6.5.2023 Automatkailu Ruoka nousee keskiöön Finnlinesin uusilla laivoilla syksyllä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Huippukokki Henri Alénin suunnittelema uusi merellinen ruokamaailma tarkoittaa makuelämyksiä, laadukkaita raaka-aineita ja ruokahävikin hallintaa. Finnlines satsaa vahvasti matkustajille tarjottaviin elämyksiin, joiden keskiössä ovat uusien rahti-matkustaja-alusten viihtyisiksi suunnitellut tilat mutta myös aivan uudenlaiset makuelämykset.Ne tulevat tarjolle Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitin uusilla syksyllä liikennöintinsä aloittavilla Superstar-luokan aluksilla.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy1 1000 matkustajan aluspariUudet sisaralukset tulevat syksyn tullen liikennöimään erityisesti auton kanssa matkaavien turistien sekä rekkaliikenteen suosimalla Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitillä. Alusten matkustajakapasiteetti on merkittävä, sillä kyytiin mahtuu jopa 1 100 matkustajaa, kuten Moottori uutisoi tuoreeltaan tammikuussa.Alusten rahtikapasiteetti on kunnioitettavat 5 200 kaistametriä eli esimerkiksi 250 rekkaa ja 200 henkilöautoa.”Annoksella pitää olla oma tarina”Laivayhtiö heittää kilpaileville matkustaja-alustoimijoille kovan haasteen merellisten makuelämysten puolesta, sillä sisaralusten ruokamaailma on suunniteltu puhtaalta pöydältä täysin uusiksi varustamon historiassa.Suunnittelu alkoi jo yli vuosi sitten ja yhtiö valitsi kunnianhimoisesti ulkopuolista apua menuiden ja ravintoloiden ominaisilmeen suunnitteluun. Ruokakonseptin muokkaajaksi valikoitui tv:stä tuttu kokki ja ravintoloitsija Henri Alén, joka teki tiivistä yhteistyötä Finnlinesin keittiöpäällikkö Dan Grönvallin ja muiden laivayhtiön keittiövelhojen kanssa.Tavoitteena n ollut, että laivamatkustajille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja ja makuelämyksiä perinteisen laivabuffetin lisäksi. Menuiden ytimessä on vastuullisesti tuotettu saaristolainen lähiruoka välimerellisellä mausteella.– Tarjoamme saariston makuja ja elämyksiä kansainvälisellä otteella ja panostamme siihen, että ruoka ei ole laivalla muonitusta vaan elämys. Olkoon kyse aamupuurosta, kokousleivoksesta tai illallisesta, kaikilla tuotteilla pitää olla pieni tarina kerrottavana, Alén kiteyttää.Finnlinesin Dan Grönvall kertoo, että ravintolamaailman rakentaminen oli yhtiölle uusi aluevaltaus.– Siksi päädyimme pyytämään ulkopuolista apua. Alén on maanläheinen ja työskentelee edelleen tv-hommien lisäksi hellan äärellä. Ideoita ja apua on tullut paljon, kuvaa Grönvall mutkatonta yhteistyötä.Laadukasta ruokaa vastuullisestiFinnlines kertoo panostavansa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja tavoittelevansa kaikessa myös ruokahävikin vähentämistä – se on matkustajien toive, vastuullista yritystoimintaa ja myös taloudellisesti järkevää.selkänojana valitulle linjalle on ollut myös lavayhtiön aiemmin teettämä asiakaskysely, jonka perusteella 60 prosenttia matkustajista piti kestävyyttä ja vastuullisuutta erittäin- tai melko tärkeänä perusteena matkapäätösten teossa, kuten Moottori uutisoi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyMikä saisi hymyilemään?Huippukokki kertoo, että aloitti ruokakonseptin suunnittelun ihan perusteista, ilman kikkailuja.– Lähdin pohtimaan, mitä haluaisin itse saaristossa nauttia ja mikä saisi minut hyvälle tuulelle tai hymyilemään. Millainen ruokaelämys istuisi eri tilanteisiin kokouksista romanttiseen risteilyyn?Alén kertoo olevansa erityisen ylpeä Micke’s Wine & Dine À la Carte -ravintolan aamiaisesta, eikä pidä kynttilää vakan alla muidenkin laivaravintoloiden annin suhteen.– Veikkaan että Fishmarketin & Grillin Barbeque -tuotteet ja kastikkeet ovat jotain, mitä laivoilla ei ole nähty.Alén arvioi hiteiksi nousevan myös Barrel Bay -baarin pikkusyötävät ja Fishmarketin rapuämpärin.Lähiruokaa ja hävikin taklaamistaVastuullisuus on tätä päivää kaikissa kuluttajavalinnoissa, myös annosten suunnittelun alkumetreillä.– Hävikin vähentäminen nautinnosta luopumatta on mielestäni asia, jonka suunnittelu ottaa aikaa. Mutta olemme maapallolle sen työn velkaa. Raaka-aineiden ristiin käyttöä on suunniteltu tarkasti, joka vähentää hävikkiä ja samoin energian käyttöä kokkauksessa. Pieniä asioita, joista helposti saa suuria muutoksia, Alén taustoittaa.Lähialueen tuottajat ovat tärkeässä roolissa.Maissa jo ennakolta maisteltujen menuiden raaka-aineet ovat löytyneet esimerkiksi saaristosta. Leipomotuotteet ovat Turun seudulta, Ahvenanmaalta tulee muun muassa karitsaa, saaristolaispöytä ja paikallisia limonadeja.Finnlinesin Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenteen raaka-aineista vastaa Kespro, jonka avulla voidaan käyttää myös pientilatoimittajia.Finnlines luottaa siihen, että raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja.– Tarjontamme korostaa kotimaisia raaka-aineita sekä lähituotantoa. Haluamme tarjota Saaristomeren parasta ruokaa, Finnlinesin toimitusjohtaja Tom Pippingsköld kiteyttää yhtiön ajattelutavan.Teksti ja kuvat: Marko JokelaLisää aiheestaM/S Finncanopus laskettiin vesille – Finnlinesin uusista lippulaivoista molemmat luovutetaan tänä vuonna Finnlinesin matkustajamäärät ovat kasvussa – valittu liiketoimintastrategia linjassa asiakkaiden arvojen kanssa Tähdestä supertähdeksi – Finnlines investoi uusiin laivoihinMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 7.12.2024 Uutinen Käytettynä Suomeen tuodut ennätyksellisen vähäpäästöisiä 7.12.2024 Uutinen Kuluttajariitalautakunta antoi päätöksen Teslan haamujarrutuksista – ”Olen hyvin yllättynyt” 6.12.2024 Uutinen Talvirenkaiden määritelmä muuttui – Autoliitto: ”väärinymmärryksiltä ei ole vältytty” 6.12.2024 Uutinen Iäkkäiden henkilövahingot yleistyivät 6.12.2024 Matkailuajoneuvot Matkailuajoneuvoilla menee vähän paremmin – ensirekisteröinnit viime vuotta edellä 6.12.2024 Uutinen Eurooppalainen mobiiliajokortti kehitteillä, käyttöönotto vielä hämärän peitossa 5.12.2024 Laivat Joulu merellä: ruokapöytä notkuu Finnlinesin uusilla aluksilla 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua” 4.12.2024 Matkailu Matkavinkki: Tukholman Svenskt Tenn – kuolemattomia sisustusunelmia Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 7.12.2024 Uutinen Kuluttajariitalautakunta antoi päätöksen Teslan haamujarrutuksista – ”Olen hyvin yllättynyt” 7.12.2024 Lentokoneet Norwegian avaa kesäkuussa 2025 kaksi täysin uutta lentoreittiä Helsinki-Vantaalta - kohteina Romania ja Malta 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua” 7.12.2024 Ajoneuvot Citroën e-C3:n hinnat vahvistettiin – vielä ei päästä alle 20 000 euron 7.12.2024 Kysy Autoista Kysy autoista: miten renkaan koko vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin? 1.12.2024 Laivat Helsingistä tekee joulusesongin luksusristeilyitä maailman kyvykkäin huvialus, joka on tunkeutunut mm. pohjoiselle luoksepääsemättömyyden navalle 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua” 3.12.2024 Koeajo Koeajo: Audi A6 e-tron – entinen dieselsuosikki kulkee nyt sähköllä jopa 750 kilometriä kerrallaan 7.12.2024 Uutinen Kuluttajariitalautakunta antoi päätöksen Teslan haamujarrutuksista – ”Olen hyvin yllättynyt” 2.12.2024 Ajoneuvot Uusi Audi Q5 Sportback on todennäköisesti omassa genressään harvinaisen monen mieleen 25.11.2024 Laivat Kaikkien aikojen nopeimmin Atlantin ylittäneestä valtamerilaivasta tehdään upottamalla maailman suurin keinoriutta 1.12.2024 Laivat Helsingistä tekee joulusesongin luksusristeilyitä maailman kyvykkäin huvialus, joka on tunkeutunut mm. pohjoiselle luoksepääsemättömyyden navalle 25.11.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Volvo FH, jollaisesta jokaisen heppatytön faija haaveilee 21.11.2024 Liikenneturvallisuus Päivän kuva: talvi tuli liikenteeseen rytinällä 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua”