19.4.2017

Eerola-yhtiöt tankkaa jatkossa omien jätteiden biokaasua

Eerola-yhtiöt Gasum biokaasu

Kun rasvakaivoliete muuttuu kaatopaikkajätteestä keräysautojen biopolttoaineeksi, lienee hommassa tiettyä järkeä.

Ympäristöhuoltoalalla toimiva Eerola-yhtiöt toimii Suomessa edellävijänä, sillä yhtiö siirtyy ensimmäisenä ajamaan kotimaisella ja uusiutuvalla biokaasulla, joka tuotetaan omista jätteistä. Eerolan yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Gasum, jolle kerätty rasvakaivoliete toimitetaan biokaasutuotantoa varten. Tuotettu biokaasu tankataan Eerolan raskaaseen ja kevyeen kalustoon.

– Olemme ylpeitä edelläkävijäasemastamme Suomessa. Omista jätteistä tuotetulla biokaasulla ajaminen on meille luonnollinen tapa olla yrityksenä entistäkin ympäristöystävällisempi. Kiertotalous on todella iso juttu, ja Gasumin kanssa palikat loksahtivat tässä hyvin kohdilleen, sanoo toimitusjohtaja Pasi Eerola.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jätteestä hyötykäyttöön

Eerola-yhtiöiden toimenkuvaan kuuluu muun muassa ravintoloiden ja keittiöiden perusvarusteisiin kuuluvien rasvanerotuskaivojen tyhjennys. Aiemmin rasva on viety hyödyntämättä jätevedenpuhdistamoihin ja kaatopaikoille, mutta nyt rasvan energiamäärä saadaan uusiokäyttöön biokaasulaitoksella. Jatkossa rasvasta tuotettua uusiutuvaa kotimaista biokaasua tankataan Eerola-yhtiöiden kaasukäyttöisiin Scania-kuorma-autoihin ja Mercedes-Benz Sprintereihin. Myös automerkkien edustajat ovat päätöksestä mielissään.

– Suomen kuljetussektorilla on nyt havaittavissa aivan selkeä herääminen vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Erityisen hienoa on olla mukana edistämässä näin konkreettista kiertotalousesimerkkiä. On mielestäni todella järkeenkäypää hyödyntää kerätty rasva omien ajoneuvojen polttoaineeksi, joskin tämän kaltainen toiminta edustaa vielä varsin uudenlaista ajattelua maassamme. Olemme innolla mukana Eerola-yhtiöiden matkassa omalla osaamisellamme., kertoo Henna Wickström Scania Suomen toimitusjohtaja.

– Moni yritys miettii päästö- ja ympäristöasioita aiempaa enemmän. Moni yritys myös hakee aktiivisesti tietoa ja kokemuksia vaihtoehdoista, joilla voivat viedä päästö- ja ympäristöasioita eteenpäin. On upeaa, että Eerola-yhtiöt ovat järkevästi, ennakkoluulottomasti sekä innovatiivisesti lähteneet hyödyntämään vaihtoehtoisia polttoaineita. Hienoa, että saamme olla osana Eerola-yhtiöiden hanketta, toteaa Mercedes-Benz-pakettiautojen myyntijohtaja Jani Tolonen Veho Hyötyajoneuvoilta.

Biokaasulla päästövähennyksiin

Kahdeksan ajoneuvon biokaasukäytöllä säästetään Gasumin laskelmien mukaan peräti 2 600 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Tämä puolestaan vastaa peräti vajaan 600:n 70-neliöisen asunnon lämmityksestä aiheutuvia päästöjä.

– Eerola-yhtiöiden rasvakaivolietteiden hyödyntäminen on osoitus käytännön kiertotalouden toteutumisesta. Jätteiden hyödyntäminen tukee suomalaista työllisyyttä, ja biokaasu polttoaineena vähentää liikenteestä syntyviä päästöjä. Olemme iloisia voidessamme tukea molempien tavoitteiden toteutumista, kommentoi Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala.

Gasumin valmistamalle kotimaiselle biokaasulle on myönnetty Joutsenmerkki, minkä lisäksi liikennekäyttöön suunnatulle biokaasulle on myönnetty myös Avainlippu.

Lähde ja kuva: Gasum

Luetuimmat