4.8.2021

Ferrarin tulos kolminkertaistui toisella vuosineljänneksellä

Uusi toimitusjohtaja saa aloittaa positiivisissa merkeissä. Tämän vuoden toisen vuosineljänneksen osalta Ferrarin tulos peräti kolminkertaistui viime vuoteen verrattuna.

Italialaisvalmistaja on saamassa syyskuussa uuden toimitusjohtajan ja hän pääsee aloittamaan mukavista lähtökohdista. Toisella vuosineljänneksellä Ferrarin tulos peräti kolminkertaistui vuoden takaiseen nähden. Asiasta uutisoi Automotive News Europe.

Samalla toimitettujen autojen määrä tuplaantui. Toki lukemissa on huomioitava viime vuoden erityislaatuisuus ja siten vertailukohta on hieman vääristynyt. Tuoreimmat luvut ovatkin hyvin lähellä vuoden 2019 vastaavia.

Ferrari pysytteli pitkään poissa sähköistyksestä, mutta on sittemmin päättänyt astua mukaan matkaan. Moottori koeajoi hiljattain tätä suuntausta edustavan Ferrari SF90 Stradalen.

Ferrari SF90

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ferrarin tulos kolminkertaistui

Superautovalmistaja on tuottanut tasaisen turvallisesti. Sen tulos, ennen veroja ja muita kuluja, kasvoi toisella vuosineljänneksellä 386 miljoonaan euroon. Tämä on merkittävä kasvu viime vuoden vastaavan ajan 124 miljoonasta eurosta.

Toimitettujen autojen määrä lähestulkoon tuplaantui, joten kate kasvoi. Autonvalmistuksessa kate kasvaa aina tuotettujen autojen määrän mukana valtavien kiinteiden kustannusten johdosta.

Ainakin toistaiseksi arviot liikevoiton suhteen säilyivät kuitenkin ennallaan, mutta Ferrarin uskoo kuitenkin osuvansa aiempien arvioidensa yläpäähän. Ferrarin hidas sähköistyminen on jo alkanut näkymään sen osakkeen käyttäytymisesssä.

Uusi toimitusjohtaja ulkoa

Ferrarin uusi toimitusjohtaja Benedetto Vigna tulee autoalan ulkopuolelta ja ajatuksena on näin ilmiselvästi jo valmistautua akkuteknologiaa ja digitalisaatiota vaativaan tulevaisuuteen. Vigna on 52-vuotias ja siirtyy syyskuussa STMicroelectronicsiltä Ferrarille.

Aiemmissa tehtävissään Vigna johti autonvalmistajien navigaatiojärjestelmiin ja Applen iPhone -puhelimiin tarvittavia antureita toimittavaa osastoa. Heidän autopuolen asiakkaisiinsa lukeutui jättimäinen Robert Bosch.

Vignan haasteena tulee olemaan tasapainottelu pitkäaikaisten Ferrari-fanien kyltymättömän polttomoottoreiden laulun himon ja nuoremman asiakaskunnan tuoreimman akkuteknologian odotusten välillä. Tänä vuonna Ferrarin osakkeiden arvo on laskenut noin 3 prosenttia, joka edustaa autonvalmistajien saralla häntäpäätä. Tämä on pettymys Ferrarille, joka on tottunut viihtymään autoalalla osakekehityksen kärkipäässä.

Italia tulee perästä, sillä Ferrarin ensimmäinen SUV, Purosangue, esitellään ensi vuonna. Samoin sen ensimmäinen pelkästään akkujen voimalla liikkuva automalli on jo luvattu vuodelle 2025. Porsche on ollut molemmissa vuosia edellä, jos tätä kehitystä haluaa pitää hyvänä – ainakin rahallisesti se on sitä ollut.

Ferrarin hallituksen puheenjohtaja John Elkann omaa menestyksekkään historian alan ulkopuolelta valittujen toimitusjohtajien suhteen. Näihin lukeutuvat sekä Sergio Marchionne että Louis Camilleri. Aika näyttää kuinka Vigna onnistuu.

Kuvituskuva: Ferrari, Lähde: Automotive News Europe