Lento

Matkailu 26.4.2018

Kolme vinkkiä, joilla otat parempia valokuvia lentokoneen kyydistä

Lentokoneen ikkunasta voi taltioida hienoja kuvia, mutta olosuhteet asettavat omat haasteensa. Finavia kertoo kolme tärppiä, joilla yläilmoista otetut kuvat lähestyvät eeppistä tasoa.

Finavia kannustaa taltioimaan kuvallisia muistoja myös lennon aikana. Parhaisiin kuvausmahdollisuuksiin voi yllättäen vaikuttaa melkoisesti jo ennen koneeseen astumista.

Lentokone

1. Istumapaikalla on väliä

Kuvien ottaminen on tietysti helpointa ikkunan vierestä, joten Finavian mukaan ikkunapaikan varaaminen kannattaa. Useimmille lennoille voi kirjautua noin vuorokautta ennen lähtöä. Tässä leikissä nopeat syövät hitaat, joten paikkavaraajan kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Jos päädyt kuitenkin keski- tai käytäväpaikalle, voit silti ottaa kuvia: ikkunan kehykset voi rajata myöhemmin pois tai niitä voi käyttää osana kuvaa, Finavia lohduttaa. Todellisuus ei välttämättä ole aivan näin ruusuinen, mutta yrittää kannattaa aina. Matkakumppaneita häiritsemättä.

Lentokone

Koneen taka- tai etuosassa on monipuolisimmat kuvausmahdollisuudet, sillä kuvakulmia voi hakea eri suuntiin. Halutessaan kuvaan saa myös mukaan myös palan koneen siipeä tai vaikkapa massiviisen moottorin. Jos istumapaikka on juuri siiven kohdalla, se vie auttamatta tilaa maisemilta.

Silloin kannattaa hyödyntää esimerkiksi lentokoneen mahdollisesti tekemät kaarrokset.

2. Muista ikkunoiden erityislaatuisuus

Lentokoneiden ikkunoiden paksut lasit eivät varsinaisesti vaikeuta kuvien ottamista: lähinnä ongelmia saattavat aiheuttaa koneen tärinä, ikkunoiden naarmut ja heijastukset sekä jäätyminen. Näitä pulmia ilmenee valitettavan usein, eikä niille ole tehtävissä juuri mitään.

Lentokone

Kamera kannattaa aina viedä hyvin lähelle ikkunaa, mutta ei kuteinkaan aivan lasiin kiinni. Kun kameran ja lasin väliin jää pieni rako, kuva tarkentuu automaattisesti ikkunan ulkopuolelle – eikä esimerkiksi ikkunalasin naarmuihin.

Ota kuva aina ilman salamaa ja laita myös lukuvalot pois minimoidaksesi ikkunasta aiheutuvat heijastukset. Lentokoneiden ikkunat voivat myös jäätyä matkan aikana. Jos et odota tiettyä kuvauskohdetta, ota kuva hyvissä ajoin.

Lento

3. Mielikuvitus on valttia

Koneen ikkunasta taltioitu auringonlasku tai -nousu on klassinen kuvauskohde. Pidä kuitenkin mielessä myös muut ikkunoista avautuvat mahdollisuudet: teiden ja peltojen muodostamat kuviot, pilvet, rantaviivat, taikoneen siipi tai moottori kiinnostavaa taustaa vasten voivat näyttää upealta kuvassa.

Lento

Nappaa samalla sekä pysty- että vaakakuva, että sinulla on enemmän mahdollisuuksia, jos haluat muokata kuvaa myöhemmin.

Lähde: Finavia Kuvituskuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli