota Proacen rekisteriotteessa lukee valmistajana Dangel. Proace on siitä huolimatta Toyota ja valmistettu Toyotan takuulla. 

Dangelin tehtaalla Proace varustellaan uusiksi käytännössä koko voimansiirron osalta. Sekä ad-blue- että polttoainetankkeja on muokattava, jotta kardaani mahtuu sille kuuluvalle paikalle.

Edestä löytyy jakovaihteisto ja nelivedon kytkeytyminen tapahtuu viskokytkimellä ennen taka-akselia. Takatasauspyörästöstä löytyy vakiovarusteena kitkalukko. 

Samalla vararengas on täytynyt siirtää pois auton alta tavaratilan sisäpuolelle, joten virallinen vetoisuus on nelivetoisessa vararenkaan verran muuta mallistoa pienempi. Tavaratilaa on noin 6,1 kuutiometriä ja mukaan mahtuu läpilastausluukun ansiosta jopa 4 metriä pitkä esine. Nelivetoinen Proace on koriltaan aina niin sanottu L2, eli pitkä malli. 

Toyota Proace 4x4

Dangelin loppuun viemä Toyota Proace 4×4 erottuu monesta muusta nelivetoisesta pakettiautosta alustan suojaksien osalta. Ihan oikean maastoauton pohjapanssarista ei ole kyse, mutta keulan alleajosuojan lisäksi myös tankit ja perä on suojattu osumilta.

Toyota Proace 4×4 etsii ostajia esimerkiksi metsä- ja maansiirtoyrittäjistä, sähköyhtiöistä sekä nelivetoiseen pakettiautoon jo muuten vain tottuneista. Nelivedon myyntiosuudeksi arvioidaan noin 10 prosenttia, joka tarkoittaisi käytännössä noin 100 myytyä autoa vuodessa.

Toyota Proace 4x4 ohjaamo

Toyota Proace 4×4

Autoon sisään kiivetessä huomaa lähinnä ratin vasemmalta puolelta kojelaudasta löytyvän valitsimen, jossa lukee “4×4 Dangel”. Proace 4×4 käynnistyy aina eco-tilassa, jolloin auto on etuvetoinen polttoaineen säästämiseksi. Nelivetoisuus on kytkettävä kääntämällä valitsin asentoon “auto 4wd”. 

Tämän seuraksena kardaani lähtee pyörimään, mutta matka jatkuu oletuksena etuvetoisena. Viskolukko annostelee voimaa taka-akselille aina etupyörien luistaessa.  

Maavaraa on 20 millimetriä etuvetoisia enemmän, eli yhteensä noin 170-180 millimetriä. Tämä riitti hieman haastavammallakin metsätielle, jonne ei olisi tullut mieleenkään lähteä perinteisellä etuvetoisella pakettiautolla. 

Toyota Proace 4x4

Toyota Proace 4×4 on saatavilla ainoastaan 6-pykäläisellä manuaalivaihteistolla ja 122-hevosvoimaisella 2,0-litraisella dieselmoottorilla. Nelivetoversion muutokset tuovat mukanaan noin 80 kilogrammaa lisämassaa.

Vakiovarustelu ja varustepaketit ovat yhtä lukuun ottamatta samat kuin etuvetomallissa. Vieläkin järeämpää kalustoa kaipaava voi valita noin 2 900 euroa maksavan offroad-lisävarustepaketin. Se tuo mukanaan mekaanisen lukon taka-akselille, vielä 40 millimetriä lisää maavaraa sekä tehdasasenteisen vetokoukun. 

Toyota Proace 4×4 on jo saatavilla ja ensimmäisiä esittelyjäkin järjestellään. Hinnasto alkaa 42 944 eurosta. Vastaavilla varusteilla Citroënin ja Peugeotin mallisisarten hinnat ovat hyvin lähellä, joten valinta voi olla lopulta pitkälti makuasia.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat