2.7.2025

Koeajo: Dacia Bigster – yksinkertainen on hävyttömän kaunista pluskoossakin

Kuva Eetu Kokkonen
Dacia Bigster

Ne tekivät sen taas. Dacia Bigster on romanialaisvalmistajan uusi aluevaltaus, mutta palaset tuntuvat loksahtaneen kerralla kohdalleen.

Yllättävän pitkään siinä kestikin, ennen kuin Dacia liittyi mukaan kilpailemaan C-SUV-segmentin kilpailuun. Valmistajan tuotteista etenkin Sandero ja Duster ovat pärjänneet Euroopan markkinoilla erinomaisesti jo vuosikausia. Samaan aikaan valmistaja on jäänyt paitsi Euroopan suosituimmasta, Dusteria kookkaampien katumaastureiden kilpailusta. Nyt vihdoin tuohon kilpailuun vastataan Dacia Bigsterilä.

Dacia Bigster

Bigster on tehty samalle perusrakenteelle kuin Duster. Tämä herättää ennen koeajoa pienen epäilyksen siitä, kuinka viimeistelty tuote on kyseessä. Duster on toki hyvä pohja lähteä tekemään seuraavaa Dacia-myyntimenestyjää, mutta liian heppoisesti tehdyt ”auton venytykset” eivät kuitenkaan aina ole mairittelevia tuotoksia.

  • Kokonaisuus
  • Hinta
  • Tilat
  • Taloudellisuus
  • Kuljettajan istuin
  • Vaihteiston toiminta kovissa kiihdytyksissä
  • Hybridin pienempi vetomassa

Bigsterin koria on kuitenkin venytetty 23 senttiä Dusteriin nähden, josta suurin osa on viety tavaratilan pituuteen, mutta 5 senttiä pidentyneen akselivälin vaikutukset pitäisi näkyä myös takajalkatiloissa.

Iso muutos on myös Bigsterin hybridivoimalinjassa. Aiemmin Renault-konsernin hybrideissä on käytetty aina 1,6-litraista bensiinimoottoria – Bigster saa kunnian olla konsernin ensimmäinen 1,8-litrainen ”isolohkoinen” malli. Kevythybridimalleissa polttomoottori on toistaiseksi aina ahdettu kolmisylinterinen, jonka riittävyys isompaan autoon herättää ainakin etukäteen pieniä epäilyksiä.

Dacia Bigster

Koska C-SUV-segmentin autonostajat vaativat autoltaan myös muita isomman auton ominaisuuksia, Bigsterissä esitellään liuta valmistajalle täysin uusia varusteita, kuten sähköinen takaluukku, panoraamalasikatto ja akustinen tuulilasi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Todella tilava

Ensinäkemältä Bigster näyttää kookkaammalta kuin osasi odottaakaan. Onneksi tämä näkyy myös auton tiloissa. Tavaratila on tasapohjainen ja yksinkertaisen muotoinen. Hybridimallissa tavaratilan VDA-lukema on 546 litraa ja ero Dusteriin on merkittävä. Auton vakiovarusteisiin kuuluu tavaratilan suojaverho.

Myös takajalkatilat ovat erinomaiset. Harvassa tämän konsernin luokassa noin 185-senttimetrisen kuljettajan taakse sopii 3-vuotiaan lapsen kookas turvaistuin niin, että kuljettajan ei tarvitse tinkiä ajoasennostaan lainkaan. Mutta Bigsterissä tämä toteutuu. Takapenkillä mahtuu istumaan oikein hyvin myös kaksi aikuista. Takaistuimen reisituki on hyvä, polvitilaa on erinomaisesti ja etuistuimien alla on hyvin tilaa kengille.

Auton tietoviihdejärjestelmä on sama yksinkertainen ja helppokäyttöinen kuin Dusterissakin ja se tukee langattomia älypuhelinpeilauksia. Ainakin Android Autolla Google Maps -sovelluksella navigoidessa kartta peilautuu myös Bigsterin mittaristonäyttöön. Niin mittaristonäyttö, kuin tietoviihdejärjestelmän näyttö ovat 10-tuumaisia.

Bigsterin ohjaamon suurin ongelma on sama kuin Dusterissa. Kuljettajan istuin ei sovellu ainakaan pidemmille kuljettajille. Jakkaran reisituki jää auttamatta lyhyeksi ja varsin korkean lattian vuoksi hyvän ajoasennon saaminen osoittautuu haastavaksi. Muuten ohjaamoergonomia on kunnossa. Rattipainikkeiden lisäksi fyysiset säätimet löytyy ilmastoinnin säädölle. Erityiskiitos täytyy antaa aina Renault-konsernin My Safety -painikkeelle, joka asettaa aktiiviset ajoavustimet ja muut piipparit napin painalluksella itsesi määrittämille asetuksille.

Dacian korkea vyötärölinja yhdistettynä varsin pieniin ikkunoihin ja kookkaisiin A- ja B-pilareihin rokottaa näkyvyyttä etu- ja takaviistoon selvästi. Myös tuulilasi tuntuu matalalta, mutta eteen näkyvyys on hyvä ja keula varsin helppo hahmottaa.

Ei enää karua moottorin parkumista

Myös Bigsterin voimalinjasta löytyy Dusterista tuttu heikkous. Renaultin monitilavaihteisto toimii rauhallisessa ajossa hyvin ja huomaamattomasti, mutta esimerkiksi ohitustilanteissa vaihteisto jää toistuvasti pitämään todella pitkiä miettimistaukoja. Rekan rinnalla kiihdyttäessä tämä tuntuu siltä, kuin yrittäisi saada vanhassa traktorissa vauhdista pienempää aluevaihdetta sisään. Polttomoottorin käynnistymisen aistii selvästi niin pärähtävän äänen, kuin pienen voimalinjan niiauksenkin johdosta.

Dacia Bigster

Sen sijaan isommat poltto- ja sähkömoottorit ovat tervetulleita muutoksia. Etenkin yhdistettynä Dusteria parempaan äänieristykseen. Vaikka paperilla ero Dusteriin on varsin pieni, Bigsterin suorituskyky tuntuu huomattavasti vaivattomammalta. Ohituskiihtyvyys on riittävän sijaan hyvällä tasolla, eikä polttomoottorin karjuminen kuulu ohjaamoon lainkaan niin voimakkaasti kuin muissa Dacioissa – edes moottoritienopeuksissa. Rengasmelu ei ole markkinoiden hiljaisimpaa päätä, mutta oikein hyväksyttävällä tasolla kuitenkin.

Dacia Bigster

Suorituskyvyn puolesta toivottavaa jää vain vetomassan puolelle. Hybridimallin 1 000 kg on jo hyväksyttävä suoritus, mutta ison Dacian ostajille voisi kelvata manuaalivaihteisten ja pienempitehoisten mallien 500 kg parempi vetokyky.

Hybridivoimalinja osoittautuu myös melkoiseksi pihistelijäksi. Vaikka Bigsteristä ei otsapinta-alaa puutu, niin reilun tuhannen kilometrin ajamisen jälkeen keskikulutus asettuu noin 6l/100 km -tuntumaan.

Dacia Bigster

Monesti hybridiautoissa hienosäädön puutteen huomaa jarrutuntumasta. Hybridejä kun jarrutetaan niin sähkömoottorilla kuin perinteisillä jarruillakin, ja näiden kahden järjestelmän hallitseminen tuottaa joillekin valmistajille vaikeuksia. Daciassa jarrupolkimeen ei kiinnitä viikon koeajon aikana sen kummempaa huomiota, eli jarrutuntumakin on onnistunut. Ohjaustuntumaa voi kuvailla harmittomaksi.

Dacia Bigster

Auton alusta tuntuu toimivan hyvin huonollakin tiellä, joka lienee tärkeää Dacian ostajille. Pyöreät ja isot töyssyt ylittyvät mukavasti, eikä auto tunnu kolisevan tai rämisevän hiekkatielläkään. Terävät montut sen sijaan aiheuttavat harmia ja alustassa on havaittavissa tien poikittaissaumojen kohdalla katumaastureille tyypillistä pintakovuutta.

Dacia Bigsterin hinta alkaa etuvetoisena ja manuaalivaihteisena kevythybridinä 28 399 eurosta. Nelivetoinen kevythybridi on aina manuaalivaihteinen ja se kustantaa edullisimmillaan 31 999 e. Koeajetun etuvetoisen, automaattivaihteisen hybridin lähtöhinta on 33 399 e. Hybridimallissa ei ole tarjolla edullisinta Expression-varustelua. Tämä tarkoittaa, että auto on aina vähintään Journey-varusteltu, johon kuuluu muun muassa sähkötoiminen takaluukku ja osittain sähköisesti säädettävä kuljettajan istuin. Bigsterin hinta-laatusuhde on tällä hetkellä omaa luokkaansa. Vaikka kyseessä ei ole kovin hienostunut tuote, on aina ilo nähdä miten aivan perusasioihin keskittymällä voi saada aikaan järkevän hintaisen, tiloiltaan erinomaisen ja ajettavuudeltaan hyvän tuotteen.

Dacia Bigster Hybrid 155 4x2 Journey

HYBRIDI, etuveto
4-syl. bensiinimoottori 1 793 cm3
4+2 automaattivaihteisto
115 kW (155 hv), 172 Nm
WLTP-kulutus 4,6 l/100km
CO2-päästöt 105 g/km
Suorituskyky 0–100 km/h 9,8 s
huippunopeus 180 km/h

Mitat
Pituus            4 570 mm
Leveys           1 812 mm
Korkeus         1 711 mm
Akseliväli       2 702 mm
Tavaratila      546–1 856 l
Omamassa   1 487 kg
perävaunu    1 000 / 750 kg

Euro NCAP    3 tähteä (2024)
Takuu           3 v / 100 000 km
hybridijärjestelmä              8 v / 160 000 km
Hinta alkaen 33 399 €
koeajoauto   36 406 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat