Liikenne

Liikenne Uutinen 24.10.2017

Demarinuoret: ajokortti kuuluu kaikille – kustannukset alas

Nuorisojärjestön mukaan ajokortittomuus voi olla ratkaiseva tekijä nuorten työllistymisessä. Vastuullinen liikennekäyttäytyminen ja liikennesääntöjen tuntemus ovat myös osa yleissivistystä.

Demarinuoret nostavat esiin näkemyksensä ajokortin merkityksestä samaan aikaan kun hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä ajokorttilain muuttamisesta.

Kaavailtujen muutosten tavoitteena on muun muassa edistää uusien opetusmenetelmien käyttöä, lisätä liikenneturvallisuuteen perehtymistä ja huomioida yhä paremmin oppilaiden yksilökohtaiset tarpeet liikenneopetuksessa.

Demarinuoret esittää, että lakiin lisättäisiin lisäksi mahdollisuus suorittaa ajokortti tulevaisuudessa osana toisen asteen tutkintoa.

Liikenne

Ajokortittomuus työllistymisen tukkona?

– Ajokortittomuus voi olla ratkaiseva tekijä nuoren työllistymisessä, sillä välimatkat ovat suuressa osassa maata pitkiä. Ajokortin suorittaminen hintalappu on kuitenkin niin suuri, ettei kaikilla ole siihen enää varaa, totetaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Järjestön näkemyksen mukaan B-ajokortin suorittaminen tulisikin tehdä mahdolliseksi osana toisen asteen tutkintoa siten, että suorittamalla toisen asteen tutkinnon loppuun saisi opiskelijija myös ajokortin maksutta, mutta keskeyttäessään koulun joutuisi puolestaan maksamaan korttinsa itse.

– Näin voidaan myös osaltaan kannustaa nuoria suorittamaan toisen asteen tutkinto loppuun, Näkkäläjärvi visioi

Liikenne_tietyö

Liikennekasvatuksessa tehostettavaa

Nuorten työnsaannin ja liikkumisen helpottamisen lisäksi tärkeää on Demarinuorten linjauksen mukaan myös liikennekasvatuksen tehostaminen.

Vastuullinen liikennekäyttäytyminen ja liikennesääntöjen tuntemus ovat järjestön mukaan osa yleissivistystä, jonka tarjoamiseen toisen asteen koulutuksessa pyritään.

Liikenne

– Nyt olisi aika ottaa asia käsittelyyn, kun ajokorttilain uudistaminen on muutoinkin pöydällä. On lähdettävä rohkeasti vähentämään ajokortista aiheutuvia kustannuksia, jotta jokaisella nuorella olisi mahdollisuus sen suorittamiseen. Samalla voidaan vähentää nuorten syrjäytymistä tarjoamalla eväitä työllistymiseen ja kannustimia toisen asteen tutkinnon suorittamiseen. Tämä olisi todellinen tasa-arvoteko, kannustaa Näkkäläjärvi.

Lähde: Demarinuoret Kuvitus: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Lue myös:

Autoliitto: lisäjarrupoljin vesittää ajo-opetuksen uudistamisen

Jaa artikkeli