25.7.2020

Huutokauppahelmet – Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth

Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth - The Market

Myynnissä on erittäin harvinainen esisarjan Ford Sierra RS Cosworth vuodelta 1985. Kyseessä saattaa olla yksi vain kolmesta "HVW"-autosta.

Ford Sierra RS Cosworth ei suinkaan ollut ensimmäinen ajamiseen keskittynyt Sierra, mutta se oli tuon suunnan huipentuma. Sitä edelsi Sierra XR4i, joka paljasti kuinka paljon potentiaalia korissa oli. Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt.

RS Cosworth oli 80-luvun mittapuulla todella julma 204-hevosvoimaisen turboahdetun moottorinsa voimin. Fordin piti valmistaa näitä 5 000 kappaletta saadakseen homologaation A-ryhmään, joka kuulosti hurjasti ylimitoitettulta. Toisin kuitenkin kävi, sillä Ford myi heti 5 500 kappaletta ja myöhemmin vielä jokusen lisää neliovisena Sapphire -versiona.

Ford Sierra oli, sitä edeltäneen Cortinan tapaan, menestyksekäs sekä perheautona että kilparadoilla. Se oli samaan aikaan sekä tilava, mukava että luotettava sarjatuotantoauto. Toisaalla se toimi hyvänä aihiona kilpa-autolle ja osin jälkimmäiseen perustuu Ford Sierra RS Cosworth -homologaatiomallin taika.

Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth takasiipi - The Market

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth – The Market

Tällä viikolla ehdottelemme harvinaista mahdollisuutta hankkia esisarjan Ford Sierra RS Cosworth vuodelta 1985. Kyseessä on myös niin sanottu “matching numbers” eli alkuperäinen tekniikka on tallessa sille kuuluvassa korissa. 

Hyvin kattava ja mielenkiintoinen dokumentaatio vahvistaa kyseessä olevan tehtaan entinen “HVW” -auto, jolla siis tarkoitetaan rekisterikilven loppuosaa. Sen on vahvistettu olevan esisarjan auto ja vaikka erot ovat pieniä, niin huomattavia. Näihin lukeutuvat muun muassa puuttuva takalasinpesuri, musta (eikä valkoinen) sulakerasian kansi sekä moottorin ja vaiheiston välistä löytyvä poikkituki. 

Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth sivu - The Market

Tämä C357 HVW on valmistettu 21. marraskuuta 1985 eli noin 9 kuukautta ennen virallisen sarjatuotannon alkamista. Vastaavia uskotaan rakennetun vain 10 kappaletta oikeanpuoleisella ohjauksella ja näistä 7 oli valkoisia, joita ajatettiin Securicor-rallisarjassa. Kolmesta jäljelle jäävästä ainoa huutokauppasivuston tuntema yksilö on tämä. 

Auton historia on käsitelty kattavasti myynti-ilmoituksessa, joten asiasta kiinnostuneen kannattaa lukea lisää sieltä. Se on matkannut Isosta-Britanniasta Uuteen-Seelantiin ja takaisin. Edelleenkään sen matkamittari ei näytä enempää kuin 68 000 mailia. Tästä huolimatta nykyinen omistaja toivoisi löytävänsä ostajan, joka käyttää autoa ajamiseen seisottamisen sijaan.

Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth ohjaamo - The Market

Koria on kunnostettu vuonna 2014 ja maalipinta onkin nykyään erinomaisessa kunnossa. Lisäksi pisteosia, kuten valoja ja tiivisteitä on korvattu uusilla tai tehdasuusilla NOS-osilla. Alkuperäiset vanteet ovat hyvässä kunnossa.  

Sisätilojen puolella etuistuimet on purettu ja rakennettu uusilla pehmusteilla alkuperäisiä istuinpäällisiä uusiokäyttämällä. Alkuperäinen ohjauspyörä on paikallaan kasettisoittimen tavoin. Kojelauta ei ole halkeillut toisin kuin yleensä ja samoin on ehjän hattuhyllyn laita. Kattoverhous on uusittu vuonna 2009.

Esisarjan Ford Sierra RS Cosworth moottori - The Market

Moottori on käyty läpi 50 000 mailin kohdalla Uudessa-Seelannissa. Vesipumppu oli ongelman syynä, mutta samalla tehtiin kattavampi ehostus aina turboahtimen täydellistä kunnostusta myöden. Uusien osien joukossa oli muun muassa Cosworthin valmisteita ja A-ryhmän kannentiiviste.

Mekaanisesti auto on yhä alkuperäisessä asussa muutamaa muutosta lukuun ottamatta. Nämä ovat Sapphiren turbon lämpösuojakilpi, suurempihalkaisijainen pakopuoli ja teräksinen jäähdytysnestesäiliö. Viimeksi mainittu on paikallaan alkuperäisen värjäytymisen estämiseksi, ja auton mukana toimitetaankin sekä alkuperäinen jäähdytysnestesäiliö että alkuperäinen lämpökilpi.

Hinta-arvio on asetettu välille 39 000 ja 59 000 puntaa ja The Market uskoo tämänkin voivan ylittyä. Kyseessä on käytännössä uniikki esisarjan Ford Sierra RS Cosworth erinomaisessa kunnossa, joten tilaisuuden havaitsevat lienevät kärkkäinä markkinoilla.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: The Market

Luetuimmat