20.9.2016

Koeajo: piilovoimaa perheelle – Opel Astra 1.6 Turbo

Opel Astra Sports Tourer

Opel Astra 1.6 Turbo on oikea valinta, jos teho on imagoa tärkeämpää. Hyvää: hillitty kokonaisuus, ajettavuus, suorituskyky, tilat, kilpailijoiden puute. Huonoa: automaattivaihteistoa ei saatavana.

Kaksi kromattua pakoputkenpäätä takapuskurin päissä ja punainen TURBO-teksti takaluukussa. Siinä kaikessa lyhykäisyydessään tuntomerkit, joilla Opel Astra 1.6 Turbo erottautuu tehottomammista veljistään.

Opel Astra Sports Tourer

Automaailmassa on vallinnut kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan voimakas moottori tarkoittaa aina eriasteista sporttivarustelua ja -koristelua. Siksi onkin hämmentävää, mitä kaikkea Opel on malttanut jättää pois 200-hevosvoimaisesta Astrastaan.

Ei ylimääräisiä spoilereita, ei helmalevikkeitä, ei lisäilmanottoaukkoja, ei teippivirityksiä, ei edes erilaisia vanteita. Ei siis kanssa-autoilijoiden kateellisia katseita – eikä varsinkaan teinikuskien kiihdytyskisaehdotuksia.

Ja kun kokonaisuus puetaan harmaaseen väriin, tuloksena on todellinen sleeper: vanha termi autolle, joka kätkee paukkunsa viattoman ulkokuoren uumeniin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luokkansa ainoa

Varsinaiset GTI-luokan tykki-Astrat ovat vielä tuloillaan, joten toistaiseksi tämä 1.6 Turbo nauttii malliston tehokkaimman version statuksesta. Eroa seuraavaksi voimakkaimpaan bensiinikoneeseen eli 1,4-litraiseen kertyy 50 hevosvoimaa.

Opel Astra Sports Tourer

Alussa mainittu sleeper-henki selittyy sillä, että molemmissa moottorivaihtoehdoissa varustetaso on identtinen Innovation. Alustassa ainoa muutos on takapyörien yhdystukiakselistoon lisätty Watt-tuki, jolla tukevoitetaan kaarreajoa.

Myös vaihteistovalikoimassa on eroa. Siinä missä 150-hevosvoimaisen saa myös automaattivaihteistolla, 200 hv:n malli on tarjolla vain manuaalina.

Katsaus kilpailukenttään paljastaa, että Opel todella on tässä autoryhmässä yksin liikkeellä. 30 000 euron hintaan ei näin tehokasta farkkua ole tarjota yhdelläkään muulla merkillä.

Opel Astra Sports Tourer

Maksamalla muutama tonni enemmän päästään kyllä samoihin voimalukemiin ja ylikin (esimerkiksi Peugeot 308 SW GT ja Škoda Octavia Combi RS), mutta kaupan päälle tulee niitä sporttihöysteitä, joista kaikki eivät välttämättä pidä.

Mistä voimmekin palata takaisin lähtöruutuun eli jutun alkuun, ja lähteä koeajolle.

Sisustuskin siviilimäinen

Ohjaamossa 1.6 Turbon erot 1.4 Turboon ovat vielä ulkokuortakin pienemmät, siis olemattomat. Mittaristoon ei ole lisätty ylimääräisiä osoittimia, ja nopeusmittarikin ulottuu kummassakin 270 km/h asti. Kaikenlaiset urheiluhöysteet loistavat poissaolollaan.

Mitä tulee istuimiin, Innovation-tasossa ne ovat jo valmiiksi tavallista sporttisemmat. Koeajoauton noin 700 euron varustepakettiin sisältyivät vielä monipuolisemmat istuinsäädöt, ja tuki oli kaiken kaikkiaan moitteeton.

Opel Astra Sports Tourer

Astran vakiorengastusta on sitten lanseerauksen muutettu inhimillisemmäksi. Innovationissa pyörät olivat aiemmin kokoa 225/45 R17, mutta nyt ne ovat hyvin maltillisesti 205/55 R16 – eli samat kuin Enjoy-perusvarustetasossa.

Kun kyseessä on 200-hevosvoimainen auto, satsaamista suurempaan rengaskokoon kannattaa kuitenkin harkita, etenkin jos suunta vie usein mutkatien riemuihin. Lisävarusteenahan näitä kiekkoja saa, kuten koreampia vanteitakin.

Opel Astra Sports Tourer

Koeajoauton renkaat olivat tuota ensin mainittua isompaa tyyppiä. Ne eivät vielä tee Astrasta liiaksi nypyttävää täryjyrää, joskin päällimmäinen mukavuus jää pois. Näiden tehojen kanssa kuitenkin voi sallia alustalta hieman ylimääräistä napakkuutta.

Kuminauhan kyydissä

Moottori on korkeasta viritystasostaan huolimatta hyvin joustava – kuten nykyisillä ahdetuilla voimanlähteillä on tapana. Mitään erityistä tehopiikkiä ei esiinny, vaan veto on kaiken aikaa kuminauhamaisen tasaista.

Voimaa riittää mukavasti kaikenlaisiin ajotilanteisiin. Maantie- ja moottoritienopeuksissa ei kovinkaan usein tarvitse pudottaa kuutosvaihteelta alaspäin, pelkkä kaasun pohjaan painaminen riittää. Myös käyntiääni on sivistynyt.

Opel Astra Sports Tourer

Tehokas moottori ei myöskään millään lailla heikennä Astra Sports Tourerin hyviä perheauto-ominaisuuksia. Niin etu- kuin takatilat riittävät pidemmillekin henkilöille, ja tavaratila on suunniteltu toimivaksi.

Ja jos vuosittaisia kilometrejä kertyy enemmän, Astra-mallistosta löytyy myös sporttinen diesel, nimittäin kaksoisahdettu 1.6 CDTI Bi-Turbo 160 hevosvoiman tehoineen, 350 newtonmetrin vääntöineen ja liki parituhatta euroa alhaisempine hankintahintoineen.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Antti Hentinen

Opel Astra Sports Tourer Innovation 1.6 Turbo Start/Stop

Hinta alkaen

30 283 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 598 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

147 kW (200 hv), 4700–5500 r/min

Vääntö

300 Nm (1700–4700 r/min)

Vääntö

300 Nm (1700–4700 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,7 s

Huippunopeus

235 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

142 g/km

Mitat

pituus 4702 mm, leveys 1809 mm, korkeus 1499 mm, akseliväli 2662 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat