14.5.2016

Koeajo: Kia Sportage – täsmälääke katumaasturin kaipuuseen

Kia Sportage

Uudistunut Kia Sportage on Kia-malliston myyntikunkku Suomessa ja maailmalla. Hyvää: muotoilu, moottori ja matkustusmukavuus. Huonoa: ajoasennon viimeistely, hyppyherkkyys startissa.

Kia Sportage:n neljäs sukupolvi esiteltiin Suomessa talven viime metreillä. Tämä uuteen uskoon sorvattu katumaasturi on ehditty jo palkita muotoilustaan ja turvallisuudestaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Euro NCAP -törmäystestissä Sportage pokkasi täydet tähdet.

Kia Sportage

Valmistajan kertoman mukaan uutuuden kysyntä on alkuvuoden perusteella hyvällä tolalla niin meillä kuin maailmallakin. Maaliskuussa Sportage oli Kia-malliston myydyin.

Uutisten valossa onnistunut uudistus siis. Koeajoon ja lähempään tarkasteluun valittiin Kia Sportage 1.6 ISG EX Ecodynamics.

Kia Sportage

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiloiltaan väljä

Sportagen uudet muodot ovat modernit, suorastaan sporttiset. Edukseen erottuva ulkomuoto on onnistuttu silti pitämään tasolla, joka ei ärsytä tai pistä silmään liiallisesti. Kia mielii lavean kohderyhmän kukkaroille, joten ratkaisua voi pitää onnistuneena.

Katumaasturien tapaan Sportagessa istutaan ylhäällä, joten autoon nouseminen on sujuvaa. Säädyllinen ajoasento järjestyy, mutta pitkää matkaa varten reisitukea saisi olla enemmän.

Kia Sportage

Tiloiltaan Sportage on väljä. Takapenkille sopii tarvittaessa kolme aikuista, mutta matkanteosta nauttii enemmän, jos kyytiin kipuaa vain kaksi. Jalka- ja pääntilaa on varattu kylliksi myös takapenkkiläisille, ja selkänojankin kulmaa voi tarvittaessa säätää.

Kia Sportage

Laatuvaikutelmaltaan Sportage on asiallinen. Kojelaudan muovisuus saattaa pistää kriittisimpään silmään, mutta varsinaista moitittavaa on vähän. Valittu muotoilulinjaus vannoo yksikertaisuuden nimiin, ja turhaa kikkailua on onnistuttu välttämään. Navigaattori saisi tosin olla helppokäyttöisempi ja selkeämpi.

Kia Sportage

Tavaratilaa on tarjolla 503 litraa, mikä on arkikäyttöön riittävästi, mutta ei yhtään enempää.

Etuvetoinen ja ahtamaton

Koeajettu yksilö edustaa malliston etuvetoista, ahtamatonta, bensiinikäyttöistä ja manuaalivaihteista päätä. Laveasta mallis-tosta löytyy harkittavaksi myös kaksi dieselmoottoria, turboahdettu vaihtoehto, kaksi erilaista automaattivaihteistoa ja neliveto.

Kia Sportage

Koeajetun yksilön 132 hevos-voimaa riittävät mainiosti. Ahtamaton moottori vetää ajossa tasaisesti ja tekee osaltaan ajosta mukavaa, mutta nopeaa potkua se ei tarjoa. Kytkin on hivenen tunno-ton ja kaasuun moottori vastaa siinä määrin her-kästi, että startista tulee helposti hyppy.

Ohjaustuntuma on huomaamaton. Pahimmissa urissa Sportage tahtoo hieman vaeltaa, mutta yksin auton piikkiin ilmiötä ei voi laittaa. Osuutensa saavat tienpinta sekä rengasvalinta.

Ahtaissa paikoissa auton mittojen hahmottaminen vaatii totuttelua, tai tutkan ja kameran apua.

Kia Sportage

Varustelemalla paremmaksi?

Ajamamme Sportagen lisä-varustukseen kuuluu metallivärin lisäksi Premium Safety Pack, joka lisää muun muassa keulalle kaksoisksenon-valot ja taakse ledit sekä risteävän liikenteen ja kuolleen kulman varoitusjärjestelmät.

Kia Sportage

Tarjolla on neljä varustetasoa, joista uusin GT Line korostaa urheilullisia piirteitä. Malliston edullisin Sportage vaihtaa omistajaa 26 990 eurolla, tyyrein 46 990 eurolla.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Kia Sportage 1.6 ISG EX EcoDynamics

Hinta alkaen

36 251 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 591 cm³, 4 sylinteriä, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

97 kW (132 hv), 6300 r/min

Vääntö

161 Nm (4850 r/min)

Vääntö

161 Nm (4850 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,5 s

Huippunopeus

182 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

147 g/km

Mitat

pituus 4480 mm, leveys 1855 mm, korkeus 1635 mm, akseliväli 2670 mm

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

7 vuotta / 150 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat