27.2.2021

Fuerteventura – lomaparatiisi vailla lomailijoita

Fuerteventura
Morro Jablen rantakadulla on normaalisti turistikahviloita ja myymälöitä vieri vieressä. Nyt ne ovat kiinni ja turistit puuttuvat.

Kun korona tyhjentää pelkäksi lomaparatiisiksi rakennetun saaren matkailijoista, jää jäljelle vain tyhjiä liiketiloja ja epätoivo.

Kanariansaarten toiseksi suurin saari, Fuerteventura, on edelleen paikkana upea. Aurinko paistaa, lämpötila on ympäri vuoden tasaisesti reilut parikymmentä astetta ja vulkaaninen maaperä vuorineen antaa koko saarelle jylhän ulkonäön. Saaren ylivoimainen pääelinkeino on matkailu, mikä tällä hetkellä tarkoittaa katastrofia taloudelle. Noin 116 000 asukkaasta vain häviävän pieni osaa saa toimeentulonsa kalastuksesta tai maataloudesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ennio Morriconen tunnelmaa

Fuerteventura
Turismikaupunki Caleta de Fusten kävelykatu näyttää illan hämärtyessä tältä.

Kaupunkien ja kylien yleisilme on tällä hetkellä autio. Suljettujen liikkeiden ja ravintoloiden ympäristön tunnelma on kuin spagettiwesternistä sillä hetkellä, kun Ennio Morriconen kohtalokas musiikki alkaa soida ja rosvojoukkoa odotetaan kaupunkiin. Kadut ovat tyhjenneet ihmisistä – liikettä ei näy eikä ääniä kuulu. Kaltereiden ja alaslaskettujen peltisten nosto-ovien rivistö on korvannut turisteille suunnattujen liikkeiden paljouden.

Fuerteventura
Pääkaupunki Puerto del Rosariossa kävelykadut ovat lähes autioita.

Liikkeellä on ainoastaan paikallisia asukkaita. Harvakseen näkyy saarelle muuttaneita eläkeläispariskuntia, ja aivan yksittäisiä turisteja tulee vastaan silloin tällöin. Pahimmalta tilanne näyttää yksistään turismia varten rakennetussa Caleta de Fusten kaupungissa. Kun illalla kävelykadun ruokaravintoloista pitäisi kuulua iloinen puheensorina ja houkuttelevien tuoksujen leijailla nenään, on paikalla vain muutama asiakas harvakseen levitetyissä pöytäryhmissä. Kadun loppupäässä on täysin tyhjiä ravintoloita, vailla ainuttakaan asiakasta. Syrjemmällä sijaitsevista ravintoloista suuri osa on suljettu kokonaan.

Unhappy Center?

Kävelykadun paraatipaikalla sijaitsevan ruokaravintolan tarjoilija kertoo, että normaaliaikana heillä on töissä viisi tarjoilijaa omistajan lisäksi. Nyt omistaja istuu päätään pyöritellen terassin nurkkapöydässä, ja vain yksi tarjoilija on töissä kerrallaan. Eikä hänelläkään ole kiire. On ironista, että useita ravintoloita sisäänsä kätkevän rakennuskompleksin nimi on ”Happy Center”.

Fuerteventura

Muotiliikkeiden ikkunoissa ei mainosteta suurimmilla teksteillä tunnettuja vaatemerkkejä, vaan näkyvimmillä kylteillä kerrotaan meneillään olevista alennusmyynneistä. Vaikka vaaterekin päällä lukee ”kaikki -50 %”, tarjoaa myyjä ensimmäisenä hinnasta lisäalennusta, jos pysähtyy edes katsomaan vaatteita.

Julkisivun takana. Vain parisataa metriä Morro Jablen rantabulevardin takana näyttää tältä.

Jos tilanteesta hakee hyviä puolia, niin koronan leviäminen on täällä ehkäisty tehokkaasti. Maskien käyttö on pakollista ja käsidesiä on tarjolla jokaisen liikkeen ovella. Tehokkainta koronan torjuntaa on kuitenkin se, ettei väkeä yksinkertaisesti ole.

Fuerteventura
Tuliperäinen maa-aines on hyvä alusta maanviljelylle, vaikkei saarella kovin moni saakaan viljelystä elantoaan.

Bensiinin hinta on normaalistikin Espanjassa edullisempaa kuin Suomessa, mutta nyt bensiinilitran hinta laskenut on 91 senttiin, ja dieseliä saa vielä kymmenen senttiä edullisemmin. Sekään ei lohduta niitä yrittäjiä, joiden liikeideana on myydä uimaleluja ja aurinkolaseja turisteille, sillä paikalliset ja ne harvat täällä asuvat eläkeläiset eivät juurikaan näiden liikkeiden kassoja kartuta.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat