25.10.2021

Hellekesä sai matkailijat koluamaan ahkerasti kotimaata

Tenontie_2020_JS

Yöpymisen sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määrä kotimaassa lisääntyi touko–elokuussa 2021 lähes kolmanneksen edellisvuodesta, kertoo Tilastokeskus.

Koronapandemia ja hellekesä olivat yhdistelmä, jolla on ollut seurauksensa suomalaisten matkailutavoille. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan yöpymisen sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määrä kotimaassa nimittäin lisääntyi touko–elokuussa 2021 lähes kolmanneksen edellisvuodesta.

Kesää kohden ulkomaanlentojen määrä alkoi myös hiljalleen lisääntyä, mutta lentäen tehtyjä ulkomaanmatkoja oli touko–elokuussa kuitenkin rutkasti eli 90 prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

13,2 miljoonaa yöpymismatkaa

Touko–elokuun 2021 aikana suomalaiset tekivät 13,2 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä kotimaan vapaa-ajanmatkaa ja ulkomaille suuntautui 0,6 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa, joista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja oli 0,4 miljoonaa.

Ahvenanmaa

Kotimaassa yöpymisen sisältäneistä 13,2 miljoonasta vapaa-ajanmatkoista ilmaismajoitusmatkoja oli 9,9 miljoonaa, joka oli noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden touko–elokuussa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa, tehtiin 3,3 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Maksullisen majoituksen sisältäneitä kotimaanmatkoja tehtiin runsas neljännes enemmän kuin edellisvuoden touko-elokuussa.

Vuoden 2021 toisella kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 27,5 miljoonaa matkaa, kun lasketaan yhteen kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös sekä kotimaan että ulkomaan päivämatkat.

Koskenkorva Ranch Jari Maki Jari Saarenaus 2020

Heinäkuu suosituin kuukausi

Heinäkuu oli kotimaassa kesäkauden suosituin matkustuskuukausi, sillä silloin tehtiin 1,3 miljoonaa maksullisen majoituksen sisältänyttä matkaa ja 3,0 miljoonaa ilmaismajoitusmatkaa. Heinäkuussa tehdyistä maksullisen majoituksen sisältäneistä matkoista 14 prosenttia suuntautui Uudellemaalle, 9 prosenttia Varsinais-Suomeen sekä 8 prosenttia Pirkanmaalle, Keski-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin.

Mökkilomailu voimissaan

Mökkilomailu oli hellekesänä kovassa suosiossa. Yöpymiset sekä omilla että vuokratuilla mökeillä lisääntyivät hieman edelliskesän huippulukemista. Hotellilomailu kotimaassa kasvatti myös suosiotaan edelliskesästä runsaan kolmanneksen.

Päivämatkoja suomalaiset tekivät touko-elokuun aikana 12 miljoonaa. Myös päivämatkojen suosituimmat maakunnat olivat Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Saana_2020_JS

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puolet ulkomaan yöpymisistä Virossa

Ulkomaille tehtiin touko-elokuussa 600 000 vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Määrä on yhtä paljon kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana ja yli 80 prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten ennen koronakriisiä.

Ulkomaan vapaa-ajanmatkoista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin 420 000. Puolet näistä matkoista suuntautui Viroon. Suosituimmat matkustuskuukaudet olivat heinä- ja elokuu.

Päivämatkoja naapurimaihimme tehtiin edelliskesää huomattavasti vilkkaammin, sillä matkojen määrä lisääntyi lähes 90 prosenttia edelliskesästä.

Artikkelin tiedot perustuvat Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimukseen, jota varten kerättiin tiedot kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa yhteensä 4 511 iältään 15–84-vuotiaalta suomalaiselta verkossa tai vaihtoehtoisesti puhelinhaastattelussa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Tilastokeskus: Suomalaisten matkailu  

Lisää aiheesta

Luetuimmat