8.9.2021

Nimi muutettu: Mahindra XUV300 eli tarina siitä, kuinka SsangYong Tivolista tehtiin Intian turvallisin auto

Mahindra XUV300

Mitä värikkäin ja väkirikkain Intia ei ole koskaan ollut mikään varsinainen liikenneturvallisuuden mallimaa. Ei ole kuitenkaan enää täysin tavatonta, että maasta tuleva auto yltää viiden tähden kolaritestitulokseen.

SsangYong kuuluu niihin autonvalmistajiin, joille jotenkin mielellään soisi vähän paremmat myyntiluvut kuin mitä ne keräävät. Korean neljänneksi suurimmaksi automerkiksi tituleerattu SsangYong muistetaan täällä Euroopassa vuosien takaisesta maasturiyhteistyöstään Mercedes-Benzin kanssa sekä muutamista hieman mielenkiintoisella tavalla muotoilluista malleistaan, mukaan lukien ”maailman rumimmasta autosta” eli ensimmäisen polven Rodiuksesta, jonka merkki itsekin myönsi virallisessa kannanotossaan olevan ruma.

SsangYong hapuili Daimler-yhteistyön jälkimainingeissa vuosien ajan löytämättä oikeaa reittiä menestyksen tielle. Lopulta eteen osui monenkirjavien suuryrityskuvioiden tuloksena intialainen Mahindra & Mahindra -konserni, joka osti itselleen SsangYong Motorin enemmistöosuuden kymmenisen vuotta sitten. Tästä alkoi merkin uusi tuleminen puhtaalta pöydältä. Ensimmäinen puhtaalta pöydältä lähtenyt automalli oli vuonna 2015 markkinoille tullut pieni katumaasturi Tivoli.

Mahindra XUV300

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Intian turvallisin auto

SsangYongin emomerkki Mahindra otti aikanaan hyvän vastaanoton omilla markkina-alueillaan saaneen Tivolin oman pienen katumaasturinsa pohjaksi. Vuonna 2019 myyntiin tullut malli sai nimen XUV300, isompien, hyvinkin erihenkisten ja monilta osin eri vuosikymmenelle sijoittuvien ”sisarten” ollessa XUV500 ja -700. XUV300 sopii vain nipin napin tämän juttusarjan ideaan, sillä se on esikuvaansa verrattuna uuden nimen lisäksi saanut paikoin uutta peltiä, on perästään parikymmentä senttiä lyhyempi, hieman leveämpi ja alustasäädöiltään maastokykyisempi Intian vaihtelevia tieolosuhteita ajatellen. Sukunäkö sisarmallien välillä on silti huomattava, ja autot jakavat saman pohjaratkaisun sekä voimanlähteet. Saa luvan kelvata, onhan tarina kuitenkin kertomisen arvoinen.

Hieman alle nelimetrinen Mahindra XUV300 on monilta tahoilta rankattu Intian turvallisimmaksi autoksi, tai ainakin turvallisimmaksi intialaiseksi autoksi, eikä varmastikaan syyttä. Global NCAP antoi sille kolaritestissään täydet viisi tähteä aikuismatkustajan osalta ja lastenkin osalta monen monituisiin vertailukohtiin nähden erinomaiset neljä. Eurooppaan suunnattu sisarmalli Tivoli keräsi hieman eri asioita painottavassa Euro NCAP -testissä kokonaisarvosanakseen neljä tähteä. Kontrasti on todellakin iso, kun huomioidaan, että esimerkiksi juuri Intiassa pyöreän nollan tähden tulokset Global NCAP-testeissä ovat melkein enemmän sääntö kuin poikkeus. Mahindra XUV300:a voidaan kuitenkin pitää melko pitkälle intialaisena autona.

XUV300:n hinnat-alkaen -malli kustantaa Intian rupioista euroiksi muutettuna noin 9 tonnia. Siihen kuuluvat jo esimerkiksi levyjarrut neljällä pyörällä sekä sähköiset ikkunannostimet joka ruudulla. Noin 15 000 euron kohdalla (tämänhetkisellä valuuttakurssilla) pakettiin kuuluvat esimerkiksi robottivaihteisto, 300 Nm vääntävä moottori, sähköisesti avattava lasikattoikkuna, nahkaverhoilu, monitoimiohjauspyörä, tietoviihdejärjestelmä älypuhelinliitännöillä, seitsemän turvatyynyä sekä kaksialueinen automaatti-ilmastointi. Tässähän ihan hämmästyy.

Mahindra XUV300
Suurimmat eroavaisuudet Tivoliin nähden löytyvät perästä.

Myös Tivolin isosisko Rexton on vahvasti Nimi muutettu -ainesta. Se sai vuonna 2018 intialaisen nimen Mahindra Alturas G4. Auto ei poikkea SsangYong -versiosta muun kuin valmistusmaan ja (useimmissa tapauksissa) oikeanpuoleisen ohjauksensa kautta. Tämän perusteella myös Tivolin ja Rextonin väliin sjoittuvasta Korandosta voisi olettaa nähtävän jossain vaiheessa intialaisen version.

Mahindra Euroopassa

Jostakin syystä XUV300:a ei ainakaan vielä myydä Euroopassa. Mahindralla on nimittäin Italiassa majaansa pitävä Euroopan auto-osasto, joka markkinoi kolmea eri mallia useissa eteläisen Euroopan maissa. Kaiken järjen mukaan XUV300 kannattaisi ottaa mukaan tuontiohjelmaan.

Mainitun myyntiedustuksen lisäksi Mahindra-konsernilla on muunlaisiakin, hieman yllättäviä yhteyksiä Eurooppaan. Tiedämme, että Mahindra on tuotantomäärältään maailman suurin traktorivalmistaja ja tiedämme myös, että traktorit ovat työkoneita. Niitä ovat myös metsäkoneet sekä leikkuupuimurit, joita valmistava suomalainen Sampo-Rosenlew Oy on Mahindra & Mahindran tytäryhtiö. Niin ikään toinen merkittävä suomalaisyritys, matkailupalveluja tuottava Holiday Club Resorts Oy edustaa intialaiskonsernia. Suomessa käytettävistä kulkuneuvoista Peugeotin kaksipyöräiset valmistetaan myös Mahindran hattu päässä.

Automaailman isoista nimistä Mahidran talliin kuuluu nykyään italialainen muotoilustudio Pininfarina. Juuri sieltä kerrotaan liienneen apuja myös Tivolin/XUV300:n tuultahalkoviin linjoihin.

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: Mahindra & Mahindra

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat