Ruka freestyle Mercedes-Benz

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 23.9.2020

Lappiin ja Rukalle pakettimatkalle, miksipä ei!

Aurinkomatkat lennättää syyslomasesongista alkaen Finnairin siivin pohjoiseen ryhmämatkoin, jotka ovat matkailijan kannalta vaivaton ja peruutusten näkökulmasta turvallinen vaihtoehto – eritoten lapsiperheille.

Aurinkomatkat tuo uutta virtaa ja ajattelua kotimaan matkailuun. Yhtiö tuo tarjolle pakettimatkat Lappiin ja Kuusamoon. Pakettimatkoja on tarjolla toukokuun alkuun ensi vuonna, joten luontoelämyksistä kiinnostuneilla sekä hiihto- ja lumiriemujen etsijöillä on useita ajankohtia, joista valita.

Matkakohteina ovat Levi, Ruka, Saariselkä ja Ylläs. Matkakausi alkaa syyslomia ajatellen jo 10.10. lumivarmalle Rukalle. Hiihtokausi alkaa Rukalla jo hieman aiemmin eli perjantaina 2.10. Saariselän, Ylläksen ja Levin pakettimatkakausi alkaa 21.11.

– Halusimme löytää uusia tapoja toteuttaa lomaunelmia poikkeuksellisen tilanteen keskelläkin, Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa linjaa.

– Näin voimme kantaa kortemme kekoon kotimaisen matkailun puolesta. Uskomme, että saavutamme tuhansia matkustajia, erityisesti lapsiperheitä, ja joustavuutta lentojen ja majoitusten suhteen kyllä löytyy tilanteessa, jossa kansainväliset matkustajat eivät ole ainakaan ihan heti palaamassa Lappiin.

Pitkä viikonloppu alle 300 eurolla

Finnairin lennoilla on kasvomaskipakko. Nyt esitellyillä pakettimatkoilla pystyy matkustamaan yksin. Toista äärtä edustaa se, että majoitusvaihtoehto löytyy seitsenhenkisen perheen tarpeisiin asti.

Matkahintojen esimerkit ovat kiinnostavia. Esimerkiksi Rukalle pääsee huippuhiihtosesongin ulkopuolella kolmeksi yöksi alle kolmen sadan euron, Leville hieman yli 300 eurolla.

Viikon syyslomareissu Rukalle maksaa alkaen 1 204 euroa seurueelta. Viikon hiihtolomamatkan hinnat Saariselälle seurueelta alkavat 1 953 eurosta.

Mikä vielä puutteellista, hissilippujen hankinta ja hinnat eivät ole vielä osa nyt julkistettuja matkapaketteja, ne matkailijan täytyy hankkia omatoimisesti.

Pakettimatkaidea on kuitenkin jalostumassa, sillä lähiviikkoina tarjolle tulee myös kahden kohteen yhdistelmälomat, joihin sisältyy kohteiden välinen kuljetus. Tämä tarkoittaa viikon matkaa, jossa yövytään kuusi yötä hotellissa ja yksi yö erikoismajoituksessa kuten esimerkiksi iglu- tai jäähotellissa. Esimerkkimatka Leville ja Ylläkselle yhden yön iglumajoituksella maksaa alkaen 795 euroa henkilöltä.

Oppaan korvaa sovellus

Kotimaan pakettimatka sisältää Finnairin lennot Helsingistä, ruumaan menevän matkatavaran (23 kiloa) ja käsimatkatavaran (8 kiloa). Halutessaan matkailija voi ostaa ennakolta edestakaiset kyyditykset lentokentän ja hotellin välille. Tarjolla on viikon ja pitkän viikonlopun vaihtoehdot. Pitkä viikonloppu tarkoittaa torstaista sunnuntaihin kestävää matkaa.

Pakettiin kuuluu myös Aurinkomatkat-sovellus. Sen avulla älykännykkää käyttävä matkailija saa kohdetietoa ja vinkkejä sekä kartat rinne- ja latutietoineen.

Aurinkomatkojen sovellus on jo vuosikausia eteläisen Euroopan pakettimatkoilla koeteltu ja suomalaismatkailijoiden toiveiden mukaan ajan myötä täydennetty ja räätälöity palvelu. Sovellus on ollut suosittu: matkailijoista 85 prosenttia on ottanut sen käyttöönsä etelän lomamatkoillaan.

Sovellus auttaa siinä puutteessa, että kotimaisissa kohteissa ei ole fyysisiä opaspalveluja, vaan oppaan saa tarvittaessa kiinni sovelluksen chattipalvelun avulla.

Neljä kohdetta, erilaisin valtein

Levin se jokin on alppikylämäinen tunnelma rinteiden kupeella, monipuoliset ravintolapalvelut ja muut palvelut. Murtomaahiihtäjät arvostavat hoidettua latuverkosto, jonka varsilla on sopivin välein taukotupia.

Saariselkä on tunnettu kansallispuistomaisemistaan, jonne suuntaavat myös revontulien metsästäjät. Tarjolla alueella on myös kylpyläelämyksiä.

Saariselkä Kakslauttanen

Ruka on laskettelijoiden mekka, jossa on tarjolla myös monipuolinen latuverkosto jylhissä kansallispuistomaisemissa. Ruka on myös perhematkailijoiden suosiossa kiitos monipuolisten majoitusvaihtoehtojen.

Ylläs on maan suurin laskettelukeskus, jonne suuntaava aktiivimatkailija voi laskettelun lisäksi patikoida, lumikenkäillä tai hiihtää karvapohjasuksilla.

Peti 120 000 yöpyjälle

– Upea juttu Aurinkomatkoilla, uskon, että tästä tulee suosittu idea ja tämä on iso mahdollisuus kotimaan matkailulle, toimitusjohtaja Ville Aho Rukalta tähdentää ja kertoo, että rinteet ovat jo valkoisina, sillä lunta on varastoitu tilavuudeltaan kahden Eduskuntatalon suuruinen määrä.

Lapland Hotelsin omistaja, Lapin matkailukeisariksikin nimetty Pertti Yliniemi uskoo, että suomalaiset matkailijat arvostavat helppoutta, turvallisuutta ja joustavuutta tarjoavia peruutusehtoja.

– Tämä on uusi ja tervetullut vaihtoehto, ja oli jo aikakin. Kotimaan pakettimatkoista on aikaa 33 vuotta: Finnair vuonna 1987 aloitti ensimmäiset pakettimatkat kotimaahan eli lennot Kittilään, majoituskohteina Pallas-, Olos- ja Äkäs-hotellit.

 

Yliniemi muistuttaa, että ulkomaanmatkailun hiivuttua pohjoinen alue voi ongelmitta vastaanottaa suomalaiset matkailumassat.

Jääseinä_Ruka

– Meillä on pohjoisessa, Ruka Lappiin mukaan laskien, kaikkiaan noin 120 000 petipaikkaa, joten yöpymiskapasiteetista matkailun suosio ei jää kiinni. Täytyy muistaa, että on paljon suomalaisia, jotka eivät ole koskaan käyneet pohjoisessa tai Lapissa lomalla.

Korona kurittaa eikä ulkomaille pääse – tai tee mieli

Korona kurittaa arkielämää ja myös vapaa-ajan matkailua. Moni mielisi matkoille, mutta ulkomaille ei joko pääse, se on karanteenien vuoksi vaivalloista tai matkailu mietityttää tartuntauhkien vuoksi.

Kotimaan omatoiminen matkailu sai suomalaiset pauloihinsa koronakesänä, mutta nyt syksyn tullen matkanjärjestäjä Aurinkomatkat haluaa madaltaa kynnystä jatkaa matkailua, mutta kotimaassa. Aurinkomatkat on arvioinut, että ulkomaanmatkailun hiljaiselon vuoksi on oiva markkinarako kotimaan matkailussa. Pakettimatkat kotimaassa ovat virkistävä lähestymiskulma.

Mahdollisimman valmiiksi järjestetty matkapaketti on käyttäjälleen vaivaton, ennakoitava jos kohta myös yllätyksetön tapa matkailla ja etsiä elämyksiä. Monen matkailijan valintaperusteina näin korona-aikoina painaa myös turvallisuus, johon valmiiksi paketoitu matkailutapa on yksi ratkaisu. Pakettimatkailu voi toki kritisoida tylsäksi matkailutavaksi – eikä se olekaan tarkoitettu seikkailunhaluisille reppureissaajille, jotka vieroksuvat ryhmiä ja ennakolta varattuja elämyksiä.

Toisaalta pakettimatka on monen lapsiperheen tai iäkkäämmän matkailijan mieleen, jotka voivat varata ja varmistaa vapaa-ajan matkansa yhdellä yhteydenotolla. Pakettimatka sopii myös kaikille heille, joilla ei ole käyttää suunnitteluaikaa omatoimisen matkan reitti-, kohde, majoitus -tai kulkutapavarauksiin.

Ei huono, muttei kaikille.

Marko Jokela

Jaa artikkeli