7.4.2024

Erikoiset unet: Hotel do Mar Portugalin Sesimbrassa

Kuva Vesa Eskola, Hotel do Mar

Haluatko rauhoittua lomalla? Miten olisi erikoinen ja arkkitehtuuriltaan sympaattinen rantahotelli, joka on samalla aikamatka 60-luvulle?

Lissabon on upea kaupunki, jossa mekin olemme samoilleet useampaan otteeseen. Tekemistä ja näkemistä riittää. Rantakohde se ei kuitenkaan ole, vaikka rannikolla sijaitseekin. Tätä varten useimmat suuntaavat Lissabonista hieman länteen sijaitsevaan Cascais’hin.

Autenttisempaa kokemusta halajavat suuntaavat puolestaan Lissabonista etelään ja Setúbaliin. Ja jotain vielä erilaisempaa elämystä hakeville suosittelemme sen lähettyvillä sijaitsevaa sympaattista Sesimbraa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuin jättimäinen bungalow

On hotelleja, ja sitten on hotelleja. Miten viihtyisäksi itse kukin minkäkin kokee on kovin persoonallista. Me pidämme keskivertoa erikoisemmista hotelleista, koska lomamatkoihin kuuluvat elämykset – ja myös yllätykset. Isoista hotellikomplekseista tai -ketjuista näitä molempia saa koettua harvemmin.

Sesimbran suurin hotelli on hieman ison bungalowin tyyliin rakennettu Hotel do Mar. 1950-luvun lopulla suunniteltu ja 60-luvun alussa valmistunut do Mar on rakennettu Sesimbran kallioselle rannalle. Se istuu maisemaan upeasti.

Hotelli on nelikerroksinen, mikä hämää sen oikeaa kokoa pikasilmäyksellä hotellia katsoessa. Ensimmäisessä rakennusvaiheessa vuonna 1963 valmistui 70 huonetta käsittävä hotellin päärakennus.

Heti pian hotellia kuitenkin laajennettiin. Ensin hotellin viehättäville ja intiimin tunnelman luoville terassitasanteille valmistui kaksi ympyrän muotoista ulkouima-allasta.

Lisäksi hotellin ylimpään kerrokseen valmistui uusi ravintola, jonka puiset rakenteet saivat sen näyttämään hieman paviljongilta. Vuonna 1965 hotellin omistaja osti vielä vapaan ja Avenida do Atlentico -rantabulevardiin asti ylettyvän vapaan tontin, jotta hotellin kapasiteettia voitiin kasvattaa vielä lisää.

Vuonna 1989 hotelli kasvoi vielä kerran lisää, joten sen nykyinen huoneiden määrä on 160. Huoneet ovat myös ihastuttavan alkuperäisessä kuosissaan. Huoneiden tyylissä on mukana myös ripaus paikallista rakennustapaa – katsokaapa noita ikkunan edessä olevia "tuoleja". Lisäksi enemmän tilaa tarvitseville on vielä kahdeksan kappaletta erikokoisia sviittejä. Ja kuten sanottua, huoneiden määrää ei uskoisi hotelliin ensi kertaa astuttaessa.

Ympäristön ehdoilla

Hotel do Marin rakennutti João Alcobia yhdessä veljiensä Josén kanssa. Projektissa oli mukana myös Manuel Gonçalves, Diário de Notícias -lehden omistaja. Kyseinen aviisi on yksi Portugalin vanhimpia sanomalehtiä.

Turismissa elettiin 50-luvun lopulla nousukautta, rantakohteet kiinnostivat. Lissabonin lähettyvilläkin oli käynnissä lukuisia rakennusprojekteja.

Lähtölaukauksen Hotel do Marin rakentamiselle antoi uusi Lissabonista Tajojoen suun ylittävä Ponte 25 de Abril eli huhtikuun 25. päivän silta, joka yhdisti Lissabonin eteläpuolella sijaitsevan ja vielä vähemmän kehittyneen niemen Lissabonin rakennusbuumiin. Siltaa ryhdyttiin suunnittelemaan 50-luvulla ja se valmistui pari vuotta Hotel do Marin jälkeen vuonna 1966.

Hotelli edusti valmistuessaan modernia arkkitehtuurista suuntaa, joka otti paremmin huomioon ympäristön, mihin se rakennettiin. Hotellista haluttiin myös kodikkaan oloinen eli ei yhtä isoa massiivista laatikkoa.

Hotelli on myös suunniteltu niin, että sen käytävillä ja huoneissa on sympaattisen intiimi tunnelma. Käytäviltä ja auloista löytyy rauhallisia koloja, joissa voi viettää aikaa merta katsellen samalla vaikkapa hetkittäin hyvään kirjaan uppoutuen.

Aikamatka

Jo nopeasti hotellin käytävillä pistää silmään hotellin valmistusajan kanssa yhteen sopivat huonekalut. Olo on hieman kuin olisi hypännyt aikakoneeseen. Syykin selviää nopeasti hotellin henkilökunnan kanssa keskustellessa; Alcobian veljekset omistivat arvostetun huonekaluja valmistavan Jalco-yrityksen.

Oli siis luonnollista, että uuden hotellin kalusteet tulivat veljesten toisesta bisneksestä. Huonekaluja on luonnollisesti yli 60 vuoden aikana paitsi ehostettu myös uusittu. Tyyli on silti säilynyt uskollisena alkuperäiselle.

Sama alkuperäinen tyyli koskee myös käytävien mattoja sekä seinillä roikkuvia isoja ryijyjä. Esteetikoille hotellin käytävillä kävely on miellyttävä kokemus. On myös upeaa, miten hotellin alkuperäistä tyyliä on haluttu kunnioittaa ja pitää hengissä.

Erityisesti pidimme hotellin baarista, jonka keramiikalla koristettu baaritiski on huomattavan lähellä sitä, millainen se oli hotellin avaamisen aikaan vuonna 1963.

Toinen hieno yksityiskohta on hotellin sisäuima-allas. Fiilis on kuin kävelisi vanhan leffan kulisseissa. On helppo veikata, että esimerkiksi Aki Kaurismäki rakastuisi tähän paikkaan heti.

Hotellin kotisivut: https://en.hoteldomar.pt/

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat