Tallinna_Juur

Matkailu Ulkomaanmatkailu 25.11.2019

White Guide on puhunut – nämä ovat Tallinnan parhaat ravintolat vuodelle 2020

Parhaiden ravintoloiden listalta paikkansa ansainnut kärkikymmenikkö tarjoaa sesonkimakujen ja mahantäytteen lisäksi parhaassa tapauksessa myös unohtumattoman elämyksen.

Kansainvälisesti arvostetun White Guide -ravintolaoppaan tuoreimmat suositukset julkaistiin marraskuussa. Kaikkiaan Virosta löytyy oppaan selvitystyön mukaan peräti 106 ruokailun ja reissun arvoista ravintolakohdetta matkailuvuodelle 2020.

Ravintolat arvioidaan pistein. Arvioinnissa huomiota kiinnitetään ruokaan (enimmäispistemäärä 40), mutta myös juomiin (20 pistettä), palveluun (20 pistettä) ja miljööhön (10 pistettä). Ravintola voi siis saada enimmillään 100 pistettä kokonaisuudestaan. Ylimmälle tasolle sinnittelevän ravintolan on kerättävä yhteispistemääräksi 80 ja ruoasta annettujen pisteiden määrän on oltava vähintään 36.

Tallinna_Juur

Toisaalta upeaa ruokaa tarjoileva, mutta puitteiltaan vaatimaton, hanavettä ja maitoa kyytipojaksi tarjoileva ravintola jää vääjäämättä pistepotissa viihtyisämmäksi viritetystä paikasta jälkeen.

Edellinen esimerkki on kärjistetty, mutta kuvannee sitä, että huipulle päästäkseen on onnistuttava muussakin kuin lautaselle katetussa elämyksessä. Suuntaus on ravintola-alalla varsin yleinen.

Tallinnassa kahdeksan kymmenestä

White Guiden mukaan Viron ravintolakärki on keskittynyt varsin pontevasti pääkaupunkiin. Kymmenen parhaan joukosta peräti kahdeksan sijaitsee Tallinnassa. Tutustuimme jo keväisellä kaupunkireissulla muun muassa kärkisijoja kolkutteleviin ravintoloihin Juur ja Leib.

Tallinna_Leib

Kaupungin kattava ravintolatarjonta kestää vaivatta vertailun vaikkapa eurooppalaisiin suurkaupunkeihin. Helsingin tai muiden kotimaisten kaupunkien harteille vastaavaa viittaa on vaikeampi sovittaa, ainakin jos huomioi eri paikkojen tarjoaman variaation sekä sen vastineen, jonka käyttämälleen rahalle illan mittaan saa.

Viron parhaaksi ravintolaksi valittiin ravintola Noan keittiömestarin sali. Toiseksi sijoittui ravintola 180 Degrees ja kolmanneksi ravintola Ö. Sama kolmikko löytyy luonnollisesti myös Tallinnan ravintolatarjonnan kärkisijoilta ja vastaa kansainvälistä huipputasoa. Pääkaupungin Top-10 -listalle mahtuu monta muutakin kiinnostavaa ravintolaa, kuten artikkelin lopussa olevasta listauksesta voi havaita.

White Guiden ansioksi on luettava erikseen mainiten myös se, että ravintoloita arvioidaan varsin kattavasti.

Visit Tallinn on kerännyt sivuilleen ansiokkaan koonnin kaupungin kiinnostavista ravintoloista eri kategorioissa. Korkein taso vastaa kansainvälistä huippua ja hännän huippu yltää vielä arvosanaa hyvä.

Suuri osa ravintoloista on tutustuttavissa omalla rahalla, eli hintataso on suomalaisittain kohtuullinen, osin jopa edullinen, jos suhteuttaa saamansa vastineen käyttämänsä rahan määrään.

Tallinna_Juur

Fine diningiä vai mutkatonta pizzaa?

Jos valkoiset pöytälilinat ja moniulotteinen ruokalista ei vaikuta vastaavan omaa käsitystä onnistuneesta ravintolaelämyksestä, on listalla myös rennompia paikkoja ja tarjontaa aina burgerista pizzaan saakka.

Yhteistä näille on se, että ruoka on ravintolaoppaan arviointikäyntien perusteella niin hyvää, että ansaitsee genressään erityismaininnan. Osuuko tarjonta sitten juuri omaan makuhermoon miellyttävästi, on oma lukunsa, mutta tyystin umpihuonoa voi olla vaikea löytää.

Makuasiat mahdollistavat loputtoman kiistelyn, joten varman päälle pelaava suhtautuu suosituksiin lähinnä hyvinä vinkkeinä, ainakin siinä vaiheessa mitä kauemmas terävimmästä kärjestä listalla mennään. Pieni lisätutkimus ennen pöytävarausta saattaa siis olla paikallaan.

Tallinna_Leib

Ja kaikki erinomaisen ruokailuelämyksen tarjoavat paikat eivät taatusti löyty miltään listalta, joten omatoimiselle mielipaikan metsästämiselle kannattaa antaa aikaa jatkossakin.

Teksti ja kuvituskuvat: Antti Hentinen Lähteet: Visit Tallinn, White Guide, Visit Estonia

Tallinnan ravintolakärki White Guide -ravintolaoppaan mukaan:

1. Ravintola NOA, keittiömestarin sali
2. Ravintola180 Degrees
3. Ravintola Ö
4. Ravintola Puri, Chef’s Side
5. Ravintola Ore
6. Ravintola Juur
7. Ravintola Art Priori
8. Ravintola Horisont
9. Ravintola Tchaikovsky
10. Ravintola Leib

Tallinnan parhaat ravintolat eri kategorioissa löytyvät tämän linkin takaa.

Lue myös:
Tallinna jaksaa yllättää – tässä kolme ravintolavinkkiä kesäkaudelle
Päivän kuva: Tallinnan uutuusmuseossa voi lentää lainasiivin
Tallinna – keskiaikaa maan alla ja päällä
Viking Linen Mariella hävikin kimppussa – näin säästyi 70 000 ruoka-annosta

Jaa artikkeli