Ajoneuvot Uutinen 5.4.2023

World Car -palkinnot on jälleen jaettu – tällä kertaa oli Hyundai Ioniq 6:n vuoro putsata pöytä

Vuoden 2023 WCOTY on teknisesti sama auto kuin viimevuotinenkin, eikä palkintovyöry Hyundai Ioniq 6:n osalta pysähtynyt pelkkään pääpalkintoon. Tunnustusta kuitenkin riitti muutamalle muullekin mielenkiintoiselle maailmanautolle.

New Yorkin kansainvälinen autonäyttely on parhaillaan käynnissä, ja sehän on perinteinen tilaisuus maailman laajimman autoalan palkintosarjan, World Car of the Yearin, julkistamiselle.

Maailman autoksi on mahdollista tulla kuuden eri kategorian kautta. Kategoriat ovat World Luxury-, -Performance-, -Electric- ja -Urban Car of the Year sekä World Car Design of the Year. Pääpalkinto on tietenkin World Car eli Vuoden auto maailmassa.

Vuoden autot maailmassa valitsee iso joukko autotoimittajia kaikkiaan 32 eri maasta. Tarkastelussa on kahdeksan erillistä osa-aluetta, nimittäin sisätilan viihtyvyys, suorituskyky, arvostus, turvallisuus, ympäristöystävällisyys, kaupallinen merkittävyys, tunnevaikutus sekä innovatiivisuus. Design-palkinnon voittajan määrittelevät erikseen makutuomarit.

Ehdokkaat tiesimmekin jo etukäteen, ne olivat mielenkiintoisia ja monen eri luokan edustajia. Nyt on kuitenkin siis lopullisten tulosten aika vuoden 2023 WCOTY:n osalta.

World Car of the Year – Hyundai Ioniq 6

Jos näin saa todeta, Vuoden auto maailmassa ei ollut kovinkaan suuri yllätys. Viime vuonna voittaja oli Ioniq 6:n tekninen sisarmalli Ioniq 5, joten tavallaan oli jo johdonmukaisuuttakin ajatellen selvää, että kuutonen tulisi pärjäämään.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Vuoden auto maailmassa on nyt kolmatta peräkkäistä vuotta täyssähköinen. Hyundain ”Streamliner” on kerännyt korkeat pisteet ainakin innovatiivisuudellaan, ympäristöystävällisyydellään ja suorituskyvyllään, ja peitonnut ominaisuuksillaan kaksi muuta top 3:een päässyttä ehdokasta, BMW X1:n sekä Kia Niron, joista jälkimmäinen on muun muassa hallitseva Vuoden auto Suomessa sekä WWCOTY eli Vuoden naisten auto maailmassa.

World Electric Vehicle – Hyundai Ioniq 6

Aivan kuten Ioniq 5 viime vuonna, myös sen virtaviivainen sisarmalli saa kunnian olla Vuoden sähköauto maailmassa.

Hyundai Ioniq 6 sähköauto streamliner

Ioniq 6 tarjoaa sähköautoksi tuntuvat, yli 600 kilometriä toimintamatkaa, on suorituskykyinen ja tuo erikoisuudellaan näkyvyyttä sähköautoille ylipäätään. Tässä kategoriassa Ioniq 6 ylsi kahden huomattavasti kalliimman sähköauton, BMW i7:n ja Lucid Airin, edelle.

World Luxury Car – Lucid Air

Vuoden sähköauton titteli meni Lucidilta sivu suun, mutta vuoden luksusautoksi se ylsi merkittävästä joukosta.

BMW i7:ää ja Genesis G90:ää vastaan Lucid Airin vaakakupissa ovat varmasti painaneet ympäristöystävällisyys, suorituskyky ja innovatiivisuus. Lucid Air Sapphirea on jopa ennakoitu maailman nopeimmaksi sedaniksi.

Lucid on entisten teslalaisten perustama uusi sähköautovalmistaja, jolla on ollut eriasteisia käynnistymisvaikeuksia. Palkintoon vaadittava 5 000 auton vuosituotantotahti on kuitenkin Airin kohdalla määräaikaan mennessä täyttynyt.

World Performance Car – Kia EV6 GT

Ioniqien sukulaismalli EV6 kävi perusmallisena viime vuonna hyvin lähellä World Car -titteliäkin, mutta nyt voitto tuli suorituskykyisten autojen kategoriassa.

Kia EV6 GT sähköauto radalla rata sportti

Nollasta sataan 3,6 sekunnissa kiihtyvä perhecrossover puhuu puolestaan. Myös viime vuonna saman palkinnon vei sähköauto, mutta hyvin erityyppinen sellainen, nimittäin Audi E-Tron GT.

EV6 GT vei Performance Car -tittelin Nissan Z:n (ehdolla myös pääpalkinnolle) ja Toyota GR Corollan nokan edestä.

World Urban Car – (se toinen) Citroën C3

Vuoden 2023 kaupunkiauton kohdalla saa olla tarkkana, minkä markkina-alueen tuotteesta puhuu.

Meillä Euroopassa myydään kyllä Citroën C3:a, mutta se ei olisi ikänsä puolesta sopiva tähän kategoriaan. Palkinnon voitti sen sijaan CMP-alustalle perustuva, tyyppimerkinnän CC21 Citroën C3, joka on Euroopan mallia pienempi, ja jota valmistetaan Intiassa ja Brasiliassa.

Eräs World Car -ehdokkuuden ehdoista on automallin edustus vähintään kahdella merkittävällä automarkkina-alueella. Intia ja Latinalainen Amerikka ovat näitä alueita, ja koska tätä autoa niistä kummallakin myydään, oli palkinto C3:lle myönnettävissä.

C3 on tyylikäs, innovatiivinen ja omaperäinen, 3,9-metrinen pikkuauto, jota on tästä vuodesta alkaen myyty myös edullisena sähköautona, Ë-C3:na.

World Car Design – Hyundai Ioniq 6

Hattutemppunsa Ioniq 6 viimeistelee makutuomareiden määrittelemällä design-palkinnolla. Makutuomaristossa on istunut suuria vaikuttajia, mukaan lukien Jaguarin ja Aston Martinin suurimies Ian Callum.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Ioniq 6 voitti siis samat palkinnot kuin Ioniq 5 viime vuonna. Design-palkinnossa ei ratkaise pelkästään kauneus, vaan myös muut asiat, joihin auton muotoilu vaikuttaa. Ioniq 6:ssa niitä riittää.

Myös World Car Person valittiin, ja hän oli tänä vuonna SangYup Lee, eli kukapa muukaan kuin Hyundain ja Genesiksen muotoilukeskuksen johtaja.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat