Ajoneuvot | Uutinen | 21.10.2016

Mercedes-Benz, mitä tarkoittaa EQ?

Katsaus Mercedes-Benzin sähköiseen EQ-tulevaisuuteen

Jaa artikkeli

Jos Mercedes-Benzin malleja on totuttu kuvailemaan kirjaimilla A, C, E ja tietenkin S, on kohta hyvä tottua uuteen tunnukseen EQ.

EQ on Mercedes-Benzin vastaus BMW:n futuristiselle i:lle. Se on sanoista Electric Intelligence eli sähköinnen älykkyys rakennettu alabrändi, jonka alle rakennetaan sähköisen liikkuvuuden tulevaisuutta. Siis sähköautoja, akkuteknologiaa, latausinfrastruktuuria, kotiakkuja.

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz uskoo langattomaan lataukseen.

– Sähkössä on tulevaisuus. Siksi investoimme massiivisesti sähkökäyttöisiin autoihin ja akkuteknologiaan. EQ on askel pidemmälle. Se on tuotenimi, jonka alla yhdistämme tietotaitomme älykkäästä sähköisestä liikkumisesta, Meredes-Benzin henkilöautoista vastaava Ola Källenius summaa.

Elämäni palvelu

EQ-brändillä Mercedes-Benz pyrkii selkeyttämään tuotenimiään. Sähköautot saadaan järjestettyä selkeäksi ryhmäksi, jolloin sekaannusta perinteisiin polttomoottoriautoihin ei tule.

Mercedes-Benz EQ

Dieter Zetsche

Mercedes-Benzin taustayhtiö Daimler AG:n rento ja viiksekäs johtaja Dieter Zetsche tiivistää yhtiönsä tulevaisuuden neljään sanaan: verkottunut, autonominen, jaettu ja sähköinen.

Tulemme siis näkemään muutoksen elämäni autosta kohti parasta autoa tälle hetkelle. Mercedes-Benz siirtyy perinteisestä autonvalmistajasta kohti palveluntuottajaa, jossa asiakas saa käyttöönsä kuhunkin tarpeeseen parhaiten sopivan auton.

Sähköinen auto, sähköinen tyyli

Alabrändi antaa tyylivapauksia. Mercedes-Benz nimittää EQ-sähköautojensa muotokieltä termillä electro-aesthetic.

EQ-tulevaisuuden ratkaisuja havainnollistaa hieman nykyistä GLC-katumaasturia muistuttava konseptiauto.

Mercedes-Benz EQ

Ledeillä keulaan luodaan futuristinen versio perinteisestä kromatusta säleiköstä, jonka keskellä hohtaa perinteinen tähti. Se on nerokas ratkaisu muotoilijoiden pulmaan: sähköautot eivät tarvitse perinteisiä jäähdyttäjänsäleikköjä, mutta autoilijat ovat tottuneet maskeihin.

Kenties auton olemusta voi myös muuttaa ajon aikana. Olisiko sport-painikkeen myötä tuimemmaksi muuttuva keulailme siisti?

Mercedes-Benz EQ

 

Pelkistetty futurismi jatkuu sisätiloissa. Mercedes-Benzin perinteinen käyttöliittymä on korvattu kosketusnäytöillä. Ohjauspyörän puolista löytyy nykyisen E-sarjan tapaan kosketuspinnat, mutta nyt ne toimivat OLED-tekniikalla (organic led) toteutetuilla kosketusnäytöillä, joista näkyy käyttöliittymä symboleineen.

Kosketuspohjaiseen ohjaukseen siis saa tulevaisuudessa tottua. Koko auton käyttöliittymä perustuu hipaisuihin ja kosketusnäyttöihin, jopa ovenkahvat ja ikkunannostimet toimivat painamisen sijaan koskettamalla.

Mercedes-Benz EQ

Näytöt ja mukautuva valaistus mahdollistaa perinteistä fyysisillä elementeillä tehtyä suunnittelua mukautuvamman sisätilan. Rauhalliset himmennykset ja värivalinnat auttavat sopivan tunnelman luomisessa. Jos ja kun auto muuttuu itse ajavaksi, ehtinee työttömäksi jäänyt kuljettaja varmasti ajatella tunnelmaakin.

Alhaiset lupaukset

EQ-sähköautot rakentuvat uudelle mukautuvalle pohjalevylle. Akseliväli ja raidevälit skaalautuvat coupeihin, sedanehin maastureihin ja avoautoihin. Autojen kerrotaan olevan nelivetoisia, eli yksi sähkömoottori vauhdittaa kutakin akselia.

Mercedes-Benz paljstaa teknisiksi arvoiksi 300 kilowattia (400 hv), alle viisi sekuntia sataan ja toimintamatkaksi 500 kilometriä.

Mercedes-Benz EQ

Kuten Moottori totesi Pariisin autonäyttelyssä tehdyssä Generation EQ -tekstissä, tuntuvat arvot varsin keskinkertaisille, kun kyseessä on vasta vuosikymmenen lopussa tuotantoon saapuva auto.

Akun kapasiteetiksi kerrotaan yli 70 kilowattituntia. CCS-latauksella (Combined Charging System) akku täyttyy 50–150 kilowatin teholla, mutta yli 300 kilowatin pitäisi olla mahdollista myöhemmin.

Mercedes-Benz EQ

Teknisistä arvoista, sekä myös tyyliseikkojen kehityksestä kuulemme varmasti lisää lähiaikoina. Sähköautot vaikuttavat olevan Stuttgartissa vakava asia, eikä niiden kehitystyö selkeästi ole ”rahasta kiinni”.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat