Liikenne | Uutinen | 24.1.2020

Huippusaavutus – Helsingissä ei kuollut yhtään jalankulkijaa viime vuonna

Edellisen kerran Helsingin liikenteessä on säästytty jalankulkijoiden kuolemilta yli sata vuotta sitten.

Jaa artikkeli

Viime vuosi oli ennätyksellisen turvallinen jalankulkijoille Helsingissä: tieliikenteessä ei menehtynyt yhtään jalankulkijaa.

Erinomaisesta tuloksesta ainutlaatuisen tekee, että vuodesta 1960 lähtien – josta lähtien onnettomuuksia on tilastoitu tarkasti – ei ole vältytty jalankulkijoiden kuolemilta yhtenäkään aiempana vuonna.

– Jos vanhempiin, eri lähteistä haalittuihin tietoihin on luottamista, edellisen kerran Helsingissä on säästytty jalankulkijoiden kuolemilta yli sata vuotta sitten – vuonna 1908, Helsingin kaupungin liikenneinsinööri Jussi Yli-Seppälä kertoo.

Ei hyvää, ettei jotain petrattavaakin. Kaikkien kulkutapojen osalta onnettomuustilasto ei ole yhtä hyvä: vuonna 2019 Helsingin liikenteessä kuoli kolme henkeä – yksi henkilöauton kuljettaja ja kaksi moottoripyörän kuljettajaa. Tosin tämäkin on tiettävästi vähäisin määrä vuoden 1927 jälkeen lukuun ottamatta vuotta 2016, jolloin liikenteessä kuoli myös kolme henkeä.

Aiemmin kuolemia 20–30 vuodessa

Helsingin liikenteessä kuolleiden määrä on vähentynyt merkittävästi kuluneiden vuosikymmenien aikana. 1980-luvulla ja vielä 1990-luvun alkupuolella kuolemia tapahtui vuosittain noin 20–30. Tämän jälkeen kuolemien määrä alkoi vähentyä selkeästi.

2010-luvulla Helsingin liikenteessä kuoli keskimäärin seitsemän henkeä vuodessa. Suurin osa kuolleista on ollut lähes joka vuosi jalankulkijoita. Nykyisen tilastointikäytännön aikana synkin vuosi oli vuosi 1965 – silloin Helsingin liikenteessä kuoli 84 henkeä.

Tiedot liikenneonnettomuuksien uhreista perustuvat poliisin tietoon tulleisiin liikenneonnettomuuksiin. Vuoden 2019 tiedot ovat ennakkotietoja, ja niihin saattaa tulla vielä muutoksia.

Työsarkaa riittää

Vaikka kuolononnettomuudet ovat Helsingin alueella merkittävästi vähentyneet, liikenteessä loukkaantuu vuosittain yhä satoja ihmisiä.

– Liikenneturvallisuuden parantamiseksi on edelleen työtä tehtävänä. Vaikka kuolemantapaukset ovat selvästi vähentyneet, liikenteessä loukkaantui viime vuonna yli 400 henkeä. Heistä jalankulkijoita oli lähes 80, liikenneinsinööri Jussi Yli-Seppälä sanoo.

Usein myös käy niin, että lievemmät loukkaantumiset eivät päädy poliisin tilastoihin. Jalankulkijoiden liukastumisia ja kaatumisia ei tilastoida liikenneonnettomuuksiksi.

Liikenneympäristö kohentunut

Jussi Yli-Seppälän mukaan liikenneturvallisuuden kohentumisen taustalla on monta eri tekijää.

– Tilannetta ovat parantaneet muun muassa katuympäristön kohennukset, liikennevalvonnan lisääminen, autojen tekniikan ja turvavarusteiden kehitys sekä pelastustoiminnan kehittyminen. Yksi keskeinen tekijä on ollut nopeusrajoitusten laskeminen.

Helsingissä lasketut uudet nopeusrajoitukset tulivat voimaan viime vuoden aikana. Nyt Helsingissä on asuinkaduilla ja keskustassa pääosin 30 km/h nopeusrajoitus. Pääkatujen nopeusrajoitus on esikaupunkialueilla 50 km/h ja kantakaupungissa 40 km/h.

Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Helsingin liikenneonnettomuusrekisteri ja Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilasto

Jaa artikkeli

Keskustelu