16.9.2024

Asiakas halusi päättää leasing-sopimuksen 12 kuukauden jälkeen – myyjän mukaan se oli mahdollista vasta 48 kuukauden kohdalla

Kuva Moottori

Auton hankkinut asiakas oli sitä mieltä , että hän oli tehnyt autosta sopimuksen, joka olisi mahdollista katkaista 12 kuukauden jälkeen. Autoliikkeen mukaan kysymys oli neljä vuotta pitkästä osamaksusopimuksesta.

Leasing-sopimus, jonka voi päättää 12 kuukauden jälkeen, vai osamaksusopimus, joka jatkuisi aina 48 kuukautta? Tämä oli näkemysero, joka auton hankkineella kuluttajalla ja autokaupalla oli.

Varsinaissuomalainen mieshenkilö osti Skoda Citigo -merkkisen auton vaihtoautoja myyvältä autoliikeketjulta. Auton hinta oli 27 388 euroa ja se sisälsi huoltoja tuhannen euron edestä sekä rengaskuluja 900 euron edestä, sekä avausmaksun 249 euroa. Auto oli käytetty, vuonna 2020 käyttöönotettu ja sen mittarissa oli 16 800 euroa kaupantekohetkellä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ostaja halusi päättää sopimuksen vuoden jälkeen

Kaupat autosta tehtiin marraskuun ensimmäisinä päivinä vuonna 2022. Vuoden kuluttua kuluttaja vaati, että myyjäliike katkaisee sopimuksen vuoden 2023 loppuun mennessä. Lisäksi kuluttaja vaati myyjäliikkeeltä 338 euron hyvitystä. Auton sopimuksen mukainen kuukausierä oli noin 383 euroa.

Autoliikkeen myyjäosapuoli ei suostunut purkamaan sopimusta. Myyjäliike oli sitä mieltä, että kysymys oli osamaksusopimuksesta, jossa myyjä kyllä sitoutui lunastamaan auton kyllä takaisin ennalta sovitun ostositoumuspalvelun mukaisesti, mutta vasta 48 kuukauden jälkeen.

Auton ostanut henkilö oli eri mieltä. Hänen mukaansa kysymyksessä oli leasing-sopimus. Tämän jälkeen, kun sopua autoliikkeen kanssa ei syntynyt, kuluttaja vei asian kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. 

"Sopimus on voimassa toistaiseksi"

Kuluttaja perusteli vaatimustaan kuluttajariitalautakunnalle sillä, että hänen hankkiman autonsa sopimusehtojen mukaan sopimus oli voimassa ja alussa 12 kuuukauden määräaikaisena, jonka jälkeen sopimuksen irtisanomisaika oli yksi kuukausi. Ostajan mukaan hänen tekemässään sopimuksessa sanottiin seuraavasti:

”Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimuksen voi irtisanoa yhden (1) kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen. Irtisanotun sopimuksen voimassaolo päättyy aina seuraavan täyden kalenterikuukauden viimeinen päivä. Sopimusta ei kuitenkaan voi irtisanoa ennen kuin sopimus on ollut voimassa 12 kuukautta, ellei toisin sopimuksella sovita.”

Ostajan mukaan sopimukseen sisältyi auton käyttövuokra, palautusoikeus, auton huollot, äkilliset rikkoutumiset, katsastukset, renkaat, auton tiepalvelu, sekä kotiin toimitus.

Myyjän kiisti myös kuluttajariitalautakunnalle auton ostajan vaatimuksen. Myyjän mukaan kysymys oli osamaksusopimuksesta, jossa myyjä kyllä sitoutui lunastamaan auton takaisin ennalta sovitulla tavalla. Mutta kysymys oli 48 kuukauden mittaisesta sopimuksesta, joka oli myös kerrottu asiakkaalle. Myyjän mukaan asiakkaan esittämää sopimusehtojen 12 kuukauden määräaikaa ei sovelleta, koska osapuolet, myyjä ja ostaja ovat sopineet 48 kuukauden, eli neljän vuoden määräajasta.

Osamaksu vai leasing?

Kuluttajariitalautakunta joutui siten ratkomaan, oliko kysymyksessä kuluttajan esittämä leasing-sopimus vai auton myyjän väittämä osamaksusopimus. Lautakunta totesi, että se on saanut käyttöönsä selvityksen, jonka kukaan kysymyksessä on leasing-sopimukseksi kutsuttu usean sopimuksen kokonaisuus. Leasing-sopimuksella tarkoitetaan yleensä pitkäaikaista vuokrasopimusta, mutta lautakunnan mukaan kyseisessä tapauksessa sopimuskokonaisuus sisälsi muun muassa osamaksusopimuksen, huoltosopimuksen sekä takaisinostositoumuksen. Lautakunta arvioi, että kyseisenlaisen sopimuskokonaisuuden ehdot voivat olla hyvinkin vaikeasti ymmärrettävät, vaikka sopimusehdot olisivat selkeät.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan kuluttajan maininta sopimuksen kohdasta, jossa mainitaan, että sopimuksen voi irtisanoa yhden kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, on varsin selkeä ja . irtisanotun sopimuksen voimassaolo päättyy aina seuraavan täyden kalenterikuukauden viimeinen päivä. 

Lautakunta myös mainitsee, että sopimusta ei kuitenkaan voi irtisanoa ennen kuin sopimus on ollut voimassa 12 kuukautta, ellei toisin sopimuksella sovita. Lautakunta toteaa, että sopimuksen irtisanomisajaksi on sovittu 12 kk eikä tästä, siis irtisanomisajan pituudesta, ole sovittu toisin sopimuksella. Näin ollen kuluttajalla on ollut oikeus päättää sopimus kertomallaan tavalla. Asiaa ei lautakunnan mukaan tule myöskään arvioida toisin, vaikka sopimuksissa mainitaan sopimusajaksi 48 kuukautta.

Kuluttajariitalautakunnan antamat ratkaisut ovat suosituksia, eikä lautakunta ole tuomioistuin. Noin 80 prosenttia elinkeinonharjoittajista noudattaa kuluttajariitalautakunnan antamia suosituksia.

Lähde Kuluttajariitalautakunta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat