12.5.2020

ESS: Lahden KymiRing-osakkuuden päätös lainvastainen, varikkoalueen rakentamiseen tarkoitetut lainamiljoonat peruttu

Mercedes-AMG C 63S Kymiring testi

Viime vuonna Lahden kaupunginvaltuuston tekemän kahden miljoonan euron pääomalainapäätös tapahtumayhtiö KOKO Lahdelle on peruttu hallinto-oikeudessa, uutisoi Etelä-Suomen Sanomat. Rahat oli tarkoitus käyttää varikkorakennusten rakentamiseen.

Lahden kaupunginvaltuuston päätös tapahtumayhtiö KOKO Lahdelle myönnettävästä kahden miljoonan euron pääomalainasta KymiRing-yhteistyötä varten on peruttu, uutisoi Etelä-Suomen Sanomat.

Päätös lainasta tehtiin vuonna 2019 ja ehtona oli KOKO Lahden tytäryhtiö Lahti Eventsin oikeudet rata-alueen pääasiallisena tapahtumantuottajana toimimiseksi.

Hallinto-oikeuden mukaan on mahdollista, että päätöksessä tarkoitettu pääomasijoitus sisältää valtiontukea, eikä oikeuden mukaan valtuusto ole päätöstä tehdessään selvittänyt mahdollisen valtiontuen olemassaoloa, eikä tukimääräysten ja -säännösten soveltamisen edellytyksiä.

Rahoitusjärjestelyn sisältäessä valtiontukea, on tuesta ennen sen täyttöönpanoa ilmoitettava Euroopan komissiolle. Näin ollen lainapäätös on hallinto-oikeuden mukaan syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja se on kumottava lainvastaisena.

Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021 valitun Lahden KymiRing-osakuudesta valitti ESS:n mukaan seitsemän kaupungin luottamushenkilön lisäksi yksi muu kaupunkilainen. Valittajien mukaan riskisijoitusten tekeminen ja naapurimaakunnan yritystoiminnan tukeminen eivät kuulu kaupungin toimialaan.

Lahden kahden miljoonan euron sijoitus oli tarkoitus käyttää KymiRingin varikkorakennuksen rakentamiseen. Iittissä sijaitsevalla KymiRingillä oli tarkoitus ajaa tänä vuonna MotoGP-kisa, mutta se siirtyi vuodelle 2021 COVID19-epidemian aiheuttamien lykkäyksien vuoksi.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat