Budva_Montenegro_2

Matkailu Ulkomaanmatkailu 24.5.2017

Matka: Päivä Budvassa, eli elämää Dubrovnikin varjossa

Kroatian suosio matkailukohteena on noussut kohisten, ja jos se on jo koluttu läpi, katseet voi suunnata Montenegroon. Vuoristoisen rannikon kätköissä odottaa kokemisen arvoinen Budva.

Kroatian eteläinen naapuri Montenegro yrittää nousta esiin naapurinsa varjosta. Eväät tähän ovat hyvät, sillä maisemat ovat ainakin yhtä hulppeat. Maa voi myös ylpeillä historiallaan, ja etenkin Venetsian 300 vuotta kestäneen hallintokauden vaikutukset ovat yhä nähtävissä.

Budva_Montenegro_1

Kesäkuussa 2006 Serbiasta itsenäistyneen Montenegron suosituin kohde on Budva, pieni ja osittain pittoreski kaupunki keskellä maan vuoristoista rannikkoa. Kesäisin paikka on erityisen suosittu, sillä Budvan 21 kilometriä pitkälle rantakaistaleelle mahtuu parisenkymmentä uimarantaa. Meno on välillä villiäkin, sillä pääsääntöisesti idästä tulevat turistit tykkäävät vauhtijuomasta, jonka avulla jaksaa pitkälle aamuun asti.

Rauhaa tarjolla sesongin ulkopuolella

Enemmän tilaa ympärilleen vaativa matkailija arvostaa rauhallisempaa elämää kuumimman sesongin ulkopuolella. Siksi minusta paras aika suunnata Budvaan on huhti-toukokuu. Suomessa ei vielä viherrä, mutta hyvällä tuurilla perillä on jo suomalaisittain täysi kesä.

Budva_Montenegro_8

Budvaan pääsee kätevimmin lentämällä Dubrovnikiin, ja matkustamalla sieltä pari tuntia linja-autolla. Jo tämä matka on helposti matkan arvoinen, sillä maisemat ovat hulppeat. Vielä lähempänä Budvaa on Tivatin lentokenttä, mutta sille eivät lennä kovinkaan monet isot yhtiöt – etenkään pääsesongin ulkopuolella. Kolmas ja eksoottisin vaihtoehto on lentää pääkaupunkiin Podgoricaan, ja jatkaa sieltä bussilla perille. Tietysti Budvaan pääsee myös omalla autolla. Kesällä liikenne tosin on Budvan lähistöllä yhtä puuroa, ja vapaat parkkipaikat ovat kiven alla.

Budva_Montenegro_6

Budva ja autovapaa sydän

Budvan sydän on sen kompakti ja autovapaa vanha kaupunki eli Stari Grad, jonka kapeat kujat houkuttelevat maleksimaan rauhallisesti ja päättömästi ympäriinsä. Vanha linnoitus, kirkot sekä sympaattiset kivitalot ovat kaikki useamman valokuvan arvoisia. Kahvilat ja ravintolat ovat auki läpi päivän, ja turistimyymälöissä voi käydä kartuttamassa matkamuistojen kokoelmaa. Tarjolla on tosin lähinnä vain luksustuotteita luksushintaan.

Huhtikuussa meno vanhassa kaupungissa on todella rauhallista. Turisteja ei ole juuri lainkaan, joten paikallisilla on aikaa jutella. Englanti on nuoremmilla hallussa, iäkkäämpien kanssa pärjää venäjällä – jos sen sattuu hallitsemaan. Venäjää kuulee joka tapauksessa, sillä Budva on etenkin venäläisten suosima.

Budva_Montenegro_3

Budva on kiehtovalla tavalla sekoitus uutta ja vanhaa, nostalgiaa ja nykyaikaa, luksusta ja rappiota sekä itää ja länttä. Montenegroa rakennetaan vauhdilla, joten uutta on paljon – tai ainakin uuden perustuksia. Kaikkea vanhaa ei ole kuitenkaan pistetty sileäksi uuden tieltä, joten vanhat Venentsian ajan rakennukset voivat hyvin joko kunnostettuinta tai kokonaan uudelleen rakennettuina.

Tunnelma Stari Gradissa on myös sopivalla tavalla rosoisempi kuin melko sliipatussa Dubrovnikissa. Luksusbrändeissä ovat esillä länsituotteet – tai ainakin niiden kopiot, mutta kylteissä hallitsevat yhä kyrilliset aakkoset. Ja toki vanhan kaupungin vieressä olevassa satamassa voi käydä ihastelemassa hulppeita parikymmenmetrisiä jahteja.

Budva_Montenegro_7

Ateria päättää päivän

Kun on kiertänyt päivän hiljaisilla ja vähitellen hämärtyvillä kujilla, ilta on hyvä päättää ateriaan keskellä vanhaa kaupunkia.

Budva_Montenegro_14

Ystävällinen vanha miestarjoilija kantaa pöytään Ahdin antimia eli lautasellisen kevyesti paneerattuja silakoita ja niiden kaveriksi perunoita. Niiden kaveriksi tulee salaatti ja iso vesipullo. Illallisen päälle maistuu vielä kuppi espressoa. Koko lysti kustantaa hieman yli 10 euroa. Valuuttalaskuria ei tarvita, sillä Montenegron valuutta on euro.

Budva_Montenegro_13

Yömyssyn voi käydä vielä nauttimassa pienessä kahvilabaarissa, jonka baarimikottarella on myös aikaa vaihtaa kuulumisia turistin kanssa. Ymmärrän kyllä rantalomien päälle, mutta paikallisten kanssa keskustelu avartaa mieltä sekin. Montenegrolla on mielenkiintoinen lähihistoria, eivätkä paikalliset ujostele kertoa mielipiteitään pitkään vallassa olleen Filip Vujanovicin politiikasta.

Budva_Montenegro_12

Yösija Budvasta on helppo löytää, ja tarjolla on eri tasoisten hotellien lisäksi myös Itä-Eurooppalaiseen kulttuuriin kuuluvaa kotimajoitusta. Sesongin ulkopuolella pedin voi löytää jo noin 10 eurolla. Omatoimimatkailu ei ole Montenegrossa siis ongelma. Toki elämisen helppoutta arvostava voi ostaa itselleen myös valmiin paketin, Suomesta Budvaan matkoja järjestää ainakin Apollomatkat ja TUI.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli