8.1.2021

Euroopan vuoden auto -finalistit selvillä – kuka voittaa ja miksi?

Volkswagen ID.3

Kaikki 7 Euroopan vuoden auto -finalistia on nyt selvillä 29 auton joukosta. Mukaan mahtuu maastoautoa ja pienempää peliä sähköautoja unohtamatta.

Euroopan vuoden auto -kilvan finaaliin mahtuneet seitsemän automallia on nyt selvillä. Nämä karsittiin 29 ehdokkaan joukosta noin 60 tuomarin äänin. Kyseessä on vuodesta 1964 lähtien vuosittain suoritettu arvostettu Car of the Year -äänestys.

Vuoden 2021 palkinnon perässä paahtaa nyt seitsemän automallia. Nämä ovat aakkosjärjestyksessä Citroën C4, Cupra Formentor, Fiat 500, Land Rover Defender, Škoda Octavia, Toyota Yaris and Volkswagen ID.3. Ehdolle asettuvien autojen tulee olla uusia malleja ja saatavilla vähintään viidessä Euroopan maassa ennen ensimmäistä äänestyskierrosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Euroopan vuoden auto -finalistit

Tämän vuoden alkuperäinen 29 auton lista oli tavallista lyhyempi, sillä esimerkiksi vuonna 2019 listalta löytyi 38 autoa. Moni auto ei aivan ehtinyt mukaan kilpaan haasteellisen viime vuoden johdosta, mutta ne kilpailevat sitten ensi vuonna samasta pystistä.

On mielenkiintoista nähdä mikä auto menestyy tällä kertaa, sillä voittajien kirjo on melkoinen. Viime vuonna arvonimen ansaitsi Peugeot 208, kun taas sitä edeltävänä vuonna sähköauto Jaguar I-Pace nappasi arvonimen yllättäneen Alpine A110 -urheiluauton edestä.

Tuomaristo koostuu 60 jäsenestä 23 Euroopan maasta ja he valitsevat ensin yksinkertaisella äänestyksellä finalistijoukon kaikkien ehdokkaiden joukosta. Toinen, vain finalisteja koskeva, äänestyskierros käydään helmikuun loppuun mennessä. Vuoden auto arvonimen voittanut auto julkistetaan maaliskuun aikana.

Toinen kierros on monimutkaisempi, sillä jokainen tuomari saa käyttöönsä 25 pistettä jaettavaksi seitsemälle finalistille. Tämän suhteen on vielä hieman lisärajoituksia, mutta emme uppoudu tähän tässä sen tarkemmin. Vuoden auto Euroopassa 2021 -arvonimen voittajan julkistuksen jälkeen jokaisen tuomarin antamat äänet löytyvät Car of the Year -sivustolta.

Perinteisesti julkistus on suoritettu Geneven autonäyttelyn yhteydessä, mutta tänä vuonna toimitaan toisin. Julkistus lähetetään digitaalisesti maaliskuun 1. päivä, mutta fyysistä paikkaa ei ole vielä päätetty.

Kuvituskuva: Lauri Ahtiainen/Moottorin arkisto, Lähde: Car of the Year

Luetuimmat