VinFast

Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 21.1.2022

Vietnamista tuulee navakasti – kaksi VinFastin sähköcrossoveria saivat houkuttelevat eurohinnat

Vietnamilainen auto kannattaa ottaa nyt tosissaan. Jossain vaiheessa saatat löytää sellaisen naapuristasi – tai omasta tallistasi.

Käynnistettyään toimintansa BMW:n ja GM:n lainamalleilla, on VinFast lähtenyt laajentamaan toimintaansa kohti aiottua leipälajiaan, täyssähköautoja. Vietnamilaisvalmistaja on tehnyt viisaasti, eikä ole lähtenyt luovimaan isolle ja erittäin kilpaillulle toimialalle ilman kunnon eväitä. Näinpä mallien muotoilusta vastuun on kantanut yksinoikeudella italialaistalo Pininfarina, kun taas pintaa syvemmällä näkyy itävaltalaisen Magna Steyrin kädenjälki – tunnettu muun muassa G-sarjan Mercedeksen valmistajana. Mukana hankkeessa on useita muitakin isoja toimijoita. Autot joka tapauksessa valmistetaan kotimaassaan Vietnamissa, joskin myös autotehdasta Saksaan ja akkutehdasta USA:han kaavaillaan.

VinFast VF 9

Vietnamilaisen auton tuloa länsimaihin voisi verrata tavallaan vaikkapa siihen, kun japanilaismerkkejä nähtiin täällä ensimmäistä kertaa. Kulttuuriero on kenties Vietnamin kohdalla edelleen isompi, mutta kuka olisi 1940- tai 50-luvullakaan uskonut näkevänsä Euroopassa japanilaisia autoja. Vielä 60-luvullakaan ei välttämättä olisi nielty niiden nykyisenkaltaista, massiivista markkinasiivua.

Kahdella mallilla länteen

Eurooppaa ja Amerikkaa kohti suunnataan tässä vaiheessa kahdella mallilla, nimeltään VF 8 ja VF 9. Molemmat ovat isoja autoja, VF 9:n koripituuden ollessa peräti 5,12 metriä, VF:nkin 4,75 metriä. Isomman mallin koripituus vastaa käytännössä esimerkiksi BMW X7:ää, ja se onkin maksimissaan seitsenpaikkainen.

VinFast VF e36

VF 9

VinFastin katumaasturit ovat saaneet Yhdysvaltain liikenteen turvallisuusviranomaiselta NHTSA:lta täyden viiden tähden tuloksen. Kattavan turvateknologian lisäksi matkustamosta kerrotaan löytyvän viihdetarjontaa, mukaan lukien videopelejä, jotka vetoavat tietysti kaikenikäisiin.

VinFast VF 8

VF 8

Autoissa käytetään samaa voimalinjaa, mikä tarkoittaa nykyisillä tiedoilla 300 kilowatin eli hieman päälle 400 hevosvoiman yhteistehoa. Kokoluokassaan lukema asettuu hyvälle keskitasolle. Koska VF 8 on pienempi ja siten kevyempi, ovat sekä sen kiihtyvyyslukemat että toimintamatka VF 9:ää paremmat. VF 8 kiihtyy nollasta sataan kunnioitettavissa 5,5 sekunnissa, isosiskolta se vie sekunnin kauemmin, ollen toki edelleen loistava tulos suurikokoiselle maasturille. Toimintamatkaksi arvioidaan WLTP-syklillä 550 kilometriä VF 8:lle ja 504 kilometriä VF 9:lle. Nämäkään eivät ole toteutuessaan missään nimessä kehnoja tuloksia.

VinFast VF 8

Sitten ne hinnat

VinFast VF 8:n saa Euroopassa edullisimmillaan 43 350 eurolla, isosiskon puolestaan löytää tallistaan 59 150 euron sijoituksella. Molempien voi sanoa olevan kokoonsa ja suorituskykyynsä nähden edullisia. Myynti Euroopassa alkaa tässä vaiheessa Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista, joissa omansa voi varata 150 euron ennakkovarausmaksulla. Mikäli varauksensa vielä lunastaa, saa VF 8:n kauppahinnasta pois 2 500 euroa ja VF 9:stä 4 200 euroa. VinFastin tavoite on myydä kuluvana vuonna 15 000 täyssähköautoa.

VinFast VF 8

Koska kyseessä on vielä vähän villi kortti, saa varsinkin pienemmän mallin hintatiedot ankkuroitua paikalleen sopivilla vertailukohdilla. VF 8:aa jollain lailla vastaava täyssähköperhemaasturi Volkswagen ID.4 maksaa alkaen reilut neljä tonnia vietnamilaista vähemmän. Siinä on kuitenkin kaksi kolmasosaa vähemmän moottoritehoa, jonkin verran vähemmän tilaa ja 200 kilometriä vähemmän toimintamatkaa. ID.4 – sisaruksineen – ei pääse myöskään kalliimmilla tasoillaan VF 8:n alkaen -mallin suorituskykylukemiin, joskin erot alkavat myöhemmin kaventua. Hinnoissa täytyy ottaa huomioon myös mahdolliset maakohtaiset erot.

VinFast VF 8

Otetaan vielä toinen otanta, ja valitaan VF 8:lle pariksi Tesla Model Y Long Range AWD, josta saa pulittaa noin 23 000 euroa VinFastia enemmän. Koripituudet ovat lähes millilleen samat. Teslan ilmoitettu toimintamatka on tarkalleen 43 kilometriä VinFastia lyhyempi. Tehoa Teslasta löytyy sentään 24 kilowattia enemmän, mikä auttaa viisi kymmennystä paremmassa nollasta sataan -tuloksessa.

VinFast VF 8

Jaa artikkeli

Valmistajalta: VinFast

Kaikki koeajot

Uusimmat