18.12.2022

Autonominen ajaminen kehittyy – Saksassa Mersut ajavat itsekseen lentokentän parkkihallissa

Saksassa on virallisesti hyväksytty asiakaskäyttöön maailman ensimmäinen automatisoitu pysäköintipalvelu, jossa auto ajaa itsestään.

Saksassa on nyt virallisesti hyväksytty asiakaskäyttöön maailman ensimmäinen automatisoitu pysäköintipalvelu. Boschin ja Mercedes-Benzin kehittämässä järjestelmässä auto liikkuu ilman kuljettajaa – järjestelmä hakee ajoneuvon, pysäköi sen ja palauttaa täysin itsenäisesti.

Autonominen ajaminen, missä auto ajaa itsestään ilman kuskia, kehittyy koko ajan ja tulee koko ajan lähemmäs todellisuutta.

– Autonominen ajaminen alkaa pysäköinnistä ilman kuljettajaa. Automatisoitu pysäköintijärjestelmä osoittaa, että olemme päässeet tällä kehityspolulla jo pitkälle, Boschin Mobility Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Markus Heyn sanoo.

Lupa operoida automaattista pysäköintipalvelua Boschille ja Mercedes-Benzille annettiin vuonna 2019. Tuolloin ilman ihmisen valvontaa kulkevia pilottiajoneuvoja käytettiin Stuttgartin Mercedes-Benz-museon pysäköintihallin päivittäisessä toiminnassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tavoite saada sadat parkkihallit teknologian piiriin

Nyt palvelun saama hyväksyntä ja lupa on aiempaa laajempi. Se mahdollistaa kaupallisen toiminnan yksityisillä ajoneuvoilla Stuttgartin lentoaseman P6-pysäköintihallissa.

Viranomaishyväksynnän saaminen pysäköintijärjestelmälle on iso ja merkittävä etappi matkalla kohti täysin autonomista ajamista. Pysäköintipalvelu on ajamisen autonomisuutta kuvaavan SAE-asteikon toiseksi ylimmällä tasolla eli tasolla 4.

Boschilta sanotaan, että tulevaisuudessa tämän kaltaisia järjestelmiä nähdään muuallakin.

– Tavoitteemme on varustaa lähivuosina satoja pysäköintihalleja eri puolilla maailmaa automatisoituun pysäköintiin tarvittavalla teknologialla, Heyn sanoo.

Automaattinen pysäköintipalvelu vapauttaa aikaa kuljettajille. Kun ajoneuvo ja infrastruktuuri ottavat ajamisen ja ohjaamisen haltuunsa, kuljettajien ei tarvitse enää käyttää aikaa ahtailla pysäköintialueilla ajamiseen ja pysäköintipaikan etsimiseen.

– Automaattinen pysäköintipalvelu lisää lentomatkustajiemme mukavuutta ja säästää heiltä askelia ja aikaa, kun he kiireessä haluavat saada auton nopeasti ja helposti pysäköityä lentoasemalle, toteaa Stuttgartin lentoaseman edustaja Walter Schoefer.

Palvelua voivat käyttää Mercedes Benzin S- tai EQS-sarjan ajoneuvot, jotka on rakennettu heinäkuun 2022 jälkeen ja varustettu Intelligent Park Pilot -palvelulla.

Näin se toimii

Pysäköintihallissa sensorit seuraavat ajoväylää sekä sen ympäristöä ja tuottavat tarvittavan tiedon ajoneuvon ohjaamiseen. Ajoneuvossa oleva teknologia muuttaa saamansa tiedon ajoliikkeiksi. Tällä tavalla ajoneuvo voi ajaa jopa ramppeja pitkin liikkuakseen kerrosten välillä.

Jos sensorit havaitsevat esteen, ajoneuvo jarruttaa ja pysähtyy turvallisesi. Kun väylä on vapaa, ajoneuvo jatkaa matkaansa.

Kuljettajan näkökulmasta palvelu on vaivaton ja palvelu toimii älypuhelimen sovelluksen avulla. Kuljettajan tarvitsee vain ajaa pysäköintihalliin, nousta ulos ajoneuvosta ja lähettää se pysäköintipaikkaan älypuhelimen sovelluksen avulla.

Kun kuljettaja ja matkustajat ovat poistuneet ajoneuvosta, se ajaa sille määrätylle paikalle ja pysäköi itse itsensä. Myöhemmin ajoneuvo palaa noutopaikalle samalla tavalla: Kun kuljettaja haluaa saada ajoneuvonsa takaisin, hän kutsuu sen noutoalueelle älypuhelimen sovelluksen avulla.

Lähde: Bosch

Luetuimmat