12.5.2014

Koeajo: Mercedes-Benz V 250

Luksusluokan tila-autoksi eriytyvä V-sarja saa henkilöauton ominaisuudet. Hyvää: ajo- ja matkustusmukavuus, meluttomuus, joustavat tilat. Huonoa: hinta.

Mercedes-Benzin V-sarja tarkoitti aikaisemmin pakettiautoja ja näiden tila-autoversioita Vianoa ja Vitoa. Nyt V-kirjain viittaa loisteliaaseen tila-autoon, joka muistuttaa vain kaukaa katsottuna hyötyajoneuvo-Vitoa.

Hyötyajoneuvojen kanssa samalle pohjalle suunnitelluista tila-autoista halutaan tehdä yhä henkilöautomaisempia.

V-sarjalla Mercedes-Benz tekee pesäeroa kilpailijoihin esimerkiksi lisäämällä uutuuteen annoksen sukulaisuutta S-sarjan henkilöautoihin. Led-ajovalojen kaaret on lainattu S:stä, sisustuksen materiaaleja ja tyylejä on tuotu suoraan ässästä, samoin varusteita.

Autotehtaiden hyötyajoneuvolinjoilta valmistuvat tila-autot ovat usein hieman krouveja ja mahdollisesti kolisevat ja natisevat henkilöautoja enemmän.

Tästä mielikuvasta ainakin Daimlerilla on tahdottu eroon jo V-sarjan edeltäjän Vianon kohdalla. Värinöiden ja ajomelun poistamiseksi on tehty runsaasti työtä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jopa kahdeksanpaikkainen

Etuistuimet ovat erillisiä, taakse kuuluu vakiovarusteena neljä käsinojallista erillisistuinta kahdessa rivissä. Matkustamon istuinriveille voi halutessaan hankkia kahden- tai kolmenistuttavat istuimet erikseen taittuvilla selkänojilla. Tällöin auto on enimmillään kahdeksanpaikkainen.

Jos tilaa itselleen kolmelle tarkoitetun takapenkin yksiosaisella selkänojalla, mahtuu sisällä nukkumaankin. Nokkaunillehan voi tulla kehotus auton turvajärjestelmästä, kun tämä havaitsee kuljettajassa väsymisen merkkejä.

Autossa viihtyy myös matkustajana poikkeuksellinen hyvin. Tasainen meno ja meluttomuus auttavat viihtymään tiloissa, joissa voi suoristaa jalkansa ja ottaa lepoasennon.

Avustimia joka lähtöön

Kuljettajaa avustavia elektronisia järjestelmiä on 11 erilaista. Niistä vakiovarusteita ovat sivutuuliavustin ja kuljettajan tilaa tarkkaileva vireystila-avustin. Lisävarusteita ovat aktiivinen pysäköintiavustin ja kamerakuvaan perustuva 360 asteen ympäristönkuvaus, joka on todella pätevä apuväline.

Lisävarusteita ovat myös Distronic Plus -etäisyysavustin yhdessä törmäysvaroittimen kanssa, joilla ruuhkassa ajamisesta alkaa jo melkein nauttia – auto huolehtii kaikesta muusta paitsi ohjaamisesta.

Seitsenportainen automaattivaihteisto toimii etäisyyden tunnistavan vakionopeudensäätimen kanssa saumattomasti.

Katveavustin, älykäs ILS-valojärjestelmä ja automaattiset kaukovalot ovat kokemus, joka kuuluisi jokaisen nykykuljettajan yleissivistykseen. Sivumennen sanottuna ne saisivat kuulua verovapaiksi vakiovarusteiksi kaikkiin uusiin autoihin.

Loppuvuodesta neliveto

V-sarja tulee aluksi takavetoisena ja kahdella eri koripituudella, loppuvuodesta tarjolle tulee pidempi versio ja neliveto. Voimanlähteet ovat kaikki saman kuutiotilavuuden dieseleitä, joista otetaan irti vähän toisistaan poikkeavia teholukuja (100/120/140 hv).

V-sarja on tähdätty varakkaille perheille ja tilaa vievien urheilulajien harrastajille. Toinen kohderyhmä ovat arvovieraiden kuljetusten järjestäjät kuten hotellit.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neljä ajo-ohjelmaa

Koeajetun Mercedes-Benz V 250 Bluetec -mallin 2,1 litran nelisylinterisen dieselmoottorin suoritusarvot vastaavat edeltäjä-Vianon kolmilitraisen V6-turbodieselmoottorin tehoa.

Keskikonsolista voi napin painalluksella valita ajo-ohjelmista taloudellisen, mukavuuspainotteisen, urheilullisen tai manuaalisen vaihtoehdon.

Ohjelmat vaikuttavat moottorin, kaasupolkimen ja vaihteiston vasteeseen ja toimintatapaan.

V-sarjan autot rautautuvat Suomeen kesäkuussa, aluksi keskipitkänä (5,14 metriä) versiona.

Teksti ja kuvat: Ilpo Mattila

Mercedes-Benz V 250 CDI BlueTec

Hinta alkaen

76 323 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

107 930 €

Ajoneuvovero

144 €/ v

Käyttövoimavero

622 €/ v

Moottori

2 143 cm³, Dieselmoottori, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, takaveto.

Teho

140 kW (190 hv), 3800 r/min

Vääntö

440 Nm (1400-2400 r/min)

Vääntö

440 Nm (1400-2400 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,1 s

Huippunopeus

206 km/h

Kulutus l/ 100 km

6,6 (kaup.) / 5,6 (maant.) / NEDC-kulutus 6,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

157 g/km

Mitat

pituus 5140 mm, leveys 1928 mm, korkeus 1880 mm, akseliväli 3200 mm
Tavaratila: 1030/4630 l
Omamassa: 2145 kg

Muu tieto

Perävaunumassa jarruin 2 000 kg.

Matkanjatkamispalvelu

30 vuotta

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat