21.2.2024

Saarenmaan valtit: luonto, ruoka ja kiehtova historia

Matkailijalla on mistä valita: majakka ja kaunista rantaviivaa, kiviaitojen halkovia kyliä, puolustuslinnoitus, lintubongarien keidas, erinomaista ruokaa ja Muhun mustaa leipää.

Saarenmaa on luonnonkaunis matkailuhelmi ja monelle Vironkin kävijälle vielä käymätön kohde.

Moottori kysyi matkailuvinkkejä Viroon. Omat tärppinsä matkailun mansikkapaikoista Tartossa, Viljandissa, Saarenmaalla ja Tallinnassa antoivat Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama sekä Samuel Sorainen Visit Estonian viestinnän asiantuntija Suomessa. Kaksikko paljastaa myös omat suosikkinsa Viron vireällä museokentällä.

Tässä artikkelissa kerrotaan Saarenmaan matkailuvalteista. Aiemmin on kerrottu Viljandin kiinnostavimmista matkailukohteista, josta on tarjolla myös tuoretta tutkimustietoa. Visit Estonia teetti kyselyn suomalaisten keskuudessa Viron matkailuvalteista.

Korkealle matkailuaikeiden pontimena nousivat ravintolat, nähtävyydet ja aktiviteetit, helppous ja vaivattomuus sekä matkustamisen turvallisuus. Peräti 71 prosenttia kyselytutkimukseen vastaajista aikoo tehdä matkan Viroon tämän vuoden aikana – ja moni haluaa suunnata myös tutun Tallinnan ulkopuolelle!

Tutkimustuloksia eritellyt Visit Estonian tutkimuspäällikkö Piret Kallas kertoi, että suomalaiset haluaisivat käydä Pärnussa (50 % vastaajista), Saarenmaalla (44 %), Tartossa (29 %), Haapsalussa (17 %), Narvassa (16 %), Viljandissa (11 %), Otepäässä (11 %) ja Rakveressä (10 %). Niistä vastaajista, jotka ovat aiemmin vierailleet ainakin 4 matkakohteessa Virossa, Saarenmaa kohteena nousi korkeimmalle (55 %). Seuraaviksi suosituimpina matka-aikeiden kohteina olivat Pärnu ja Tartto.

Verkkokysely matkailuaikeista Viroon toteutettiin marraskuussa 2023. Otos oli 1 207 18–79-vuotiasta suomalaista, jotka ovat matkustaneet ulkomaille vähintään kerran 3–4 vuoden välein.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viron suurin saari

Saarenmaa on Viron suurin saari ja Itämeren toiseksi suurin saari Gotlannin jälkeen. Saarella asuu noin 30 000 ihmistä ja saaren pääkaupunki on Kuressaare.

– Saarenmaa on satujen saari. Sinne matkatessa kannattaa jäädä hetkeksi Muhun saarelle, joka on täynnä kiinnostavia käsityöläisiä ja muotisuunnittelijoita, Vasama vinkkaa.

Saarenmaa on Vasaman mukaan täynnä kiinnostavia luontokohteita ja historiaa.

– Siellä voi taivaltaa viikinkien jalanjäljissä tai saaren pääkaupungin Kuressaaren piispanlinnassa on mahdollisuus tutkia yhtä Euroopan parhaiten säilynyttä puolustuslinnoitusta.

Saarenmaalla kannattaa etsiytyä Sõrven Säären kärkeen. Kynnäksen kärjessä on kesäisin ravintola ja vierailukeskus. Perillä voi myös kiivetä ihailemaan näkymiä majakasta.

– Erinomaisessa kalaravintolassa voi hyvällä tuurilla keväällä päästä nauttimaan maukasta vihreäruotoista nokkahaukea, Vasama kertoo.

Vasama houkuttelee seikkailemaan omin päin makuelämysten perässä.

– Saarella ajeleva löytää uskomattoman upeita herkkuja kuten erilaisia katajanmarjoista tehtyjä tuotteita tai paikallista giniä, hunajaa, paikallista olutta ja limonadeja löytyy melkein jokaisesta kylästä.

Aiheuttaa riippuvuutta!

Samuel Sorainen varoittaa, että Saarenmaa ja sen hieman pienempi sisarensa Muhu ovat omiaan aiheuttamaan riippuvuuden.

– Useat suomalaiset viettävätkin siellä kesiään oman virolaisen postikorttiunelmansa keskellä.

Muhun helmiä ovat Soraisen mukaan pitkien kiviaitojen halkoma Koguvan kylä, Üügun rantakallio ja Viron vanhimpiin kuuluva Katariinan kirkko, strutsitila, hevosmatkailutila ja suomalaisen Peke Elorannan isännöimä Muhun viinitila.

Makuelämysten perässä

– Muhu on myös tunnettu maistuvasta mustasta leivästään ja kauniista käsitöistä. Saaren ylpeys on Pädasten kartano, jossa on yksi Viron parhaimmista ravintoloista.

Sorainen on havainnut, että saarilla ollaan ylpeitä lähiruoasta.

– Useat kahvilat ja ravintolat käyttävät paikallisia raaka-aineita ja ruokalistat elävät sen mukaan, mitä kalastajat saavat saaliiksi. Foodien kannattaa suunnata Kuressaareen sadonkorjuun aikaan syyskuussa, kun kaupungin kaduille katetaan mahtava katupiknik-tapahtuma, Sorainen neuvoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rehevä luonto, runsas eläimistö

Saarenmaan ja Muhun saaren kasvusto ja eläimistö on miedon ilmaston ja kalkkipitoisen maan ansiosta runsasta.

– Miljoonat muuttolinnut pysähtyvät mennen tullen saarella ja lintujen sinfonia vetää puoleensa bongareita ympäri maailman.

Sorainen suosittelee käyntikohteeksi Vilsandin kansallispuistoa, joka on tunnettu villeistä orkideoistaan ja hylkeistään, joiden keskellä voi myös sukeltaa.

– Luonnonharrastajien suosikkikohteisiin kuuluvat Euroopan todistetusti ensimmäinen meteoriittikraatteri Kaali ja Pangan jyrkkä kallioranta. Tutkittavaa ja ihmeteltävää riittää myös alueen pikkusaarilla Vilsandilla, Abrukalla, Ruhnulla ja Viirelaidilla, Sorainen vinkkaa.

Mutaa ja kiehtovaa historiaa

Sorainen on varma, että historiasta ja maakuntakulttuurista kiinnostuneet viehättyvät Saarenmaan keskiaikaisista kivikirkoista, Maasin ritarikunnan aikaisen kivilinnan raunioista, Sõrven majakasta ja sodanaikaisista rakennelmista, Mihklin maatilamuseosta ja Kuressaaren vanhasta kaupungista.

– Kuressaaren piispanlinna on lajinsa parhaiten säilynyt linna koko Baltiassa ja Anglan kukkulaa koristavat Saarenmaan kuuluisat tuulimyllyt.

Kuressaare on Viron vanhin kylpyläkaupunki.

Saarenmaan mudalla on tiettävästi jo 1820-luvulla todettu olevan parantavia vaikutuksia. Mutaa on käytetty erilaisissa hoidoissa reumasta aina unettomuuteen ja ruoansulatukseen, joten saarille on tultu hyvän ja paremman elämän toivossa jo pari sataa vuotta.

Mikä Tuglas-seura?

Tuglas-seura on Suomen vanhin ja suurin Viro-seura, joka on tehnyt vuodesta 1982 alkaen monipuolista työtä Viron kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tunnetuksi tekemiseksi Suomessa ja ollut mukana monialaisessa suomalais–virolaisessa kulttuuriyhteistyössä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Visit Estonia / Alar Lukmaa ja Mariann Liimal

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat