30.4.2024

Kialta raskaamman sarjan uutisia – ”järjettömän tehokas” EV9 GT ja globaalien markkinoiden Tasman-avolava luvassa alle vuoden sisällä

Kuva Kia

Kia on pian panostamassa isosti mallistonsa yläpäähän.

Sähköautojen aikakaudella auton kaikkien ominaisuuksien paras mittapuu tuntuu olevan nollasta sataan -sprintti. Kunhan se on kunnossa, kaikki on kunnossa, ainakin markkinoinnin ja usein myös uutisoinnin perusteella.

Jos eivät siis ruhtinaalliset sisätilat pyörivine takaistuimineen, hyvä toimintamatka, kattavat turvavarusteet tai Vuoden Auto Maailmassa -titteli riitä EV9:n ostoperusteeksi, odottakaapas kun se kiihtyy nollasta sataan "alle neljän sekunnin".

Näin tosiaan lupailtiin Kian hiljattaisessa tulosjulkistustilaisuudessa, niin kuin raportoi esimerkiksi Motor1. Tammikuussa 2025 julkistettavaksi aikataulutettu EV9 GT tulee olemaan Kian lippulaivasähköcrossoverin sporttinen huippumalli. Kuinka ihmeessä yli 2,5-tonnisesta, seitsenpaikkaisesta sähköautosta tehdään sporttinen, no ainakin "järjettömällä määrällä tehoa", niin kuin auton voimavaroista tässä vaiheessa tiedämme kertoa. Lisäksi odotettavissa on luultavasti jonkin verran madallettu sekä tiukempi alusta sekä tehokkaammat jarrut.

Kialta löytyy jo 3,5 sekuntiin 0 - 100 km/h -sprintin pusertava EV6 GT, josta irtoaa 430 kilowattia eli 585 hevosvoimaa. Järjettömät tehomäärät melkein tarvitaankin, jotta kolossaalinen EV9 saisi edes sekunnin pois nykyisestä sprinttituloksestaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasman on Kian ensimmäinen pickup

Kia on julkaissut ensimmäiset tiiserikuvat - harvinaisen värikkäät sellaiset - tulevasta uudesta aluevaltauksestaan, avolavamalli Tasmanista.

Tasman tullaan tähtäämään globaaleille markkinoille, mutta näillä näkymin noihin ei tule kuulumaan Eurooppa. Esimerkiksi kotimarkkinoidensa Etelä-Korean sekä Etelä-Afrikan lisäksi suuri tähtäyspiste Tasmanin myynnille tulee olemaan avolavojen (eli sikäläisittäin "ute") luvattu maa Australia, jonka eteläisimmän osavaltion Tasmanian mukaan koko auto on nimetty. Niin ikään nuo historian värikkäimmät naamioteippaukset ovat kotoisin Australiasta.

Tasman perustuu samalle erillisrungolle kuin joillain markkinoilla edelleen voimissaan oleva maasturimalli Kia Mojave, ja keulalle on odotettavissa samaa 3,0-litraista V6-dieseliä. Tiisereiden perusteella Tasman on varsin maskuliinisen näköinen tuttavuus, mutta silti vähintään yhtä henkilöautomainen kuin tasokkaimmat kilpailijansa, kuten vaikkapa Toyota Hilux. Myös Tasmanin on määrä debytoida ensi vuoden puolella, ja kyllähän se Kian avolava kelpaisi meille Eurooppaankin.

Lähteet: Kia, Motor1

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat