5.3.2023

Helsingin satama purkaa Makasiiniterminaalin – matkustajalaivajärjestelyt Helsingissä muuttumassa osin merkittävästi

Kuva Benjamin Helander

Jo hyvän aikaa sitten aktiivikäytöstä poistettu terminaalirakennus tekee tilaa kaupungin tuleville kehityshankkeille Eteläsatamassa. Samalla kaikki matkustajaliikenne keskitetään samoihin terminaaleihin kohteen mukaan.

Vuonna 1960 rakennettu makasiiniterminaali otettiin alun perin käyttöön satamamakasiiniksi, mutta 90-luvulta alkaen se toimi terminaalina pika-aluksille, joita liikennöi aikanaan 90- ja 2000-luvuilla Tallinaan useita. Nyt terminaali on tyhjillään, ja se puretaan pois heinäkuuhun 2023 mennessä. Makasiiniterminaali sijaitsee aivan Olympiaterminaalin vieressä. Olympiaterminaalista kulkevat päivittäin Silja Linen laivat Tukholmaan, joten purkujätteiden kuljetus paikalta hoidetaan niihin vuorokaudenaikoihin, kun laivalle ja laivalta kulkevaa liikennettä ei ole.

Helsingin kaupungilla on suunnitelmansa Makasiinirannan varalle, josta vapautuu iso alue terminaalirakennuksen jäljiltä. Helsingin kaupunki kaavailee Makasiiniterminaalin tilalle tulevaisuudessa uudisrakentamista, kuten arkkitehtuuri- ja designmuseota sekä rantabulevardia ja palveluita.

Makasiiniterminaali on kuvassa oikealla. Sen takana häämöttää Olympiaterminaali, josta Silja Serenade on juuri lähtenyt.

Niin ikään matkustajalaivaliikenteen kehittämiselle ovat suuret tulevaisuudennäkymät.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikki liikenne Tukholmaan Katajanokan terminaalista käsin

Helsingin satama aikoo keskittää kaiken Tukholmaan suuntautuvan liikenteen jatkossa Katajanokan terminaaliin. Tällä hetkellä Katajanokalta operoi vakituisesti Viking Line, jolle Katajanokka on ainoa terminaali Helsingissä. Sieltä operoivat Gabriella Tukholmaan sekä Viking XPRS Tallinaan. Lisäksi Katajanokalla vierailee kesäkaudella jonkin verran alle 250-metrisiä risteilyaluksia. Kuten mainittua, Eteläsataman Olympiaterminaali on tällä hetkellä koti Silja Linen Tukholman-liikenteelle.

Tukholman liikenteen keskittäminen kuitenkin tarkoittaa, että Silja Line tulee muuttamaan Katajanokalle. Helsingin satama alkaa pian rakentamaan Katajanokalle uutta terminaalia, joka on kapasiteetiltaan riittävä kahden Tukholman-laivan ja kahden eri laivayhtiön tarpeisiin. Niin ikään laivalaitureita on määrä parannella. Viking Linen Tallinnan-liikenteen muuttaessa pois, vähenee myös autoliikenne Katajanokalla, sillä Tukholman-laivat kulkevat vain kerran vuorokaudessa. Nähtäväksi kuitenkin jää, kulkevatko Tukholman-laivat tulevaisuudessa nykyistä isommilla väleillä, sillä vartin tai puolen tunnin välein saapuessaan ne voivat aiheuttaa Katajanokan pullonkaulassa melkoisen ruuhkan.

Viking XPRS Katajanokalla

Katajanokan uuden terminaalin rakentaminen alkaisi näillä näkymin vuonna 2024, ja valmistuisi 2026. Olympiaterminaali jatkaisi sekin käytössä, ja palvelisi kansainvälistä risteilylaivaliikennettä sekä mahdollisesti vielä joskus pikaliikennettä Tallinnaan.

Länsiterminaalista koti kaikelle Tallinnan-liikenteelle

Helsingin satama valmistelee myös Länsisatamaan isoa kehitysprojektia. Ensin on määrä rakentaa tunneli Länsisatamasta Länsiväylälle. Jätkäsaaren ja Ruoholahden ali kulkeva tunneli siirtäisi isot määrät Tallinnan-laivojen rekka- ja henkilöautoliikennettä maan alle. Koska vain pohjoiseen ja itään suuntautuva liikenne kulkisi nykyisiä katuja pitkin, vähenisivät ruuhkat alueella huomattavasti. Tunneli on määrä rakentaa vuosina 2025 - 2027.

Helsingin satama valmistautuu myös keskittämään kaiken Tallinnaan suuntautuvan laivaliikenteen Länsisatamaan. Nykyisin Länsiterminaali 2 palvelee yhteensä neljää eri laivaa ja kahta laivayhtiötä yksinomaan Tallinnan-reitillä. Kakkosterminaalista operoivat Tallinkin Star, Megastar ja MyStar sekä Eckerö Linen Finladia.

Länsiterminaali 1 on puolestaan tällä hetkellä käyttämätön. Sieltä ovat vielä vähän aikaa sitten liikennöineet Tallinkin 23 tunnin risteilyt Silja Europalla Tallinnaan sekä Moby St. Peter Linen Princess Anastasia Pietariin.

Länsiterminaali 1:n laituri häämöttää taustalla.

Osana uudistusta Helsingin satama laajentaa Länsiterminaalin lastausalueita sekä uudistaa Länsiterminaali 1:n perusteellisesti. Vuoteen 2028 mennessä kaiken Tallinnan-liikenteen pitäisi hoitua Länsisataman kautta, mikä tarkoittaa, että Viking Line alkaa todennäköisesti operoimaan sinne Viking XPRS:llä Länsiterminaali 1:n kautta.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander Lähde: Helsingin Satama

Luetuimmat