19.5.2016

Helsinki kokeilee pysäköintiruutujen vuokraamista terassi- ja puistokäyttöön

Helsinki parklet

Vuosina 2016 ja 2017 toteutettavassa kokeilussa kantakaupungin parkkiruutuja voi vuokrata jalkakäytävän jatkoksi sopiviin käyttötarkoituksiin.

Rakennusviraston vetämässä parklet-kokeilussa Helsingin kantakaupungin alueella kokeillaan liikekiinteistöjen edustoilla olevien parkkiruutujen vuokraamista esimerkiksi terassi- tai puistokäyttöön. Tarkoituksena on laajentaa katutilaa erityisesti alueilla, joissa on entuudestaan ruuhkainen tai ahdas jalkakäytävä. Toiminta soveltuu parhaiten katualueille, joiden nopeusrajoitus on korkeintaan 40 km/h.

Ehdotuksessa siis kiinteistön kivijalassa sijaitsevat yritykset voisivat vuokrata parkkiruudun kuukaudeksi, edellyttäen parklet-luvan ja kiinteistön omistajan luvan saamista. 12 neliömetrin parkkiruudun hinta parklet-käytössä on 9,10€/m²/kk (alv 0%), eli vajaa 110 euroa kuukaudelta. Hinnoittelun tarkoituksena on ollut tasapainoilla potentiaalisesti menetettyjen parkkitulojen ja terassihinnoittelun välimaastossa.

Pysäköintiruudun parklet-käytössä on huolehdittava siitä, että ruudussa olevat rakenteet ovat pääsääntöisesti katupinnan päällä, eli erillisiä perustuksia ei tarvita. Rakenteiden tulee olla myös nopeasti poistettavissa esimerkiksi kunnallistöiden niin vaatiessa. Yleisten töiden lautakunnan tavoitteena on, että parkleteista tehtäisiin yksityiskohdiltaan viimeisteltyjä. Mahdolliset ruutuun tulevat rakenteet vaativat toimenpideluvan rakennusvalvontavirastosta.

Liikenteen kannalta mielenkiintoiseksi kokeilun tekee parklet-ruutujen vaatimus ajosuuntaan tapahtuvasta törmäyssuojauksesta, joka toteutetaan Liikenneviraston ohjeiden mukaan. Rajaaminen muista pysäköintipaikoista tulee toteuttaa tarvittaessa kiintein rakentein, noudattaen kaupungin terassiohjeistusta ja ohjeita tilapäisistä liikennejärjestelyistä. Lähtökohtaisesti lupia ei myönnetä kaduille, joissa liikennemäärät ja nopeusrajoitus ovat korkeat.

Kokeilu toteutetaan vuosina 2016 ja 2017 kesäkausina, eli 1.4. – 31.10. välisenä aikana.

Esityksen liitteenä ollut havainnekuva löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lähde ja kuva: Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat