Matkailu Kotimaanmatkailu 19.6.2022

Naantalin Asuntomessut 2022 – kestävää rakentamista ja energiaratkaisuja

Asuntomessujen teemana on kestävä rakentaminen ja se näkyy jälleen koko messualueessa. Naantalin reissulla mahdollisuus vierailla myös presidentin kesäasunnon puutarhassa Kultarannassa.

Naantalin asuntomessut aukeavat 15.7.2022 ja Lounatuulen messualue on sijoitettu Luonnonmaalle. Alueen luontoa kunnioittaen rakennetut asuntomessut keskittyvät kestävän asumisen uusimmista trendeistä.

Asuntomessujen taustaa

Ensimmäiset tutut Asuntomessut järjestettiin Tuusulassa vuonna 1970. Tällöin toiminta-ajatuksena oli lisätä asuntotietoutta sekä parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua. Siitä lähtien messuja on järjestetty lähes vuosittain ja joinain vuosina jopa useammat. Nyt vuonna 2022 ollaan edelleen monelta osin samojen teemojen äärellä: asuntomessut haluaa edelleen edistää hyvää asumista, erityisesti sen kestävyyttä.

Naantali Asuntomessut 2022

Asumisen ratkaisujen kirjo on vuosien varrella laajentunut. Enää ei puhuta pelkästä omakotiasumisesta tai arkkitehtuurista. Asuntomessuilta löytyy ideoita niin energiansäästöön, sisustukseen, eri asumismuotoihin kuin kasvimaihin – eri elämäntilanteisiin ja yksilöllisiin toiveisiin. Viime vuosina asuntomessuilla on esitelty omistusasuntojen ohella entistä enemmän myös asumisoikeus- ja vuokrataloja, jotka on yleensä sijoitettu alueen parhaimmille paikoille.

Tutustuimme messuihin ennakkoon toukokuussa, noin kaksi kuukautta ennen asuntomessujen aukeamista, joten Lounatuulen alueella oltiin monelta osin vielä työn touhussa.

Naantalin Luonnonmaan asuntomessut 15.7. – 14.8.2022

Naantalin asuntomessut ovat avoinna heinäkuun 15. päivästä alkaen päivittäin aina elokuun 14. päivään asti Naantalin luonnonmaan saaren upeissa maisemissa. Asuntomessut tarjoilee runsaasti vinkkejä niin rakentajalle, remontoijalle kuin sisustajallekin. Lounatuulen messualueen 35 kohdetta esittelevät eri materiaaleja ja talotyyppejä talotehtaiden valmismalleista arkkitehdin yksilöllisiin luomuksiin.

Naantalin Asuntomessut 2022 Naantali Luonnonmaa Lounatuuli alue

Luonnonmaan saaren upeaa luontoa on kohdeltu kunnioittaen: puita on kaadettu säästeliäästi ja kalliota louhittu mahdollisimman vähän. Lounatuuleksi nimetylle asuntomessualueelle on valmistunut jyhkeiden kallioiden päälle merellinen ja saariston luontoa kunnioittava asuinalue, jossa on oma iso venesatama.
Aluella on suuria korkeuseroja, jyhkeätä kalliota jäkälineen ja mäntymetsää. Tuulinen ja karun herkkä saaristoluonto ei kaipaa liikaa istutuksia eikä vieraita lajeja. Siksi alueelle ei ole istutettu ruohokenttiä tai nurmikoita. Messutalojen pihat ovat mahdollisimman luonnonmukaisia, helppohoitoisia ja ympäröivään maisemaan sopivia. Raskasta kallion louhimista on vältetty. Sen sijasta rinnetalojen perustus on paalujen varassa.

Naantali Asuntomessut 2022 venesatama

Valmis puusto ja kallioiset rinteet jäkälälineen ja sammalineen antoivat alueelle jo toukokuun ennakkokäynnillä valmiin ja viihtyisän vaikutelman, mikä varmaan tulee lisäämään asumisen viihtyisyyttä. Messualue on mielestäni yksi asuntomessualueiden upeimmista. Väite ei ole mitään mainoshelinää, vaan faktaa. Sen voi allekirjoittanut vahvistaa 40:n asuntomessuvierailun kokemuksella. Vierailin asuntomessuilla ensimmäisen kerran vuonna 1977, jolloin järjestettiin Vantaan Variston ja Mynämäen asuntomessut.

Palvelut lähellä

Luonnonmaan asuntomessualue sijaitsee viitisen kilometriä länteen Naantalin keskustasta, mutta palveluja on luvassa lähistölle runsaasti: palveluista tärkeimmäksi nousee Luonnonmaan perhetalo, jonka alakouluun tulee 160 oppilaalle luokka-asteet 1–6. Luonnonmaan perhetaloon tulee perusopetuksen ala-asteen lisäksi päiväkotitoimintaa, sosiaalipalveluja sekä kotihoidon ja eri järjestöjen tiloja.

Äskettäin avautui K-Market PikkuKippari parin kilometrin päähän asuntomessualueesta. Marketin yhteydessä on Nesteen kylmäasema. Alueen oma venesatama on merellisellä alueella tärkeä palvelu. Bussipysäkille on matkaa reilut puoli kilometriä, asuntomessujen aikaan pysäkki on messuportilla. Asuntomessualueen läheisyydessä palvelee lisäksi Kultaranta Resort, jossa on runsaat ravintola-, hotelli-, golfkenttä- ja venesatamapalvelut.

Naantalin Asuntomessut 2022

Naantalin asuntomessuilla on kaikkiaan 37 kohdetta, joista 35 sijaitsee Luonnonmaan messualueella. Oheiskohteena on puupintainen asumisoikeuskerrostalo Naantalin keskustassa osoitteessa Tuulensuunkatu 27. Asumisoikeustaloon pääsee tutustumaan samalla lipulla kuin muihin messukohteisiin. Toisena oheiskohteena on Velkuan hirsikoulu, kohde on pääsääntöisesti ryhmille.

TA-Yhtymä esittelee kaksi vuokrarivitalokohdetta messualueen korkeimmalla kohdalla kallion päällä, kohde nro 32a ja 32b: Näytteillä ovat 119 ja 95 neliön asunnot. Kuten useimmissa muissakin kohteissa, myös vuokrarivitaloissa on pyritty mahdollisimman suureen energiaomavaraisuuteen: Lämmitysmuotona on maalämpö lattialämmitysjärjestelmällä ja joka asunnossa on viilennyslaite. Talojen katolla on aurinkopaneelit, joiden avulla tuotetaan sähköä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien käyttöön. Ylijäävää sähköä voidaan tallentaa teknisissä tiloissa sijaitseviin akkuihin. Vuokrarivitalojen pihapiiriin kuuluu erillinen saunarakennus tontin korkeimmalla kohdalla, kohde 33.

Naantalin vuokratalot Oy kohteessa 1 ja 2 esittelee 86 ja 76 neliön asunnot neljän rivitalon muodostamassa kokonaisuudessa kalliorinteessä.

Esitteillä oli monta tyylikästä omakotitaloa eikä makuasioista voi kiistellä. Ennakkokäynnin pikavilkaisulla omakotitaloista mieleen jäi kohde 3, HonkaHaiku, pihasuunnittelultaan ja sisustukseltaan tyylikäs, selkeä japanilaishenkinen talo, jossa japanilaishenkinen kylpyamme on rakennettu puusta!

Naantali Asuntomessut 2022 Corten

Toisena mielenkiintoisena omakotitalona nostan esiin kohteen 27, nimeltään Talo Corten. Pelkistetyn tyylikkään talon ulkovuoraus on huoltovapaata Corten-terästä ja mustaa panelointia. Korkealla kalliolla sijaitsevan talon terassilta avautuu komea näkymä alas venesataman suuntaan.

Ajanmukaista sähkötekniikkaa: omavaraisenergiaa aurinkoenergiapuistosta

Naantalin energia on rakentanut aurinkoenergiapuiston venesataman kävelylaiturin läheisyyteen Alueen aurinkovoimalaitos, älymuuntaja akkuineen sekä kiinteistöjen omat, uudenaikaiset energiaratkaisut tuottavat alueelle sellaista energiaomavaraisuutta, jonka viime aikojen tapahtumat nostavat entistä suurempaan arvoon.

Venesataman aurinkovoimalassa on 288 kappaletta 350 W:n tehoisia aurinkopaneeleja, jotka itsessään muodostavat kookkaat, viistot katokset venesataman kävelylaiturille. Kaksipuoliset 1,5 senttimetrin paksuiset aurinkopaneelit ilman erillistä katetta edustavat uusinta tekniikkaa: Aurinkokeräimet muuttavat auringonvalon energiaksi paneelin molemmilta puolilta, yläpuoli suoraan auringon valosta, alapuoli esimerkiksi auringon valaisemasta lumesta. Tosin alapuolen teho on pienempi kuin suoraan auringonvalossa sijaitsevien paneelien.

Naantalin asuntomessut 2022 aurinkovoimala

Voimalan arvioitu sähköntuotanto on noin 88 000 kWh vuodessa. Kaikki aurinkopaneelien kennostot on yhdistetty invertterien eli tasavirran vaihtovirraksi muuntavien laitteiden kautta yhdeksi voimalakokonaisuudeksi. Tuotettu energia syötetään messualueella olevan älymuuntamon kautta sähköverkkoon. Älymuuntamossa on sähkövarasto akkuineen kulutushuippuja tasaamassa ja sähkökatkoissa varavoimana esimerkiksi katuvalaistuksen ylläpitoon. Naantalin Energia Oy:n laskelmien mukaan optimaalisissa sääolosuhteissa aurinkoenergiapuisto ja messualueen talojen muut aurinkopaneelit voivat tuottaa yhteensä enemmän energiaa kuin mitä asuinalueella kulutetaan.

Venenäyttely täydentää asuntomessujen tarjontaa

Asuntomessualueen omassa satamassa voi tutustua messukäynnin yhteydessä lähes sataan eri kokoiseen veneeseen koko messujen ajan. Näyttelyssä on esillä laaja valikoima veneitä pienistä kalastusveneistä isoihin matkaveneisiin. Satama-alue edustaa kokonaisuudessaan viimeisintä laituri- ja rantarakentamisen tekniikkaa. Venenäyttelyalue ulottuu rannalle, jonne on tulossa merihenkisiä näytteilleasettajia.

Venemessukokonaisuuden Asuntomessuille toteuttaa Active Expo Oy, joka järjestää muun muassa toukokuisin Naantalin Venemessut Naantalin vierasvenesatamassa. Lisätietoja Facebook-sivulta.

Naantalin Asuntomessut 2022

Miten asuntomessuille pääsee?

Tässä muutamia vinkkejä messulipun ostoon ja messualueelle saapumiseen:

Messuliput kannattaa ostaa ennakkoon verkosta.
Peruslippu 30 euroa, ”Early Bird” -lippu 26 euroa, ostettu ennakkoon 30.6. mennessä.
Opiskelijat ja 12-17-vuotiaat 11 euroa, Työttömät, eläkeläiset, invalidit ja varusmiehet 18 euroa.

Messualueelle Lounatuuleen pääsee Naantalista kävellen, polkupyörällä, Turun seudun Föli-bussilla, Luolalan pysäköintialueen bussilla tai Kuusisto Linen vesibussilla.

Sähköbussit kuljettavat Naantalin asuntomessuille

Asuntomessujen aukioloaikoina 15.7. – 14.8.2022 kaikki Turun seudun Föli -joukkoliikenteen linjojen 6 ja 7 vuorot ajetaan messuportille. Messuille pääsee siis näppärästi niin Turusta, Naantalin keskustasta, Raisiosta, Kaarinasta kuin Liedostakin! Ppysäkki on messualueen portin vieressä ja matkan voi maksaa esimerkiksi pankkikortin lähimaksulla. Linjat 6 ja 7 ovat Turun seudun Föli -liikennettä, jossa kelpaavat Fölin matkakortit ja muut matkakortit. Myös Naantalin saaristosta tuleva linja N2 ajaa Särkänsalmentietä pitkin ja kävelymatka pysäkiltä messuportille on puolisen kilometriä. Tarkka aikataulu kannattaa tarkistaa Fölin reittioppaasta. Myös Google Maps tuntee alueen joukkoliikenneyhteydet. Lisätietoa: https://www.foli.fi/fi/bussilla-naantalin-asuntomessuille. Julkaisemme tarkan aikataulun Fölin reittioppaassa myöhemmin.

Vesibussillakin pääsee messuille, mutta omalla veneellä ei. Turusta lähtee aamuisin vesibussi Naantaliin ja Asuntomessualueelle. Päivän aikana vesibussi liikennöi Naantalin satama-alueen ja messualueen välillä. Voit ostaa vesibussimatkan messulipun oston yhteydessä verkkokaupastamme. Vesibussiliput tulevat näkyviin siinä vaiheessa, kun siirrät messulippusi ostoskoriin. Jos olet jo ostanut messulipun, mutta haluaisitkin ostaa myös vesibussimatkan, pääset ostamaan matkan täältä.

Huom! Matalahden messurantaan ei ole pääsyä omalla veneellä!
Rannan satama on vain venemessujen ja vesibussin käytössä!

Tarkemmat saapumisohjeet löytyvät messujen kotisivuilta.

Messuparkki Luolalassa

Henkilöautolla messualueelle ei kannata tulla, sillä messualueen läheisyydessä on aluepysäköintikielto. Auton voi jättää Luolalan messuparkkiin (Viestitie 3, Naantali), josta on bussikuljetus messualueelle.
Pysäköinti maksaa 10 euroa, kun sen ostaa etukäteen verkkokaupasta, paikan päällä maksettuna hinta on 15 euroa. Pysäköintimaksu sisältää bussikuljetuksen. Invaparkki ja taksien kääntöpaikka ovat messuportin läheisyydessä.

Naantalin Asuntomessut 2022

Mahdollisuus vierailuun presidentin kesäasunnon puutarhassa

Luonnonmaalla messualueen läheisyydessä sijaitsee myös tasavallan presidentin kesäasuntona toimiva Kultaranta. Lars Sonckin suunnittelema graniittilinna on valmistunut vuonna 1916 maanviljelysneuvos Alfred Kordelinille. Kultaranta siirtyi valtion omistukseen vuonna 1922. Alueella on kaunis puistoalue, jossa on järjestetty taidenäyttelyitä vuodesta 2010 alkaen. Omatoiminen tutustuminen puutarhaan on mahdollista kesällä 26.8.2022 asti perjantai-iltaisin klo 18.00-20.00 (vapaa pääsy). Poislukien päivät, jolloin puutarha on kiinni yleisöltä, kuten 10.6. ja 17.6. Aukiolo kannattaa tarkistaa verkosta.

Kultarannan puutarhan kierrokset ovat suosittu tapa tutustua Suomen merkittävimpään puutarhaan. Kaunis muotopuutarha onkin yksi Naantalin päänähtävyyksistä, joka ihastuttaa vierailijoita kukkaloistollaan, suihkulähteillään ja kauniilla paviljongeillaan vuodesta toiseen. Kultarannan puutarhassa järjestetään kesäaikaan opastettuja kävelykierroksia yksittäisille vierailijoille ja etukäteistilauksesta ryhmille. Opastettuja yleisökierroksia järjestetään kesä-elokuussa ja yksityisiä ryhmäopastuksia voidaan järjestää keväästä myöhäiseen syksyyn.

Kultarannan puutarhassa kannattaa käydä tänä kesänä, sillä Kultaranta on peruskorjauksen vuoksi kiinni kesät 2023–2024. Luonnonmaan saarelle rakennettiin Isokylän alueelle 2000-luvulla myös golf-kenttä, jonka yhteydessä toimii Kultaranta Resort monipuolisine hyvinvointipalveluineen.

Teksti ja kuvat: Timo Turkula

Jaa artikkeli