18.11.2015

Koeajo: kahdeksansylinterinen Mercedes-AMG C 63 S

Mercedeksen C-sarjan Coupén rajuin versio ei jätä kylmäksi. Hyvää: ajettavuus, suorituskyky, äänimaailma. Huonoa: takatilat, näkyvyys taakse.

Häveliäisyys on koeajolla koetuksella, kun saavumme maantieosuudelta pieneen taajamaan. Kytketäänpä ajotilaksi valittu Sport+ maltillisemmaksi Comfortiksi. Pörinä ja pauke neljästä pakoputkesta vaimenee selvästi maltillisemmaksi hyrinäksi, vaikka äänen saattaa yhä tunnistaa kahdeksansylinteriseksi myllyksi. Se ansaitsee pahennusta ja ihastusta.

Alla on Mercedeksen C-sarjan Coupén ärjyin versio, Mercedes-AMG C 63 S Coupé.

AMG-merkintä Benzin paikalla kielii, että pakettiin on kääritty merkittävästi enemmän voimaa kuin perus-Coupéssa. S-kirjain taas paljastaa, että kyseessä on kahdesta C 63:sta se vielä hersyvämpi malli: polleja potkii pitkän konepellin alla peräti 510, eikä ”ainoastaan” 476.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysähtyy nopeasti

Ajossa olleessa versiossa S+:n yläpuolella on Race-ajotila, joka antaa kuljettajalle vielä suurempia vapauksia – ja vaatimuksia. Radalla perälle sallitaan selvästi enemmän sivuluisua, vaikka ajonvakautusjärjestelmä pysyy päällä. Napista senkin saa toki pois.

Autossa on julmetusti voimaa ja suorituskykyä, mutta onneksi ohjaus, urheiluistuimet, turvavarusteet ja jarrut ovat sen mukaiset. S-versiossa käytetään komposiittijarruja, joissa on punaiset jarrusatulat ja suuret jarrulevyt. Taka-akselilla on sähkötoiminen tasauspyörästön lukko, jonka avulla kurveihinkin voi mennä todella kovaa.

Maavaraa on niukasti, joten hidastetöyssyihin on syytä suhtautua järkevästi. 19-tuumaiset renkaat ovat melkoiset nakit. Edessä niillä on leveyttä 25,5 senttiä ja takana vielä kolme senttiä enemmän.

Kiihdytys 3,9 sekunnissa nollasta sataan kertoo, mihin tuplaturbomoottori pystyy. Huippunopeuden saa lisähinnalla kasvatettua 250:stä 290:een kilometriin tunnissa, mutta onko sillä Suomessa käyttöä?

Pesäeroa perusmalliin

Autonvalmistaja halusi, että AMG-mallit poikkeavat niin ulkoa kuin sisältä entistä selvemmin C-Coupén perusversioista. Vain ovet, katto ja takaluukku ovat yhteneväiset, edes tavaratilan koko ei ole sama. AMG-malleissa ruuma vetää 355 litraa eli 45 litraa vähemmän kuin muissa.

Makean näköinen Coupé on C-sarjan kolmikosta epäkäytännöllisin. Sedanin neljä ovea helpottavat takaistuimille kulkemista, ja farmarin tavaratila on paras lapsiperheille.

Coupéssa takana on vain kaksi tiivistunnelmaista istuinta. 175-senttisen päälaki on kiinni katossa, eikä pienistä sivuikkunoista näe juuri mitään. Leveät takapilarit kaventavat selvästi myös kuljettajan näkökenttää.

Lisää mittaa

Coupén perusmallit ovat kasvaneet edeltäjään nähden selvästi. Pituutta on 9,5 senttiä enemmän, josta kahdeksan senttiä on akselien välissä. Leveyttäkin on tullut neljä senttiä lisää, joten hartiatilaa on aiempaa enemmän.

AMG-malleissa on kuusi senttiä pidempi konepelti, koska iso mylly vie paljon tilaa. AMG-mallit on muokattu myös lähes seitsemän senttiä leveämmiksi.

Suomeen tuodaan C-sarjan Coupéta vain automaattivaihteisena. Bensakoneiden jatkeena ovat seitsenportaiset laatikot, dieselmallien uudessa askissa on yhdeksän vaihdetta. Se on luvassa myös tuleviin nelivetomalleihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Avomalli tulossa

Malliston alapäässä on Mercedes-Benz C 180 Coupé, jossa autoa liikuttaa 1,6-litrainen, 156-hevosvoimainen bensaturbo. Noin 50 000 euron hintaisen auton vakiovarusteina tulevat muun muassa aktiivinen pysäköintiavustin, älykkäät led-ajovalot ja kolmessa osassa taittuva takapenkki.

Mercedeksen C-sarja saa neljännen jäsenen ensi kesänä, kun myyntiin tulee avomallinen Cabriolet.

Teksti ja kuvat: Teppo Komulainen

Mercedes-AMG C 63 S Coupé A

Moottori

Bensiinimoottori 3 982 cm3, 8 sylinteriä, kaksi turboahdinta, 7-v. automaattivaihteisto, takaveto.

Teho

375 kW (510 hv), 5500–6250 r/min

Vääntö

700 Nm (1750–4500 r/min)

Vääntö

700 Nm (1750–4500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

3,9 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 8,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

200 g/km

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat