24.11.2022

Loppuraportti: käytetty kesäauto Honda Civic Type R tarjosi hintavaa arkiajoa, mutta halpaa harrastamista

Honda Civic Type R roadtrip

Harrastaminen ei tunnetusti ole halpaa, etenkään autojen parissa. Oikealla näkökulmalla Moottorin käytetty Honda Civic Type R tarjosi kuitenkin varsin edullista hupia.

Totesimme jo Moottorin käytetyn Mondeon kohdalla, että autoilun kulut ovat nousseet viime aikoina hurjasti polttoaineiden hinnan nousun myötä. Moottorin käytetty kesäauto Honda Civic Type R ei luonnollisesti sporttisena autona kuulu sinne taloudellisimpaan päähän autoja, joten etukäteen kesäautoilun hinta hieman mietitytti. Usein kun myös sporttisempien autojen kulutusosatkin kustantavat perusmallia enemmän.

Osittain pelkomme kalliista kilometreistä toteutui, osittain taas ei. Se nimittäin riippuu aivan miltä kulmalta tilannetta tarkastelee.

8,38 litran keskikulutus sadalle ei ole pienelle viistoperälle missään nimessä vähän. Tämän myötä pelkästään bensiiniin sai upottaa käyttötestin aikana keskimäärin 18,45 senttiä per kilometri.

Myöskin huoltoihin ja korjauksiin meni edullisesta aloitushuollosta huolimatta melko paljon rahaa. Yksi syy oli kallis kesärengassarja, ja toinen syy korjaamokäynti etujarrujen pettämisen jälkeen. Itsellämme kun ei ollut Kymiringillä aikaa korjailuihin.

AjomääräHinta (€)Käytetty aika.ToimenpideVälttämätön vai ei?
193946471 hMoottoriöljyt, ilmansuodatin, sisäilmansuodatinKyllä
1958716750 hKesärenkaat (korjaamo)Kyllä
1970618,990,5 hJarrunesteiden vaihtoKyllä
199240553,570 hEtujarrupalat ja -levyt (korjaamo)Kyllä
200123782 hPuhaltimen moottorin vaihtoKyllä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kalliimpaa kuin perusautolla

Vakuutukset olivat pitkälti samaa luokkaa kuin käytetyssä Mondeossa, eivätkä verotkaan päätä huimanneet. Kokonaisuutena autolla ajamisen hinnaksi kuitenkin muodostui 46,53 senttiä kilometrille, kun esimerkiksi verottajan ohjearvo kilometrikorvaukselle on 46 snt/km. Tämä on 9,93 snt/km enemnän kuin käytetyllä Mondeolla, ja 10,96 snt/km enemmän kuin Moottorin ensimmäisellä käytetyllä autolla, Volkswagen Golfilla — johon tosin jouduimme teettämään varsin hintavan DSG-vaihteistoremontin.

käytetty civic type r
Käytetyn Civic Type R:n tekniikka ei osoittanut väsymisen merkkejä käyttötestin aikana – kalleimmat huollot teetätettiin korjaamolla jarruihin.

Arkiautoilu Civic Type R:llä ei siis missään nimessä ollut halpaa. Mutta nyt kyse oli kuitenkin kesäautosta, eli enemmänkin harrastamisesta kuin arkiautoilusta, vaikka siinäkin roolissa Civic toimi erinomaisesti.

Harrastuksiin tunnetusti uppoaa rahaa. Civicin kanssa olisimme päässeet halvemmalla, jos sillä ei olisi ollut tarkoitus käydä radalla tai ajaa muuten pyrkivästi. Koska otimme autosta kuitenkin kesän aikana kaiken ilon irti, siihen satsattiin laadukkaat sporttirenkaat. Tavallisten renkaiden kanssa olisi voinut päästä jopa joitain satoja euroja halvemmalla.

Moottorin kesäauto radalla: Honda Civic Type-R
Radalla saa kaiken ilon irti vasta oikealla rengastuksella, mutta se ikävä kyllä kustantaa melko reippaasti.

Jos asiaa miettii niin, että harrastuksen hinta olisi esimerkiksi hintaero käytetyllä Mondeolla ajamiseen, koko Civic Type R:n ajalta hinnaksi tulisi noin 970 euroa. Jokaisella lienee oma mielipide siitä onko karkeasti tuhat euroa kymmenelle tuhannelle kilometrille kallista harrastamista – autoharrastukseksi tämä lukema kuitenkin on varmasti sieltä edullisimmasta päästä. Lisätään tähän vielä se, että Civic Type R tunnetaan erittäin luotettavana autona, johon ei erityisen kalliita remontteja pitäisi juuri oikealla käytöllä tulla.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat