18.5.2022

Koeajo: Audi A3 Sportback g-tron – puhtaasti kotimaisella polttoaineella

Audi A3 G-Tron koeajo

Audi A3 Sportback uudistui jo pari vuotta sitten, mutta sai vasta nyt bio- ja maakaasuversion. Biokaasulla ajettaessa Audi liikkuu puhtaasti uusiutuvalla kotimaisella energialla. Hyvää: ekologisuus, taloudellisuus, ajettavuus. Huonoa: pienet peilit, ristiseläntuen puute, ei saatavana nelivetona, hieman niukka toimintasäde kaasulla

Kaasuautot – ja niiden hyödyt ovat tahtoneet jäädä viime kuukausina ihan kokonaan kaiken muun käyttövoimakeskustelun jalkoihin. Sähköautoista kouhkataan nyt kovaa, mutta kaasuautoista ei puhu juuri kukaan. Tarjolla on edullinen, ekologinen ja myös täysin kotimainen energiavaihtoehto. Kaasua on hyvin saatavilla varsinkin Jyväskylän eteläpuolisella alueella. Uusia kaasuasemia on myös tällä hetkellä rakenteilla useita. Tankkaaminen on myös nopeaa ja siistiä.

Audi A3 G-Tron

Gasumin kaasuasemilla voi tankata maakaasun lisäksi myös edullisempaa kotimaista Riihimäellä kotitalouksien biojätteistä tehtyä biokaasua. Sinne minne Gasumin kaasuverkosto ei ylety, biokaasua on myös mahdollista tankata, esimerkiksi Etelä-Savossa Mikkelissä Etelä-Savon Energia Oy tekee samoin biokaasua mikkeliläisten jätöksistä. Myös muualla Suomessa, esimerkiksi Vaasan ja Etelä-Karjalan aluella on Big-kaasuasemia, jotka ovat Etelä-Savon Energian tavoin paikallisia biokaasun tuottajia. Sataprosenttisesti siis uusiutuvaa, mutta myös paikallista energiaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Selvästi bensiiniä ja dieseliä edullisempaa

Kaasu-Audi on siis biokaasulla tankattuna ekologinen, mutta se on myös taloudellinen. WLTP-mittaustavan mukainen kulutusarvo kyseiselle autolle on neljä kiloa kaasua 100 kilometrille. Koeajossa kulutusta myös tarkasteltiin, ei virallisen WLTP-syklin mukaisesti, vaan ihan arkiajossa ja Audilla päästiin noin 4,2 litran kulutukseen. Koeajon reilusta yli tuhannesta kilometristä oli paljon matka-ajoa, mutta mukana oli myös kaupunkipyörittelyä.

Audi A3 G-Tron

Kun biokaasua tankattiin autoon 1,93 euron kilohintaan, polttoainekulut per ajettu sata kilometriä olivat Audilla siis noin 8,10 euroa. Esimerkiksi mainituilla Big-asemilla biokaasun hinta oli tätä juttua kirjoittaessa vieläkin edullisempaa kuin Gasumin tai Esen biokaasu, Vaasan seudulla Big-kaasua voi tankata 1,55 euron kilohintaan ja Etelä-Karjalassa vieläkin edullisemmin eli 1,38 euron kilohintaan.

Gasumin nettisivuilla vertailulitrahinta biokaasulle on 1,237 euroa litra ja maakaasulle 1,571 euroa litra. Big puolestaan ilmoittaa vertailuhinnan kaasun myyntihinnoillaan biokaasulle olevan Etelä-Karjalassa 0,885 euroa litra ja Vaasan seudulla 0,994 euroa litra.

Huomattavaa on, että koeajon kulutusmittausta ei voida pitää täysin tieteellisenä, mutta joka tapauksessa siitä pystyy tekemään sen johtopäätöksen, että ajaminen kaasulla on huomattavasti edullisempaa kuin bensiinillä tai dieselillä.

Kaasutankkien koko 18 kiloa

Mutta saarnat sikseen ja päätähden, eli kaasulla kulkevan Audi A3:n kimppuun, millainen se on autojaan. Audi A3:n uusin, neljäs sukupolvi on ollut tarjolla vuodesta 2020 saakka – ja nyt siihen on tullut myös kaasuvaihtoehto.

Audi A3:ssa on konsernin tuttu 1,5-litrainen TFSI-moottori, joka on niin sanotusti kaksoiskäyttöinen, autoon voi tankata niin bio- kuin maakaasuakin ja lisäksi bensiiniä. Kaasu on aina oletuskäyttövoima, bensiinikäytölle auto vaihtaa vasta siinä vaiheessa, kun kaasusäiliöt tyhjenevät. Kaasua yhteensä kolmeen tavaratilan alle sijoitettuun kaasusäiliöön voi tankata 18 kiloa.

Bensiinitankin koko Audissa on yhdeksän litraa, bensiinisäiliö toimii siis käytännössä varatankkina, jos kaasu autossa loppuu. Tällä kokoonpanolla pääsee yhteensä noin 600 kilometrin toimintasäteeseen, pelkällä kaasulla pääsee vajaa 450 kilometriä. Toimintasäde on pikkuisen niukka verrattuna bensiini- ja dieselautoihin, mutta toisaalta ajaminen on edullisempaa ja ympäristöä paremmin kohtelevaa. Lisäksi auton tavaratilan alle sijoitetut kaasutankit syövät tästä mallista pois myös nelivetomahdollisuuden.

Muuten Audi on kuin millä tahansa A3:lla ajelisi. Kuljettajan ympäristö on miellyttävä, erona muihin Audi A3 -malleihin on mittaristossa olevat kaksi polttoainemittaria. Kaasumittari on mittariston vasemmassa reunassa ja bensamittari oikeassa.
Kuljettaja istuu A3:ssa pienessä poterossa, jossa on hyvä fiilis, kaikki on kivasti käden ulottuvilla ja toimii saksalaisella täsmällisyydellä. A3:n ratti on miellyttävän näköinen ja myös erittäin hyvän tuntuinen kädessä autoa ohjastaessa.

Ristiseläntuki puuttuu

A3:n istuimet ovat ensisilmäyksellä todella miellyttävän näköiset, ne oikein huokuvat tukevuutta ja sporttisuutta. Siltä ne tuntuvatkin heti aluksi, sivuttaistukea ja reisitukea löytyy kattavasti. Mutta hieman pidemmän istunnon jälkeen huomaa kaipaavansa ristiseläntukea – ja sellaista säätöä ei näistä istuimista valitettavasti löydy. Lähes täydellisestä on tehty merkittävästi huonompi jättämällä yksi tärkeä säätö pois.

Audi A3 G-Tron

A3 on luokassaan ajettavuudeltaan ja yleisfiilikseltään ehdottomasti kaikella tavalla ja ennen kaikkea polttoainevaihtoehtonsa vuoksi houkutteleva vaihtoehto – jos sallii autoa valitessaan nelivedon ja ristiselän puutteen sekä pärjää hieman lyhyemmällä toimintasäteellä. Miksi ei pärjäisi, harva ajaa 400 kilometriä putkeen.

Audia maahantuovan K-Auton valikoimasta löytyy myös muun merkkisiä kaasuautoja, kuten Seatia ja Volkswagenia. Vaikka moottoripolttoaineiden hinnat ovat nousseet kovasti Ukrainan sodan myötä, ainakaan vielä kaasuautojen kysynnässä ei näy maahantuojan mukaan mitään erityistä piikkiä. Myöhemmin syksyllä tähänkin asiaan on varmempi vastaus, kun aikaa on kulunut hieman enemmän.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Jari Saarentaus

Audi A3 Sportback Progress Plus 30 g-tron S tronic

Hinta alkaen

39 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

40 908 €

Moottori

bensiinimoottori 1498 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. kaksoiskytkinautomaattivaihteisto, etuveto.

Teho

96 kW (131 hv), 5000–6000 r/min

Vääntö

200 Nm (1400–4000 r/min)

Vääntö

200 Nm (1400–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,7 s

Huippunopeus

211 km/h

Kulutus l/ 100 km

4,1 kg/100 km (vapaakenttä)

CO2-päästöt

110 g/km

Mitat

pituus 4313 mm, leveys 1785 mm, korkeus 1426 mm, akseliväli 2637 mm
Tavaratila: 280–1100 l
Omamassa: 1430 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1400 / 710 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat