2.3.2024

Renault Scénic on Vuoden auto Euroopassa 2024 – vain harva mallinimi on pystynyt siihen kaksi kertaa

Eräs maailman arvostetuimmista autopalkinnoista on jaettu 61. kerran. Uudelleenkeksitty Renault Scénic E-Tech Electric liittyy mallinimenä siihen harvalukuiseen porukkaan, joka on onnistunut nousemaan Vuoden Autoksi Euroopassa kahdesti.

European Car of the Year eli ECOTY on jaettu yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1964. Tänäkin vuonna palkinnon saajasta oli päättämässä 58 jäsentä kaikkiaan 22 Euroopan maasta, ja palkinto luovutettiin Renault Scénic E-Techille Geneven autonäyttelyn yhteydessä.

Renault Scénic, joka on muuttunut paljon siitä tila-autosta, jollainen se monen sukupolven ajan oli, sai raadilta kaikkiaan 329 pistettä, nousten siten voittajaksi kaikkiaan seitsemästä finaaliin asti yltäneestä automallista. BMW pääsi itsensä kannalta jopa harmittavan lähelle historiansa ensimmäistä ECOTY-titteliä, sillä toiseksi tullut 5-sarja onnistui keräämään 308 pistettä.

Kolmantena oli Peugeot 3008, jonka 197 pisteen saalis oli jo vähän kauempana kärkikaksikosta. Loppujen finalistien sijoitukset olivat: Kia EV9 (190 pistettä), Volvo EX30 (168 pistettä), kiinalaisvahvistus BYD Seal (131 pistettä) sekä Toyota C-HR (127 pistettä).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Scenic voitti myös vuonna 1997

Vain kourallinen mallinimiä on onnistunut nousemaan Vuoden Autoksi Euroopassa kaksi kertaa. Renault on nyt tehnyt sen kahdesti, sillä Renault Scénic oli ECOTY myös vuonna 1997, ja Renault Clio on puolestaan hoitanut homman kotiin vuosina 1991 ja 2006.

Tältä Renault Scénic näytti voittaessaan ECOTY-tittelin edellisen kerran.

Nykyinen Renault Scénic on hyvin erilainen auto kuin mitä se oli ensimmäisessä polvessaan tuolloin vuonna 1997. Vuoden 2024 voittajana Scénic on sähköinen ja edustaa crossover-luokkaa. Kaikkia Scénicin mallipolvia yhdistävä asia on puolestaan massasta edukseen erottumisen halu, jossa malli on vuosien varrella usein onnistunut.

Muita tuplavoittajia ovat Volkswagen Golf (1992 ja 2013), Toyota Yaris (2000 ja 2021) sekä Vauxhall Astra (1985, jolloin Opelin versio kulki vielä Kadettin nimellä, ja 2016).

Renaultin ensimmäinen ECOTY-voitto on vuodelta 1966 eli kolmannelta kerralta, kun palkinto on jaettu. Tuolloin ranskalaisvalmistajan siivitti voittoon maailman ensimmäinen hatchback-auto Renault 16.

ECOTY:ssä on aina pärjätty parhaiten kompakteilla perheautoilla. Esimerkiksi Mercedes-Benz on voittanut palkinnon vain kerran vuonna 1974, samoin kuin Volvo vuonna 2017, siinä missä BMW:ltä palkinto puuttuu mainitulla tavalla vielä kokonaan. Vuoden Auto Euroopassa -tittelin merkkitilaston kärkisijan haltija on Fiat kaikkiaan yhdeksällä voitollaan. Toisena tulee Renault, joka otti Scenicin myötä seitsemännen voittonsa.

Lähde: ECOTY Kuvat: Renault Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat