25.11.2015

Koeajo: vaivaton neliveto pikkuperheelle – BMW X1

Herkut nostavat nelivetoisen hintaa. Hyvää: etuistuin, vaihteisto. Huonoa: hinta (varusteltuna), ohjaustuntuma.

BMW X1:n sisäilme on viimeistelty. iDrive-pyörökytkin toimii hyvin ja keskelle ylös nostettu näyttö kertoo selkeästi auton tiedot.

Erinomainen etuistuin on tanakasti sivutuettu. Kylkien puristusta voi säätää sähköisesti. Selkanojan kaltevuuden vipusäätö on vipusäädöksi hyvä.

Takana istuimet ovat niukasti muotoillut, joten istuin ei juuri tue istujaansa sivusuunnassa. Korkeahko kardaanitunneli syö jalkatilat keskipaikalla istujalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Dieselin elämää

Ohjaustuntuma on kohtalainen, muttei erityisen tunnokas.

Moottorissa on riittävästi voimaa arkiajoon. Vaihteisto toimii jouheasti ja viiveittä.

Moottorin rahinat kantavat korviin. Tasaisella nopeudella taajamassa moottorin elämä ei matkantekoa juuri haittaa, mutta maantiellä ja kiihdytyksissä voimanlähteen ääntely häiritsee. Myös rengasmelu edestä kuuluu.

Comfort-asetuksella polttoainetta kuluu keskimäärin 6,6 litraa sadalla kilometrillä eli selkeästi yli luvatun keskikulutuksen. Kulutus toisaalta laskee lähelle viittä litraa kun ajaa eco pro -asetuksella liikennetilanteita ennakoivasti ja pintakaasulla jos vain mahdollista.

Sport-asetuksella kulku ärhäköityy. Ja kulutus kipuaa yli seitsemän litran.

Ajotavan ja eri ajoasetusten yhdistämisellä autosta saa irti eniten olipa kyse urheilullisesta ajonautiskelusta tai mahdollisimman taloudellisesta etenemisestä.

Vaikeita valintoja

Koeajettu kaksilitraisella dieselmoottorilla varustettu automaattivaihteinen katumaasturi maksaa ilman lisäherkkuja 51 266 euroa. Vertailuksi kerrottakoon, että automaattivaihteinen etuvetoinen X1 1,8 litraisella dieselmoottorilla (sDrive 18d Business) maksaa 42 773 euroa.

Koeajoyksilö on kuorrutettu lisäherkuin, joita ovat esimerkiksi peruutuskamera, sähkötoiminen takaluukku, lasikatto, urheiluistuimet edessä, kaiutinjärjestelmä ja navigaattori. Lisävarusteltuna auton hinta kipuaa 69 200 euroon. Se on aika paljon.

Samalla rahalla saisi isoveljenkin: kaksilitraisella dieselillä varustettu automaattivaihteinen nelivetoinen X3 (xDrive20d A Business) maksaa ilman lisäherkkuja 58 495 euroa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Lauri Ahtiainen

BMW X1 xDrive20d

Hinta alkaen

69 200 €

Moottori

Dieselmoottori 1 995 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

140 kW (190 hv), 4000 r/min

Vääntö

295 Nm (1750 r/min)

Vääntö

295 Nm (1750 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,6 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

128 g/km

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat