14.11.2015

70 000 euron ympäristöauto – Päästöt pelkkää vesihöyryä

Euroopan teillä kurvailevat Hyundain polttokennoautojen päästöt eivät ole rasite. Pakoputkesta ilmoille tupruaa vesihöyryä.

Hyundai ix35 Fuel Cell on maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen polttokennoauto, jonka päästöt ovat harmitonta vesihöyryä. Mallin tuotanto aloitettiin vuonna 2013 yhtiön Ulsanin tehtailla Etelä Koreassa.

ix35 Fuel Cell on varustettu 100 kilowatin (136 hv) polttokennojärjestelmällä. Autossa tarvittava vety on säilötty 700 barin paineessa tankkiin ja polttokenno muuntaa vedyn ja hapen sähköenergiaksi, joka pyörittää sähkömoottoria. Energiaa varastoidaan 24 kWh litium-polymeeri -akkuun.

Täyteen ladattu ix35 Fuel Cell -tankki sisältää 5,6 kiloa vetyä, ja tankin täyttäminen vedyllä kestää ainoastaan kolme minuuttia. Ajomatka yhdellä tankkauksella on lähes 600 km eli suunnilleen sama kuin perinteisellä polttomoottoriautolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomessakin yksi

Hyundai on toimittanut syksyn aikana 50 kappaletta ix35 Fuel Cell -autoja asiakkaille eri puolilla Eurooppaa. Toimituserä vahvistaa Hyundain johtoasemaa polttokennoautojen valmistajana. Hyundain polttokennoautoja on tällä hetkellä käytössä Euroopassa yli 250 kappaletta, enemmän kuin muiden autovalmistajien vastaavia malleja yhteensä.

Hyundain ix35 Fuel Cell on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa valmistettu ja Euroopan markkinoilla yleisesti kaikille asiakkaille myynnissä oleva vetykäyttöinen auto. Liikenteessä olevilla ix35 Fuel Cell -malleilla on takanaan jo yli 1,2 miljoonaa ajokilometriä. Vuoden 2015 loppuun mennessä auto on saatavana 13 Euroopan maassa. Myös Suomeen on rekisteröity yksi vetykäyttöinen Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennoauto. Auto on kaasuntuottaja, perheyritys Woikosken käytössä, kun se testaa kehittämäänsä vetytankkausasemaa Suomen haastavissa olosuhteissa.

Jatkoa luvassa

Thomas A. Schmid, Hyundai Motor Europen operatiivinen johtaja lupaa kehityksen jatkuvan.

– Kun polttokennoautojemme jakeluverkosto kasvaa 13 maahan, kehitämme myynnin ja asiakaspalvelun valmiuksia ja parannamme polttokennoautojen saatavuutta myös muualla Euroopassa.

Kun tankkausmahdollisuudet Euroopassa paranevat edelleen, myös Hyundai laajentaa polttokennoautojen myyntiverkostoa. Hyundai kouluttaa parhaillaan henkilökuntaa polttokennoautojen huoltoon ja korjauksiin varmistaakseen yhdenmukaisen tietotason sekä asiakaspalvelun verkostossaan.

Hyundain mukaan yrityksen visio on tulla johtavaksi ympäristöystävällisten autojen valmistajaksi vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2014 asetettiin 20/20/22/2-projektin päämääräksi esitellä 22 vähäpäästöistä mallia vuoteen 2020 mennessä: 12 hybrid-mallia, kuusi plug-in hybrid-mallia, kaksi sähköautoa sekä kaksi polttokennoautoa.

Hyundai ix35 Fuel Cell -autoja voi nyt myös ostaa Suomesta, tällä hetkellä ainoastaan maahantuonnin kautta. Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennonauton hinta on 71 579 € (autoveroton hinta 68 200 € + autovero 3 379 €).

Lähde ja kuva: Hyundai

Luetuimmat