Ajoneuvot Vene 20 Båt Venenäyttely 9.2.2020

Vene 20 Båt: Näyttelyn nopein – Danger Zone ja 117 solmun hurjastelua

Hulppean muskeliveneen vauhdin takeena on kaksi 1 250 hevosvoiman moottoria.

Danger Zone on näyttävä muskelivene. Pituutta on 13,4 metriä ja leveyttä 3,5 metriä. Painoa katamaraanirunkoisella vauhtihirmulla on 6 000 kiloa. Vaikka vene on kookas, on se muodoiltaan kuitenkin sutjakka.

– Kyllä, tämä on takuuvarmasti tämän venenäyttelyn nopein vene. Viime kesänä ajoimme Hangon edustalla 117 solmun vauhtia, Roni Sture kertoo.

Vene kiisi vetten yllä siis lähes 220 kilometrin tuntinopeudella.

Veneen perässä vettä möyrii kaksi moottoria, jotka kumpikin tuottavat käyttöön 1 250 hevosvoimaa. Koskettamaan houkuttelevasti kiiltelevien potkurien lavat ovat reunoiltaan liki veitsenterävät.

Kokoontumisajojen kunkku

Vene osallistuu vuosittain 10–15 tapahtumaan kuten Poker Run -tapahtumiin, joita järjestetään tänä vuonna Paraisilla, Ahvenanmaalla ja Hangossa.

Ne ovat powerboat-veneiden ja urheilullisen veneilyn harrastajien kokoontumisajoja, joiden yhteydessä on järjestetty hyväntekeväisyyshuutokauppoja. Joissain tapahtumista on nopeusmittauksia joko ennen reittiajoa suljetulla väylää turvallisesti tai reitin varrella.

Meno tasoittuu vauhdin yltyessä

Matalammissa vauhdeissa matalahkokin aallokko tekee menosta pompottavaa, mutta kun vauhti yltyy yli 70 solmuun, meno tasoittuu.

– 80–90 solmun nopeuksissa liidämme vetten yllä ja katamaraanin runko-ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Se on hieno tunne, Sture kuvaa.

Tällaisella veneellä vuotuisia käyttötunteja ei lasketa sadoissa tai tuhansissa – pikemminkin kymmenissä tunneissa. Jos Danger Zonella lasketaan menemään kaasu pohjassa, kipuaa 98-oktaanisen polttoaineen kulutus huimaan 800 litraan tunnissa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat