Liikenne Uutinen 17.3.2015

Valitse hyväksi testattu turvaistuin

Autoliiton suositus: selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään

Eurooppalaisessa kattavassa turvaistuintestissä on mukana auto- ja kuluttajajärjestöjä, Suomesta Autoliitto ja Kuluttajavirasto.

Turvaistuinten vertailukriteerit ovat: lapsen suoja etu- ja sivutörmäyksissä, istuimen turvavöiden reititys, kiinnityksen vakaus, pään tuki, väärinasennuksen mahdollisuus, lapsen kiinnitys turvaistuimeen, istuimen asennus, käyttöohjeet, tuki säärille, pehmusteiden laatu, näkyvyys, puhdistettavuus ja istuimen viimeistelyn laatu. Vuodesta 2011 on mitattu myös haitalliset kemikaalit.

Autoliiton julkaiseman testin turvallisuusarvosana muodostuu neljästä eri osa-alueesta, joista etu- ja sivutörmäyksellä on suurin painoarvo. Sivutörmäystesti on tulossa myös EU:n tyyppihyväksyntävaatimuksiin.

Autoliiton suositus: selkä menosuuntaan

Autoliitto suosittelee, että lapsi matkustaisi selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

– Etutörmäyksen sattuessa selkä menosuuntaan olisi kaikkein paras matkustussuunta aikuisellekin, koska tuolloin niskan kuormitus on kaikkein vähäisin, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen tähdentää.

Käytännössä selkä menosuuntaan matkustaminen ei ole aina mahdollista

­– Selkä menosuuntaan istuin on paras etutörmäyksessä, mutta asennussuunta tai edes isofix-kiinnitys ei ole kuitenkaan tae turvallisuudesta.

Tolvasen mukaan kasvot menosuuntaan asennettavien istuinten joukossa niin kutsutut palkki-istuimet ovat menestyneet siksi, että etutörmäyksessä kuormitus jakautuu tasaisemmin koko rangalle eikä vain niskalle, kuten kasvot menosuuntaan istuimessa, johon lapsi kiinnitetään vöillä.

Ei yhtä testivoittajaa

– Sopivan istuimen löytäminen on hyvin yksilökohtaista. Siksi me emme suosittele kenellekään mitään tiettyä istuinta, emmekä myöskään nosta mitään istuinta näyttävästi testivoittajaksi. Emme ole myöskään antaneet yhdellekään istuinmyyjälle lupaa käyttää testivoittajanimitystä, Tolvanen tähdentää.

Autoliitto painottaa, että jokainen turvaistuin on lapselle parempi vaihtoehto kuin ilman turvaistuinta matkustaminen. Testissä hyvän arvosanan saaneet turvaistuimet ovat erittäin suositeltavia lasten turvalliseen matkustamiseen.

www.autoliitto.fi/tietopankki/testi-ja-tutkimustuloksia/turvaistuintestit/

Jaa artikkeli