14.2.2024

Viron Viljandin valtteina sijainti ja musiikkikulttuuri

Viljandin katumuusikot pitävät ympärivuotisesti yllä virolaista kansanmusiikki- ja lauluperinnettä.

Moottori kysyi matkailuvinkkejä Viroon. Omat tärppinsä matkailun suositeltavista käyntikohteista Tartossa, Viljandissa, Saarenmaalla ja Tallinnassa antoivat Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama sekä Samuel Sorainen Visit Estonian viestinnän asiantuntija Suomessa.

Tässä artikkelisarjan osassa kerrotaan Viljandin matkailuvalteista, joita on lukuisasti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansanmusiikin soidessa

Viron kansanmusiikkipääkaupunkina tunnettu, Samuel Soraisen sanoin ”viehättävästi soiva Viljandin kaupunki” sijaitsee metsien keskellä, nimeään kantavan järven rannalla.

Festivaalit tuovat kesän kaupunkiin, sillä Viljandi on suosittu festivaalikohde.

– Viljandi Folk on Kaustisen kansanmusiikkijuhlan tapainen koko perheen musiikkifestivaali, jonka päälava sijaitsee linnan raunioissa, Sorainen kertoo.

Soitto soi Viljandissa myös festivaalin ulkopuolella, sillä kaupungissa on arvostettu kulttuuriakatemia, jonka opiskelijat ja Viljandin katumuusikot pitävät ympärivuotisesti yllä virolaista kansanmusiikki- ja lauluperinnettä.

– Kaupungille antavat leimaa aikoinaan valtaa pitäneen liiviläisen ritarikunnan mahtavan linnan rauniot. Läheisen järven ja perinteisen puutaloarkkitehtuurin ansiosta Viljandi houkuttelee sekä luonnossa liikkujia, että kulttuurin harrastajia, Sorainen kertoo.

Kulttuurin syntykehto

Tuglas-seuran toiminnanjohtaja tuo esiin, että Viljandi virolaisen kulttuurin syntykehto.

– Viljandi on kaupunki, jossa syntyy virolainen kulttuuri, sillä siellä valmistuvat Viron tulevat käsityömestarit ja kansanmuusikot. Juuri tästä syystä kaupunki on mielenkiintoinen, Vasama perustelee.

Viljandissa järjestetään Viron tärkein kesätapahtuma kansainvälinen Viljandi Folk, jota Vasama suosittelee kaikille, sillä festivaali sytyttää Viljandiin ainutlaatuisen tunnelman.

– Viljandi on pikkukaupunki, jossa henkii historia ja sen uudistaminen. Lähellä keskustaa löytyy järvi, johon voi pulahtaa kuumana kesäpäivänä paikkakuntalaisten kanssa, Vasama ideoi.

Kaupungissa Vasaman mukaan lukuisia kivoja kahviloita ja ravintoloita sekä Viron ainoa naivistista taidetta esittelevä museo Kondase keskus.

– Kaupungin slogan on, että siellä asuu kulttuurin sydän ja tämän voi itse kokea, kun poikkeaa Perinnemusiikin aitassa. Vasama kertoo ja tähdentää, ettei sanoihin ”folk” ja ”perinnemusiikki” kannata suhtautua ennakkoluuloisesti.

– Virossa kansanmusiikki on päivitetty tähän päivään ja sitä voi verrata hyvin meidän iskelmään ja siihen liittyviä tapahtumia iskelmäfestareihin.

Kahviloita ja järvijuoksua

Viljandin vanhakaupunki viehättää Samuel Soraista kahviloineen, ravintoloineen ja mukulakivikatuineen ja järven rannalla on hyvät palvelut tenniskenttineen, venevuokrauspisteineen, uimarantoineen ja hyppytorneineen.

– Järvenympärijuoksu on viljandilainen vappuperinne vuodesta 1928.

Kaupungin ulkopuolella Soomaan kansallispuistossa voi ihastella koskematonta luontoa tai 1500-luvulta peräisin olevaa Olustveren kartanoa.

– Legendaarinen kahvila Fellin löytyy myös Michelin-oppaasta ja viime vuonna keskustaan avautunut upea Schloss Fellinn on yksi Viron hienoimmista kartanohotelleista, Sorainen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä Tuglas-seura?

Tuglas-seura on Suomen vanhin ja suurin Viro-seura, joka on tehnyt vuodesta 1982 alkaen monipuolista työtä Viron kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tunnetuksi tekemiseksi Suomessa ja ollut mukana monialaisessa suomalais-virolaisessa kulttuuriyhteistyössä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Visit Estonia / Marek ja Priidu Saart

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat