21.2.2025

Estafette, Goelette ja Trafic ovat historiallisia mallinimiä, jotka Renault on herättänyt tulevaa sähköpakettiautomallistoaan varten

Kuva Renault

Kolme erityyppistä sähköpakettiautoa liittyvät ensi vuonna Renaultin hyötyajoneuvomallistoon Renaultin, Volvon ja CMA GGM:n Flexis-yhteisyrityksen malliston spin-offina.

Moottori uutisoi aivan hiljattain, kuinka kaksi huomattavaa logistiikka-alan ajoneuvovalmistajaa ja yksi huomattava logistiikkayhtiö ovat perustaneet yhteisyrityksen valmistaakseen täyssähköisiä hyötyajoneuvoja jakelukäyttöön isojen kuljetusfirmojen massoittain hankittavaksi.

Yhteisyrityksen nimi on Flexis, ja se avasi tiedotteessaan, kuinka näitä samoja autoja alettaisiin tavalla tai toisella myymään myös vähittäiskaupassa Renaultin nimellä. Nyt Renault on huomattavasti selkiyttänyt meille mitä tämä tulee tarkoittamaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arkkitehtuuri tulevaisuudesta

Flexis yhteistyökumppaneineen on kehittänyt sähköisen hyötyajoneuvon "rullalautapohjarakenteen" ja sille sopivan sähkötekniikan, joita on testattu parinkymmenen prototyypin voimin tuhansien tuntien ajan. Tältä pohjalta tullaan näkemään kolme eri mallia, jotka painottavat toinen toistaan enemmän jakeluliikenteen tarpeita.

Autojen tekniikasta tiedämme tässä vaiheessa varsin vähän, mutta tiedossa on ainakin arvioitu 450 kilometrin toimintamatka sekä suuri maksimaalinen latausteho, jolla 80 prosentin varaustila on mahdollista saavuttaa parissakymmenessä minuutissa.

Autot tullaan valmistamaan vuodesta 2026 alkaen sekä Flexikselle että Renaultille Renaultin perinteikkäässä Sandouvillen tehtaassa Ranskan rannikolla. Tuo tehdas on valmistanut aiemmin paljon Renaultin henkilöautoja, mutta tällä hetkellä tuotannossa on vain pakettiautomalli Renault Trafic sekä sen sisarmalli Nissan Primastar. Yksi malleista kantaa nimeä Trafic E-Tech, mutta on hyvin mahdollista, että sähköinen ja polttomoottorinen Trafic jatkavat tuotannossa rinnakkain.

Nimet menneisyydestä

Renault on valinnut käytössään olevan retrolinjan myös näiden tulevien sähköhyötyautojensa nimipolitiikaksi. Henkilöautopuolen Renault 4 ja Renault 5 saavat siis seuraa Estafettesta ja Goelettesta, ja vaikka Trafic onkin nykymallistossa nimenä olemassa, myös sillä on takanaan jo pitkä historia.

Renault Estafette oli edellisessä elämässään vuosina 1959 - 1980 noin 500 000 kappaleen vahvuudella valmistettu pakettiautomalli.

Vuodesta 2026 alkaen se tulee olemaan step-in -jakeluauto. Matalalattiaiset step-in -jakeluautot eivät ole Euroopassa läheskään niin yleinen näky kuin Pohjois-Amerikassa. Monilla siellä toimivilla isoilla kuriirifirmoilla, kuten Amazonilla, on oma step-in -jakeluautomallinsa.

Juuri sellaisesta ajoneuvosta on kyse Renault Estafette E-Techissä. Siinä ohjaamoon kuljetaan liukuovesta, ja auton perästä löytyy rullaovi, missä Flexis eli siis myös Renault katsovat olevansa Euroopan ensimmäisiä. Estafetten sisäkorkeus on jopa 1,9 metriä eli useimmat kuljettajat pystyvät liikkumaan auton sisällä ongelmitta. Myös työergonomiaan on kiinnitetty huomiota Estafetten kaltaisessa hektiseen kaupunkiliikenteeseen tarkoitetussa jakeluautossa. Valmistajan mukaan auton istuin on suunniteltu niin, etteivät kuljettajan polvet rasittuisi vaikka autosta joutuisi liikkumaan ulos ja sisään jopa 250 kertaa päivässä.

Renault Goelette puolestaan oli aiemmin muunneltava hyötyajoneuvo, jota valmistettiin vuosina 1956 - 1966.

70 vuotta ensiesiintymisensä jälkeen Goelettesta tulee modulaarinen tavara-auto sähköiseen jakeluliikenteeseen. Goelette E-Techissä tullaan näkemään tavanomaisempi pakettiauton ohjaamo, mutta sen ideana on olla tarjolla alustamallina, lava-autona ja umpikaappina, joista jälkimmäisenä myös lämpösäädeltynä esimerkiksi elintarvikekuljetuksia varten.

Renault Trafic on todetusti ollut koko ajan olemassa, ja nykysukupolvikin on jo juhlinut 10. tuotantovuottaan. Alun perin vuonna 1980 esiteltyä Traficia on tähän asti valmistettu jo 2,5 miljoonaa kappaletta ja toki monet sisarmallit mukaan lukien vielä enemmän.

Kuten kuvakin kertoo, Trafic E-Tech on teknisesti hyvin lähellä Goelette E-Techiä, jonka kanssa se jakaa kaiken B-pilariin asti. Trafic E-Tech on kolmikosta kaikkein lähimpänä perinteistä tonniluokan pakettiautoa, ja se tulee olemaan polttomoottorisen Traficin sähköinen vastine. Erityisominaisuuksista Renault mainitsee kääntöympyrän, jonka pitäisi olla samaa luokkaa pikkuauto Clion kanssa.

Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan Renaultin sähköisen tavara-automalliston lanseerausta.

Lähde: Renault

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat