12.10.2021

Käyttötesti käytetyllä: Mondeon jarruongelmat ja käyntihäiriöt kuriin

käytetty ford mondeo

Itku pitkästä ilosta. Mondeomme ehti niellä maantietä parin tuhannen kilometrin verran ongelmitta, kunnes laitettavaa alkoi taas löytyä.

Moottorin käytetty Ford Mondeo ei selvinnyt Lapin lomareissusta aivan ongelmitta. Kuten aiemmassa jutussa kerroimme, auton jarrut alkoivat reissun loppupuolella temppuilemaan, mutta saimme jarrutehostimelle paikantuneen vian pysymään paluumatkan pois ilmastointiteipin avulla. Tällaiset patentit eivät kuitenkaan saa missään nimessä jäädä pitkäaikaisiksi viritelmiksi, joten kotona oli taas aika nostaa Mondeon konepelti pystyasentoon.

käytetty ford mondeo

Vika löytyi nopeasti. Jarrutehostimelle menevä alipaineletkun tiiviste oli kovettunut ja haljennut. Yllättäen uusi osa löytyi merkkiliikkeen hyllystä hintaan 3,48 euroa – usein näin iäkkäisiin autoihin osat ovat jo tilaustavaraa. Vaihtaminen kävi muutamassa minuutissa, ja nyt jarrut pelaavat taas kuten pitääkin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eikö mikään riitä?

Ikävä kyllä häiriöt eivät päättyneet tähän. Pian nimittäin ilmeni jälleen uusi vika – lämpimäksi ajettuna tyhjäkäynti katosi. Moottori pysyi risteyksissä käynnissä vain ylimääräisellä kaasuttelulla, joten parin päivän jälkeen auto on jälleen tallilla konepelti pystyssä.

Tyhjäkäynnin katoamisen syytä ei voinut suoraan päätellä oireiden laadusta. Katsoimme helpoimmaksi aloittaa kaasuläppäkotelon ja sen yhteydessä olevan tyhjäkäyntiventtiilin puhdistuksella. Kaasuläpän tehtävänä on säätää moottorille virtaavan ilman määrää, joten pienikin lian aiheuttama jumi voi aiheuttaa käyntihäiriöitä. Tähänkin tarkoitukseen suunniteltua puhdistusainetta saa ponnekaasupullossa muutamalla eurolla.

Kaasuläppäkotelo irtosi paikaltaan noin vartissa, ja puhdistus sujui muutamassa minuutissa ainetta suihkuttamalla ja paperilla hankaamalla. Samalla aineella puhdistimme myös kaasuläppäkotelon yhteydessä olevan tyhjäkäyntiventtiilin.

käytetty ford mondeo

Kuivattelutuokion jälkeen komponentit kasattiin takaisin paikalleen, ja sen jälkeen Mondeo on toiminut mainiosti. Ostimme kuitenkin kaupassa eteen sattuneen korjausoppaan edulliseen hintaan, sillä tähänastisten kokemusten perusteella opusta tullaan varmasti vielä tarvitsemaan.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen Tekninen avustus: Petteri Niskanen

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat