Vene

Ajoneuvot Uutinen 31.8.2019

Suomi seilaa huipulla – yksi maailman venetiheimmistä maista

Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvaa. Suosituin kulkuneuvo vesillä liikkumiseen on moottorivene.

Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Moottoriveneiden lisäksi suosiotaan kasvattavat myös vesiskootterit. Eniten veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuoden 2019 tammi-kesäkuussa yhteensä 2 857 kappaletta. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden ensirekisteröinnit lisääntyivät 11,1 prosenttia.

Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purjeella tai moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja ja vesikulkuneuvoja, joiden moottoriteho on vähintään 15 kW (n. 20,4 hv).

Koittaako purjeveneiden paluu?

– Viime vuoden erittäin pitkä ja aurinkoinen veneilykausi vaikuttaa todennäköisesti myös tämän vuoden rekisteröintien määrän kasvuun, arvioi yksikönpäällikkö Ville Räisänen Traficomista.

Purjeveneiden ensirekisteröintimäärät ovat olleet pitkään erittäin alhaisia, mutta kuluva kausi antaa viitteitä paremmasta.

– Nyt tilanne näyttää kohenevan silläkin saralla, Räisänen kertoo.

Kolmen kärjessä Turku, Helsinki ja Espoo

Selvästi eniten alkuvuonna 2019 ensirekisteröitiin moottoriveneitä, 2 012 kpl. Määrä kasvoi edellisvuoteen nähden 8,5 prosenttia. Uusista veneistä yli 70 prosenttia on moottoriveneitä.

Vesikulkuneuvojen rekisteröintimäärät vaihtelevat suuresti vuodenajasta riippuen: talvella rekisteröidään vain muutamia kymmeniä veneitä, kun taas keväällä ja kesällä rekisteröityjen määrä on useita satoja, jopa tuhansia veneitä kuukaudessa, Traficom kertoo.

Veneiden ensirekisteröinti painottuu suuriin kaupunkeihin ja rannikkoalueille. Eniten uusia veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa: kunnista kolmen kärjessä ovat Helsinki, Turku ja Espoo.

Helsinki mereltä

Vesiskoottereiden suosio jatkui edellisvuosien tapaan ja niitä rekisteröitiin alkuvuonna 757 kpl. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 17,5 prosenttia.

Vuoden 2019 kesäkuun lopussa rekisterissä oli yhteensä 217 236 venettä ja näistä noin 90 prosenttia oli moottoriveneitä.

Veneiden pituus oli keskimäärin kuusi metriä ja Traficomin mukaan yleisimpiä veneen nimiä olivat Maria, Helmi ja Bella.

Lähde: Traficom Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat