1.6.2018

Päivän kuva: Volvo jakoi omat pullot mukaan

päivän kuva Volvo

Valtamerten paheneva roskatilanne heijastuu yllättävällä tavalla myös autotoimittajan työskentelyyn.

Kun matkaamme koeajamaan uutta automallia ulkomaille, toimittajalle jaetaan yleensä usb-tikku, mikä sisältää kaiken olennaisen koeajettavasta kohteesta – lehdistötiedotteita, teknisiä taulukoita, Suomen-hinnaston ynnä muuta tarpeellista.

Nämä tikut saattavat olla hyvinkin vaihtelevan muotoisia ja -värisiä – jälleen yksi keino, millä autonvalmistaja pyrkii erottautumaan rakkaista kilpailijoistaan.

Tällä kertaa, kun kävimme Barcelonassa koeajamassa uutta Volvo V60:ta, tuo usb-tikku oli ripustettu poikkeukselliseen esineeseen, nimittäin metalliseen retkipulloon, jonka sisällä ollut raikas vesi kieltämättä virkisti Espanjan kosteassa helteessä työskennellyttä toimittajaa.

Erityisen lämmin fiilis tuli siitä, että pulloon oli liimattu oma nimi, vieläpä ruotsalaisvalmistajan omalla typografialla kirjoitettuna. Eikä sitten tarvinnut kaivella pikkuruista tikkua laukun syövereistä, kun elintärkeää dataa tarvittiin jutun kirjoittamisvaiheessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kestävämpää kehitystä

Sillä, miksi medialle jaettiin juuri tällainen pullo, on syvällisempikin merkitys. Volvo nimittäin ilmoitti hiljattain, että se aikoo poistaa kertakäyttömuovit kaikista toimistoistaan, ruokaloistaan ja tapahtumistaan ympäri maailmaa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tämä koskee myös kansainvälisiä autojulkistuksia, joihin V60-koeajokeikkammekin kuului. Juuri näissä tapahtumissa autoihin on nimittäin normaalisti asetettu kaksi kertakäyttöistä vesipulloa matkaevääksi.

Päätöksellä Volvo haluaa osaltaan tukea YK:n puhtaiden valtamerten kampanjaa, ja myös korostaa kaikille sitä, että valmistaja pyrkii minimoimaan oman maailmanlaajuisen ympäristöjalanjälkensä.

Kyse ei ole ihan pienestä määrästä muovia, sillä Volvo vaihtaa yli 20 miljoonaa kertakäyttömuovitavaraa, kuten kuppeja, ruoka-astioita ja ruokailuvälineitä, kestävämpiin vaihtoehtoihin eli paperista, sellusta ja puusta valmistettuihin biohajoaviin tuotteisiin. Tämä tarkoittaa yli 500 muoviesineen poistamista työntekijää kohti vuodessa.

Malja sille.

Teksti: Jussi Saarinen Kuva: Vesa Eskola

Luetuimmat