18.2.2024

Cap de Formentor: se Mallorcan toiseksi kaunein tie

Mallorca on saari, joten siellä on luontevasti paljon majakoita. Jotkut niistä sijaitsevat jopa melko mahtipontisissa kulisseissa. Se on hyvä syy lähteä pienelle ajeluretkelle.

Cap de Formentor on Mallorcan pohjoisin piste, joka sijaitsee saaren koillisosassa. Siis aika lailla saaren toisella laidalla Palmaan nähden. Sijaintinsa vuoksi tuo niemi on fiksu paikka, minne on kannattanut rakentaa majakka. Majakan korkeus on 210 metrin meren pinnasta, eli se on samalla Mallorcan korkeimmalla sijaitseva valotorni.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuodesta 1863

Majakka aloitti toimintansa 161 vuotta sitten haastavan rakennusprojektin jälkeen. Formentorin nimen kärkeen päähän pääsi tuohon aikaan vain joko veneellä tai muulilla pitkää ja vaarallista polkua pitkin. Materiaalien kuljettaminen oli siis haastavaa.

Majakkaa lähimpänä oleva kylä on Port de Pollença, joka sijaitsee tietä pitkin mitattuna noin 20 kilometrin päässä. Tie sieltä majakalle valmistui vuonna 1925. Nykyisellään tie on erinomaisessa kunnossa, kuten turistitieltä voi odottaa.

Vuoristotieksi ei tuota tienpätkää voi varsinaisesti kutsua, koska liikutaan niin matalalla. Mutta jyrkkien kallioiden ja meren äärellä olevassa ja usein jyrkästi mutkittelevassa tiessä on silti aina oma hohtonsa. Serpentiinitie on ihan osuva ilmaisu.

Knoppitietona mainittakoon, että tien rakensi Antonio Paretti – siis sama mies, joka on myös sen Mallorcan kuuluisimman ja kauneimman tienpätkän eli Sa Calorban takana. Visiitistämme tuolle tielle voit lukea tästä linkistä.

Kapea ja mutkikas

Matkaa Port de Pollençasta Formentorin majakalle ja takaisin kertyy siis noin 40 kilometriä. Maisemat ovat myös yllättävän erilaisia paikka paikoin. Palmasta majakalle on matkaa noin 85 kilometriä.

Nopeusrajoitus on 20 kilometrin loppupätkällä suurimmalla osasta tiestä 60 km/h, mutta edes tuota marssivauhtia ei pidä kovin usein mielellään yllä; sen verran kapea ja mutkikas tie on.

Me olimme liikkeellä nyt helmikuussa, jolloin vastaan tuli vain muutama auto silloin tällöin. Myös pyöräilijöitä oli liikenteessä – ei mikään yllätys Mallorcalla.

Vilkkaampaan aikaan on helppo kuvitella, että tie voi ruuhkautua pahoinkin. Ja kaikki turistit eivät välttämättä ole kovin hyviä kuskeja, joten läheltä piti tilanteita sattuu varmasti. Tästä johtuen tie on jopa suljettu kesäkuun alusta syyskuun loppuun muilta kuin paikallisilta asukkailta tai erityisluvan saaneilta.

Jos kuitenkin ollaan liikkeellä muuten vain vilkkaaseen aikaan, tien varrella on onneksi paikka paikoin levennyksiä, joille voi vetäytyä antamaan tilaa muille. Myös muutamia näyttäviä näköalapaikkoja osuu tien varrelle. Kannattaa pysähtyä ainakin Panoràmica cap al Cap Formentorissa vajaat viisi kilometriä ennen majakkaa.

Majakka itsessään ei ole avoinna yleisölle, se on kuitenkin yhä aktiivipalveluksessa. Mutta majakan juurella on näköalatasanne sekä kelvollinen kahvilaravintola. Ja jos mukana on kiikarit, ja ilma on kirkas, niemeltä näkee Menorcalle  asti.

Ja jos ei ole kiire, auto kannattaa jättää välillä parkkiin pidemmäksi aikaa. Sitten vain vaelluskengät jalkaan, reppuun vähän juotavaa ja evästä, simmarit, pyyhe, ja patikoimaan. Polkujen päästä löytyy hienoja poukamia ja rantoja.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola, kartta: Google Maps

Luetuimmat