5.12.2015

Koeajo: litran moottori kovan paikan edessä – Kia Ceed 1.0 GT Line

Litran moottori kovin paikan edessä. Hyvää: Mukava alusta, pieni mutta sitkeä moottori, pitkä takuuaika. Huonoa: Kirkas näyttö häiritsee pimeällä, sekavat ohjauspyörän nappulat, kevyt ohjaus.

Kia Ceed GT Line on maukkaan näköinen perheauto. Ulkoinen olemus uhkuu voimaa ja muodoissa on rohkeutta. Perässä on komeasti tuplapakoputket ja diffuusori-ilmanohjain. Keulassa tuikkivat neliömuodostelmassa led-päiväajovalot ja niiden alapuolella sumuvalot. Mustanpuhuva sisusta on sekoitus sporttia ja kromikoristeita. Alumiinikoristeiset polkimet, ruututikkauksilla koristellut istuimet sekä nahkapäällysteinen ratti kuuluvat sporttimallien perinteisiin. Vakiovarusteita on varsin kattavasti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pieni bensaturbo yllättää

Kia GT Linen yllättävin ominaisuus löytyy konehuoneen puolelta. Litrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori on tiukan paikan edessä, kun pitää lunastaa ulkonäön asettamat odotukset. Turboahdettu pikkujättiläinen yllättää kuitenkin positiivisesti.

Moottori vääntää hienosti jo 1 500 kierroksesta ylöspäin kuin isompikin voimanpesä. 120 hevosvoiman huipputeho asettuu 6 000 kierroksen alueelle, jossa kolmisylinterisen äänimaailma tulee esiin. Moottorin ääni pysyy kuitenkin vaimeana huippukierroksille asti. Vasta moottoritienopeuksilla puhti alkaa hiipua ja lievä tehonpuute vaivaa. Normaaliajossa moottori on vähintäänkin riittävä. Polttoaineen kulutus pysyy pienenä jos malttaa nauttia hyvästä alaväännöstä eikä riivaa moottoria korkeilla kierroksilla.

Mukava alusta

Auto istuu tiessä tanakasti. Ohjaus on tehostettu kevyeksi. Ratin säätimestä voi valita kolme eri säätöä josta Sport on jäykin. Erot ovat kuitenkin pienet.

Suuntavakavuus on kevyestä ohjaustuntumasta huolimatta hyvä. Erityskiitoksen ansaitsee jousitus, jota ei ole pilattu sporttiautoille tyypillisellä kovuudella. 17 tuuman matalaprofiilirenkaat ääntelevät jonkin verran karkealla kestopäällysteellä. Melu ei kuitenkaan ole häiritsevä – kiitos onnistuneen jousituksen.

Kia Ceed GT Line on mukava ja hiljainen perheauto, jossa on lisäksi riittävät tilat matkustajille.

Teksti ja kuvat Jari Saarentaus

Kia Ceed 1.0 GT Line EcoDynamics 120 hv 5-ov

Hinta alkaen

26 990 €

Moottori

Bensiinimoottori, 998 cm³, 3 sylinteriä, turboahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto

Teho

88 kW (120 hv), 6000 r/min

Vääntö

171 Nm (4000 r/min)

Vääntö

171 Nm (4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,1 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 11,1 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

115 g/km

Takuu

7 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat