Ajoneuvot | Uutinen | 13.2.2020

Vene 20 Båt: Maailman nopeimpia ja messujen suurin – Zer°emission-purjevene

Raaka kilpapurjevene on myös merten puhtauden puolestapuhuja.

Jaa artikkeli

Venemessujen ylivoimaisesti kookkain purjevene on Zer°emission TP52, jolla on runkopituutta 15,85 metriä, syväystä 3,4 metriä ja painoa purjehdusvalmiina 7 320 kiloa. Paino on saatu pidetyksi kurissa rakennesuunnittelun, runsaan hiilikuidun käytöllä ja muin kevein materiaalein.

Aaltojen kyntäjän purjepinta-ala kevyissä tuulissa on kunnioitettavat yli 372 neliömetriä. Yksistään isopurjeen koko on liki sata neliömetriä. Näillä eväin alus on yksi nopeimpia kiinteäkölisiä kilpaveneitä maailmassa ja saavutetut huippunopeudet ovat yli 30 solmua.

Merten puhtauden puolesta

Itämeren vesille Zer°emission TP52 laskettiin perusteellisen kunnostuksen jäljiltä toukokuun lopussa 2019. Vene on rakennettu vuonna 2008 BMW Orackle Teamille, ja vene on sittemmin kilpaillut maailman merillä muillakin nimillä. Nykyiseen kilpa-asuunsa puettu naZer°emission TP52 kantaa jatkonimeä Race against sea pollution.

Taustalla on puuhatahojen huoli ympäristön roskaantumisesta ja saastumisesta. Hankkeen ydinajatus on käyttää purjehduskilpailuissa ja muissa tapahtumissa saavutettava näkyvyys levittämään sanomaa vastuullisuudesta.

Zer°emission projektin tarkoituksena on innostaa purjehtijat, kilpailuyleisö, satamat ja yhteistyökumppanit osallistumaan työhön merten pudistuksen puolesta. Kilpapursi tuo käymiinsä tapahtumasatamiin Wärtsilän lahjoittaman Seabin meriroskiksen puhdistamaan satama-altaan vettä. Miehistö on myös sitoutunut siivoamaan satama-altaita ja rantoja.

Mittavan ja hankkeen mahdollistajina Wärtsilän lisäksi ovat muun maussa Mercedes-Benz, Finnlines, North Sails, SAS.COM, B&G ja B1G.

Kaksi miehistöä

Messujen jälkeen vene kuljetetaan harjoittelukaudeksi ja maaliskuuksi Italiaan. Tulevan kilpailukauden huipentuma on vuodenvaihteessa Australiassa kisattava Sidney Hobart Race -tapahtuma, jota seuraa jopa 800 000 ihmistä ympäri maailman.

Venettä purjehditaan kahdella eri miehistöllä. Miehistön kokoonpano vaihtelee rata- ja avomerikilpailuissa. Miehistöön kuuluvat kapteeneina Samuli Leisti ja Anssi Lyden sekä yli kolmenkymmenen hengen kokenut merenkävijöiden joukko sekä purjehduksesta innostunut ja julkisuudesta tuttu näyttelijä Mikko Leppilampi.

Jaa artikkeli

Keskustelu