20.8.2016

Koeajo: ylellistä hehkua ruotsalaisittain – Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD Excellence aut

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Ylellisin Volvo kautta historian. Hinta on hulppea, mutta niin on rahatukolla saatava autokin – monin tavoin. Hyvää: viimeistely, istuimet, moottori, kulutus. Huonoa: ratin säätö, sähköajon vaatimaton mitta, rengasäänet.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD Excellence aut on pitkä mallinimi – ja kautta 89-vuotisen historian ylellisin Volvo! Ruotsalainen bling bling on toteutettu nelipaikkaisessa skandinaavisen tyylikkäästi, tolkuttomaan ylettömyyteen sortumatta.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Mutta annetaanpa suuryrityksen johtajan istahtaa takaistuimelle ja kuvailla arkista liikkumistaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pätevät perusteet

Jouduin perustelemaan pariinkin kertaan talousjohtajallemme – joka näin meidän kesken on niuho! – autovalintaani. Toki auto maksoi 138 585,13 euroa, mutta rahatukolla myös saa paljon autoa. Senkin kerroin menestyvän yrityksemme numeroniilolle, ettei tämän auton materiaalivalinnoissa ole kitsasteltu tai tehty kompromisseja.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

On Orreforsin kristallista tehdyt sampanjalasit, joilla on takaistuinten välissä oma jääkaappinsa. Sinne mahtuu jäähtymään kaksi pulloa parasta Taittingeria!

Ilmajousitetun vaunun kulku on sen verran tasaista, ettei kuohuva juoma juuri läiky, joten kyytiin kehtaa pyytää kenet tahansa.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Voimaa piisaa

Väkeviä kykyjä ei voi olla havaitsematta takana matkustavakaan. Kookkaissa kuorissa on auto, jonka voimat eivät ehdy ihan kättelyssä. Ja nelivetoisuus takaa etenemisen haastavissakin olosuhteissa esimerkiksi talven tullen.

Etupyörät saavat voimansa kaksilitraiselta polttomoottorilta (320 hv), takapyörät 87 hevosvoiman sähkömoottorilta. Voiman välittää käyttöön kahdeksanlovinen automaattivaihteisto – sen jouhevuudessa ei kuljettajani mukaan ole huomautettavaa.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Ohjauksessa on kuulemma Volvoille ominaista luonnollisuutta ja tunnokkuutta, kertoo kuljettajani. Mutta on hänellä arvosteltavaakin. Kuljettajani oudoksuu, että tämän hintaluokan autossa ohjauspyörä säätyy käsivoimin eikä sähköllä.

Volvo XC90 T8 ja vuorineuvoksen kiireet

Ja jos olen myöhässä seuraavasta kokouksesta, tietää kuljettajani valita oikean ajotilan, se nimittäin vaikuttaa kulkukerkeyteen selvästi.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Power-asetuksella kolmetonninen järkäle liikahtaa luvatusti. Volvo kiihtyy seisoviltaan sataseen kunnioitettassa 5,6 sekunnissa.

Toisaalta kaasua järkevästi annostelevalla ajotavalla ja otollisissa olosuhteissa Volvolla voi liikkua nelisenkymmentä kilometria sähkön voimin. Sähköajo on miellyttävää, pehmeätä ja äänetöntä etenkin kaupunkiruuhkissa. Ja klubilla voi kehaista liikkuvansa ekologisesti!

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Volvo XC90 ei tunnu aina ilmajousitteiselta, sillä ajoittain tienpinnan värinät ja rengasäänet välittyvät sisälle asti. Ääniä kuitenkin hieman taltuttaa Excellence-mallin väliseinä tavaratilan ja matkustamon välissä.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hierovaa nappanahkaa

Matkustamossa ylellistä tunnelmaa luovat lasipäällysteinen vaihdevipunen, puupintapanelointi, näyttävä digitaalimittaristo, kookas ja selkeä kosketusnäyttö, automaattinen nelialueilmastointi sekä nappanahkaiset hierovat ja tuuletut istuimet.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Syksyistä Brahmsia

Laadukkaat Bowers & Wilkins -äänentoistolaitteet ja julmettu määrä kaiuttimia takaavat kuuntelunautinnon. Olen klassisen musiikin ystävä, joten mies ratin takana osaa valita ääniasetukseksi akustiikaltaan kehutun Göteborgin sinfoniaorkesterin kotisalin. Edellinen kuljettajani valitsi musiikin kaksi kertaa omin päin, ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Matkustamon rauhassa unohdan maalliset murheet, suljen silmät ja nautin. Johannes Brahmsin neljännen sinfonian ensimmäinen osa alkaa surullisen syksyisellä teemalla, ja niin alkaa myös lasikattoa koetteleva rankkasade – siellä jossain.

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD

Teksti Marko Jokela Kuvat Antti Hentinen

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD Excellence aut

Hinta alkaen

138 585 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 969 cm³ 4 sylinteriä, 2 ahdinta, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

235 kW (320 hv), 5700 r/min

Vääntö

400 Nm (2200–3000 r/min)

Vääntö

400 Nm (2200–3000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,6 s

Huippunopeus

230 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 2,1 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

49 g/km

Mitat

pituus 4950 mm, leveys 2008 mm, korkeus 1776 mm, akseliväli 2984 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat