2.7.2024

Koeajo: Audi Q6 e-tron – uusi sähkökuu ja raikkaat designtuulet

Kuva Aake Kinnunen
Audi Q6 e-tron quattro

Audi palaa kehityksen kärkeen Q6 e-tronin ja uuden sähköautopohjan myötä. Samalla on luvassa osviittaa myös muista tulevista Audeista.

Sähäkän startin jälkeen Audin sähköautomallisto on ollut hiukan odottavalla kannalla. Alkuperäinen e-tron saatiin toki verrattain aikaisin, 2018, osana saksalaisvalmistajien heräämistä sähköbuumiin. Sittemmin Q8 e-troniksi päivitetty malli on kyllä hyvin audimainen ja se toimii arkielämässä riittävän hyvin, mutta sähkö ja digi ovat kehittyneet viime vuosina hurjasti. Q4 e-tron puolestaan perustuu VW-ryhmän sähköiseen syömähampaaseen, MEB-pohjarakenteeseen, mutta malli kärsi toimitusvaikeuksista saapuessaan ja erottautuminen sisarmalleista on ollut paikoin vaikeaa. 

Audi Q6 e-tron quattro

Tätä taustaa vasten merkin parissa suhtaudutaan innolla Audi Q6 e-troniin. Uuteen Premium Platform Electric (PPE) -rakenteeseen perustuvana auto on sukua uudelle sähkö-Macanille. Samassa rytäkässä Audi on päivittänyt myös digitekniikan ja sisustassakin on uusi konsepti. 

Audi Q6 e-tron quattro

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sulavaa sukunäköä

Audihan se on, siitä ei ole epäilystäkään. Q6 e-tron ei tee räväkkää pesäeroa ulkopuolen muotoilussa, mutta pientä kehitystä on tapahtunut. Singleframe-keulamaski sulautuu nyt paremmin auton ilmeeseen. Q6 e-tronin melko normaalista katumaasturikattolinjasta voi päätellä, että loivakattoinen Sportback on horisontissa. Ilmanvastuskerroin on 0,28. 

Audi Q6 e-tron quattro

Uudet ajovalot on varustettu lukuisilla pikselielementeillä ja uudet takavalot ovat peräti 360-alueiset Oled-valot, joiden avulla voidaan luoda jopa kuvia takana tulevien varoittamiseksi. Valojen tervetuloa-animaation voi valita useista eri vaihtoehdoista. Valokuvion voi vaihtaa jopa älypuhelinsovelluksesta käsin, sillä kuulemma tällainen toiminto on kuumaa valuuttaa Kiinassa. 

Audi Q6 e-tron quattro

Pituutta uusi Audi Q6 on saanut 4,77 metriä, josta akselivälin osuus on 2,90 metriä. Pitkä akseliväli tekee hyvää matkustamon tiloille. 1,94 metrin leveys on tyypillistä tässä luokassa ja korkeutta katumaasturilla on 1,65 metriä. Ulkomittojen puolesta Audi Q6 e-tron on siis paikallaan mallistossa Q4 ja Q8 e-tronien välissä.

Olkkaritunnelmaa

Sisätiloissa Q6 e-tron kuitenkin hätyyttelee jo isoveljeään. Tavaratilaa on 526 litraa ja se on laajennettavissa 1 529 litraan takapenkit kaatamalla. Lisäksi keulalla on 64 litran tila esimerkiksi auton tarvikkeita varten. 

Takapenkillä jalkatilaa on hyvin ja keskitunnelin puuttuminen tarkoittaa ainakin helppoa jalkojen asettelua, joskaan viides matkustaja ei ole poissuljettu lyhyemmillä matkoilla. Korkean kattolinjan ansiosta pääntilaa on hyvin ja istuinosa on voitu tehdä sopivan korkeaksi istuma-asentoa ja reisitukea ajatellen.

Etuistuimillakin odottaa pieni yllätys. Audin uusi sisustakonsepti on olohuonemaisempi ja se myös näkyy. Paksuhko puulista ja vaalea nahka korostavat efektiä, vaikka mustaharmaat ja alumiinit ovat edelleen saatavissa. Edellisten isojen mallien kolmen näytön systeemistä on luovuttu ja ilmastoinnin ohjaus on siirretty keskinäyttöön suuttimien ohjailua myöten. Yhdessä nappityylisen vaihdevalitsimen kanssa keskitunneliin on jäänyt tilaa mukitelineille, säilytyslokeroille ja kännykän lataustelineille. Ihmisläheisempi matkustamo on Audille hyvä linjaus. 

Näyttöjä on kuitenkin kolmin kappalein. 11,9-tuumainen mittaristonäyttö ja 14,5-tuumainen tietoviihdejärjestelmän Oled-näyttö on paketoitu samoihin karmeihin, mutta näyttöjä ei ole yhdistetty Peugeot 3008:n tapaan. Lisäksi kuljettajalla voi olla käytössään tuulilasin heijastusnäyttö päivitetyillä lisätyn todellisuuden (AR) toiminnoilla. 

Hyvät ja huonot puolet

  • Tekniikka
  • Tilat
  • Mukavuus
  • Yllätyksettömyys

Uusi versio MMI-tietoviihdejärjestelmästä perustuu E³ 1.2 -tietoarkkitehtuuriin ja Volkswagen-ryhmän Cariad-ohjelmistoyksikön työhön. Käyttöliittymä on edelleen toteutettu audimaiseen tapaan, mutta järjestelmän kyvyt ovat kasvaneet tuntuvasti. Tietovihdepuolen yhteensopivuudesta huolehditaan Android Automotive -käyttöjärjestelmällä, joten esimerkiksi pysäköintisovellusten ja äänikirjojen maailmat ovat auki ilman älypuhelintakin. 

Audi Q6 e-tron quattro

Kolmas näyttö on 10,9-tuumainen ja se on sijoitettu apukuljettajan eteen. Näyttö myös pimenee kuljettajan näkövinkkelistä heti auton liikahtaessa, joten periaatteessa apukuski voi jatkaa vaikka sarjamaratonia autossakin. 

Järjestelmän osana on myös “Hey Audi” -ääniavustin, joka saa myöhemmin ChatGPT-tuen. Volkswagenin ID.-malleista tuttu tuulilasin alareunan valonauha on myös Q6 e-tronissa kertomassa auton reaktioista äänipyyntöihin tai näyttämässä vaikka vilkkuanimaatiota. 

Kojelauta ja keskitunneli on raivattu melko tyhjiksi painikkeista. Harmittavasti ohjauspyörän painikkeet ovat hipaisutyylisiä ja ne tulevat melko helposti kämmenen alle rattia pideltäessä, joten virhepainalluksilla on suuri vaara. Valojen ja peilien kytkimet on Audi Q6:ssa siirretty kuljettajan ovessa olevaan hipaisupainikelevyyn. Viiksimallinen vakionopeudensäädin on ehkä vanhahtava muun kokonaisuuden keskellä, mutta ainakin se toimii ilman epäröintiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uudet sähköt

PPE-pohjarakenne on suuunniteltu 800 voltin ympärille, jolloin auton kaapelointi on voitu tehdä kompaktimmaksi. Latausteho on ideaaliolosuhteissa 270 kilowattia, jolloin 10-80% lataus vie vain 21 minuuttia. Yleisempien 400 voltin latausasemien kohdalla Q6 e-tron jakaa akkupaketin kahdeksi 400 voltin puoliskoksi, joita ladataan 135 kW teholla. AC-latausteho on 11 kilowattia, joskin 22 kilowatin sisäinen laturi tulee myöhemmin saataville. Q6 e-tronissa on latausliitännät molemmin puolin autoa, mutta vain vasemmalla takana olevassa liittimessä on CCS-pikalatausmahdollisuus. 

Audi Q6 e-tron quattro

Lämpöpumppu on vakiovaruste, minkä lisäksi Q6 e-tron on varustettu 800 voltin PTC-sisälämmityselementillä. Molempien lupaillaan vähentävän energiahukkaa lämmitystarpeen kasvaessa. Myös akun lämmitykseen ja jäähdytykseen on kiinnitetty huomiota PPE:ssä, joten akkua jäähdytetään esimerkiksi ennen pitkiä nousuja. Akku valmistetaan Audin kotitehtaalla Ingolstadtissa ja sähkömoottorin Unkarissa. 

Audin mukaan PPE on noin kolmanneksen alkuperäistä e-tronia parempi niin energiankulutuksessa, tehossa kuin akkukennojen energiatiheydessä. Q6 e-tronin akku koostuukin vain 12 moduulista ja 180 akkukennosta, kun Q8 e-tronin akku koostuu 36 moduulista ja 432 kennosta. Yksinkertaistuneen rakenteen myötä akun valmistusaika on pudonnut kahdesta tunnista 55 minuuttiin. 

Kuva: Audi Käännös: Vesa Eskola

100 kilowattitunnin akusta (NMC811 asiaan vihkiytyneille) on käytettävissä 94,9 kilowattituntia. Myöhemmin joukkoon liittyy 83 kilowattitunnin akkuversio. Ensimmäisessä aallossa Audi Q6 e-tron tulee saataville kahtena nelivetoversiona, mutta takavetomalli näkyy jo hinnastoissakin. 

Audi Q6 e-tron quattro on nelivedon perusmalli. 285 kilowatin järjestelmäteho ja 625 kilometrin WLTP-toimintamatka ovat hyvä tasapaino ominaisuuksia. Auton WLTP-kulutus on saavutettavissa, sillä mäkisessä maastossa säästelemättä kulutuslukemat pyörivät 21 kilowattitunnin tuntumassa. 

Pirteämpi vaihtoehto on Audi SQ6 e-tron quattro, joka nostaa järjestelmätehon 380 kilowattiin (517 hv). 0–100 km/h vie enää 4,3 sekuntia. Lisätehosta huolimatta toimintamatka lyhenee vain maltillisesti 598 kilometriin. 

Mielummin Manskulla kuin mutkatiellä

Oletuksena Audi Q6 e-tron on varustettu tavallisella jousituksella ja passiivisilla taajuusselektiivisillä iskunvaimentimilla. Teknologiapaketin tai SQ6:n myötä alusta muuttuu ilmajousitukseen ja säädettäviin iskunvaimentimiin, jolloin maavaran lisäksi myös alustan jäykkyyteen pääsee vaikuttamaan. 

Audi Q6 e-tron quattro

Alustan osalta Q6 e-tron onkin tuttua Audia, eli alusta on perusvireeltään pehmeähkö. Samalla se sallii kohtuullisen määrän korin sivusuuntaisia liikkeitä. Jos autossa on säädettävä ilmajousitus, kannattaa ripeämmässä ajossa tai mutkatiellä harkita jäykempää Dynamic-ajotilaa jo mukavuussyistäkin. Efekti on tuttu esimerkiksi väistyvästä A6:sta.

Audi SQ6 e-tron quattro

Ohjauksen ja alustan virityksestä voi päätellä, että Audi on antanut samalla Porschen olla lestissään Macanin kanssa, joten rinkulakeula on keskittynyt perusvarmaan arkimukavuuteen. Tavallinen Q6 e-tron quattro ei jää alitehoiseksi, mutta SQ6 e-tronin lisäteho tuntuu mukavana lisäpotkuna vielä kaasupolkimen loppusenteilläkin. 

Audi Q6 e-tron quattro

Isoveljen varpaille

Audi Q6 e-tron on saksalaismerkille odotettu sähköautouutuus. Sen kannukset riittävät kosiskelemaan jopa Q8 e-tronin ostajia. Jos kookkaahko katumaasturi ei toimi omalla kohdalla, nähdään Q6:n esittelemiä sähkö- ja digitekniikan innovaatioita nopeassa tahdissa myös muissa tulevissa Audeissa. 

Audi Q6 e-tron quattro

Audi Q6 e-tronin hinnasto alkaa Performance-takavetomallista 73 990 eurosta ja nelivedon hinnat alkavat 77 990 eurosta. SQ6 e-tronin hinta on 99 990 eurossa. Ensimmäisiä autoja odotetaan asiakkaille vielä syksyn kulmilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Audi Q6 e-tron quattro

SÄHKÖAUTO, neliveto

285 kW (388 hv), 855 Nm

Akku brutto / netto 100,0 / 94,9 kWh

Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)

CCS: 270 kW

WLTP-kulutus 18,8 kWh / 100 km

toimintamatka 625 km

Suorituskyky 0–100 km/h 5,9 s

huippunopeus 210 km/h

 

Mitat 

Pituus 4 771 mm

Leveys 1 939 mm

Korkeus 1 648 mm

Akseliväli 2 899 mm

Tavaratila 526–1 529 l + 64 l keulatila

Omamassa 2 350 kg

perävaunu 2 400 / 750 kg

 

Euro NCAP ei testattu

Takuu 2 v

ajoakku 8 v / 160 000 km

Hinta alkaen 77 990 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat