6.3.2024

Viron vireät museot poptaiteesta designiin

Tallinna_Fotografiska_2023_MJ

Virossa matkaileville on tarjolle runsas kattaus erilaisia museoita, joista monissa voi myös kahvitella tai aterioida.

Viron vireä museomaailma tarjoaa monenlaisia elämyksiä säveltaiteesta poptaiteeseen ja kirkkohistoriasta designiin.

Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama sekä Samuel Sorainen Visit Estonian viestinnän asiantuntija Suomessa paljastivat Moottorille omat museosuosikkinsa vinkiksi Viroon suuntaaville suomalaismatkailijoille.

Kuten Vasama arvioi, taidemuseo voi olla ikkuna Viron menneisyyteen ja nykyisyyteen. Moottori kertoi aiemmin esimerkiksi pop-taiteesta ja taiteilija Banksyn näyttelystä Tallinnassa otsikolla Salaperäinen Banksy – pop-taide yllättää Tukholmassa ja Tallinnassa!

Jaana Vasaman museovinkit:

Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva Lastenkirjallisuuden keskus on yksi lempipaikoistani Virossa. Täällä on hauskimmat näyttelyt ja sieltä poistuu aina hyvillä mielin. On myös ilmainen kohde.

Adamson-Eric -museo Tallinnan vanhassa kaupungissa. Käyn täällä useita kertoja vuodessa. Adamson-Eric oli virolaisen designin isä, hänen huikea elämäntarinansa on erinomainen kuva siitä, mitä Virossa on tapahtunut eri aikakausina. Hänen käsittämättömän monipuoliset teoksensa taideteoksista astioihin, koruista huonekaluihin saa minut hämmästelemään joka kerta hänen lahjakkuuttaan. Lisäksi museon vaihtuvat näyttelyt ovat aina kiinnostavia.

ERM eli Viron kansallismuseo Tartossa on joka kerta elämys. Museossa on niin paljon nähtävää, että siellä voisi vierailla useita kertoja vuodessa! Raadin entisen lentokentän kiitotielle vuonna 2016 valmistunut rakennus on Viron suurin museorakennus.

KUMU ja Tarton taidemuseo. Nämä molemmat taidemuseot ovat ikkuna Viron menneisyyteen ja nykyisyyteen.

Heimtalin kotiseutumuseossa voi hämmästellä, miten ihminen on aina ollut todella taitava, vaikka ympärillä on vain lampaita ja metsää.

Rakveressä sijaitsevassa Poliisimuseossa pääsee kurkistamaan kiinnostavalla tavalla poliisien arkeen.

Rakveren linnoitus. Sieltä löytyy kaikki kuten viinikellari, kidutuskammio, helvetti, bordelli, kummituskuja, parturin ja alkemistin työhuoneet ja vaikka mitä muuta!

Muhun museo Koguvan kylässä. Näin saarilla elettiin ennen muinoin. Kiinnostava historiallinen kyläkokonaisuus.

Tarton lelumuseo. Tästä museosta ei voi olla tykkäämättä!

Narva Bastionid. Uskomaton kokemus siitä, miten puolustuksesta huolehdittiin 1600–1700-luvuilla. Lepakoiden keskellä seikkaillen jää mieleen loppuelämäksi.

Samuel Soraisen museovinkit:

Poco. Tallinnan uusi poptaiteen museo tulee olemaan yksi Viron vetonauloista pitkään. Huikea määrä maailman kuuluisimmilta taiteilijoilta.

Fotografiska, Tallinna. Näyttelyiden lisäksi myös mainio ravintola.

Rocca al Mare, Tallinna. Viron Seurasaari, hieno niin kesällä kuin talvellakin. Keskellä aluetta toimii Kolun krouvi, josta saa virolaisia perinneruokia.

Lennusadam ja Paks Margareeta, Tallinna. Merimuseot, jotka myös arkkitehtonisesti vaikuttavia.

Tallinnan merimuseo

Kansallismuseo ERM, Tartto. Läpileikkaus naapurikansaan, vaikuttava rakennus.

KUMU, Tallinna. Viron Kiasma. Hyvät näyttelyt ja kahvilassa kuuluu nauttia snapsi & sillivoileipä (kiluvõileib).

Tartton yliopiston museo. Valittiin Euroopan parhaiden museoiden joukkoon, eikä syyttä.

Rannikkokansan museo, Rannarahva Muuseum, Viimsi. Viehättävässä kyläkoulussa Tallinnan lähellä näytetään, miten rannikolla elettiin ja oltiin Suomenlahden ylittävän vaihdantatalouden aikaan.

Arvo Pärt keskus, Laulasmaa. Maailman kuunnelluimman elossa olevan säveltäjän elämäntyölle pyhitetty keskus, jossa voi nähdä myös itse mestarin.

Nigulisten kirkkomuseo, Tallinna. Nikolaos Ihmeidentekijälle eli kalastajien ja merimiesten suojeluspyhimykselle pyhitetty kirkko on nykyisin museo. Tornista avautuvat huikeat näkymät ympäri kaupungin aina Suomeen saakka.

Tallinna keskiaika

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä Tuglas-seura?

Tuglas-seura on Suomen vanhin ja suurin Viro-seura, joka on tehnyt vuodesta 1982 alkaen monipuolista työtä Viron kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tunnetuksi tekemiseksi Suomessa ja ollut mukana monialaisessa suomalais–virolaisessa kulttuuriyhteistyössä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat